Χαλκιόπουλος: Η Ευρωπαϊκή Πίστη ανεβάζει τον πήχη για το 2015

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πίστης Νίκος Χαλκιόπουλος μιλά στο Euro2day.gr για τα σχέδια της εισηγμένης εταιρείας και απαντά σε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την εγχώρια ασφαλιστική βιομηχανία.

Χαλκιόπουλος: Η Ευρωπαϊκή Πίστη ανεβάζει τον πήχη για το 2015

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πίστης Νίκος Χαλκιόπουλος απαντά στις ερωτήσεις του Euro2day.gr σχετικά με τη φετινή πορεία και τους στόχους της εισηγμένης για το 2015, αλλά και για μια σειρά καυτά θέματα που απασχολούν τον ασφαλιστικό κλάδο.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη θα κλείσει το 2014 με άνοδο παραγωγής και κερδοφορίας, ενώ για το 2015 στόχο έχει ανάπτυξη της τάξεως του 5% καθώς και το λανσάρισμα νέων προϊόντων.

Επίσης, ο κ. Χαλκιόπουλος σχολιάζει κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο, όπως τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests, τις αλλαγές που θα φέρει το πλαίσιο Solvency II, το μέλλον των τιμολογίων του κλάδου αυτοκινήτων και την τάση περιορισμού των παροχών στα ασφαλιστικά προγράμματα των εταιρειών.

Κύριε Χαλκιόπουλε, μπορείτε να κάνετε μια σύντομη ανασκόπηση για το πώς κινήθηκε ο ασφαλιστικός κλάδος μέσα στο 2014, τώρα που αυτό βαίνει προς το τέλος του;

Το 2014 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την ελληνική οικονομία, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις.

Το σύνολο της ασφαλιστικής παραγωγής αναμένεται να κλείσει γύρω στα περυσινά επίπεδα. Ωστόσο, το νούμερο αυτό οδηγεί σε μια πλασματική εικόνα, καθώς στη συνολική παραγωγή περιλαμβάνονται και ασφαλιστικά προϊόντα τύπου unit-linked, τα οποία σε μεγάλο βαθμό κινήθηκαν για να μη χαθούν χρήματα από πιθανή αλλαγή της κατάστασης.

Αν αφαιρεθούν αυτά τα ποσά, πιστεύω ότι το 2014 βιώσαμε μια παραγωγική ύφεση της τάξεως του 7% - 8%.
Σε κάθε περίπτωση, το 2014 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την ασφαλιστική αγορά, η οποία βέβαια προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σ' αυτόν τον κυκεώνα των γεγονότων.

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των stress tests των ασφαλιστικών σε ευρωπαϊκή βάση. Πώς τα πήγαν οι δώδεκα ελληνικές εταιρείες που αξιολογήθηκαν;

Η ελληνική αγορά κινήθηκε κάτω από το όριο του απαιτούμενου 100%. Βέβαια, τα stress tests έγιναν με βάση τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου 2013, άρα οι ελληνικές εταιρείες έχουν δύο χρόνια περιθώριο για να προχωρήσουν σε δράσεις (management actions όπως αναφέρονται) ώστε να προσαρμοστούν.

Η ελληνική αγορά λοιπόν δεν πήγε ιδιαίτερα καλά, καθώς φαίνεται πως κάποιες επιχιρήσεις ήταν φορτωμένες με αυξημένο ρίσκο, είτε επενδυτικό, είτε ασφαλιστικό. Το μόνο που μπορώ να πω για την Ευρωπαϊκή Πίστη -η οποία συμπεριλαμβανόταν στις 12 εταιρείες που συμμετείχαν- είναι πως δεν ήταν σε αυτές που είχαν επίδοση χαμηλότερη του 100%.

Σε δύο περίπου εβδομάδες ξεκινάει μια νέα χρονιά. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία της ασφαλιστικής αγοράς μέσα στο 2015;

Το περιβάλλον σήμερα είναι ασταθές. Πιστεύω ωστόσο ότι όταν η κατάσταση θα αρχίσει να σταθεροποιείται -είτε αυτό γίνει τον Ιανουάριο, είτε τον Φεβρουάριο, είτε τέλος τον Μάρτιο- νομίζω πως η ασφαλιστική αγορά θα πάει σαφώς καλύτερα. Από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία αρχίσει να περνάει σε φάση ανάπτυξης, τότε θα τονωθεί η παραγωγή σε όλες τις κατηγορίες των προϊόντων, είτε αυτά λέγονται συνταξιοδοτικά, είτε υγείας, είτε καλύψεις γενικών κλάδων.

Θα μπορέσουν να επιβιώσουν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες εν όψει και του Solvency II;

Το νέο περιβάλλον είναι ιδιαίτερα απαιτητικό προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των εταιρειών. Είναι απαιτητικό για τους μετόχους, οδηγεί σε αυξημένο λειτουργικό κόστος (απαιτούνται εξειδικευμένα στελέχη που μπορούν να διαχειριστούν το ρίσκο), και οδηγεί σε μικρότερες παροχές προς τους πελάτες. Άρα μιλάμε για ισχυρότερες εταιρείες και λιγότερο ανταγωνιστικά κι ακριβότερα προϊόντα.

Θα πρέπει βέβαια κάποιος να πείσει το κοινό να προσαρμοστεί σε μικρότερες παροχές.

Αυτό ήδη το βιώνει όλη η κοινωνία, καθώς από την εποχή των παχιών αγελάδων έχουμε περάσει στην εποχή των ισχνών. Το καλό βέβαια της υπόθεσης σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει η αγελάδα.

Για παράδειγμα, τα τεχνικά επιτόκια έχουν αρχίσει να μειώνονται και ήδη σε ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα το τεχνικό επιτόκιο θα υποχωρήσει από το 1,25% στο 0,75%. Στην Ελλάδα έχουμε αυτήν τη στιγμή ένα ανώτατο επιτόκιο 3,35%, αλλά όποια εταιρεία το προσφέρει στους πελάτες της θα πρέπει να μπορεί να το εξασφαλίζει μακροχρόνια.

Πώς βλέπετε τα πράγματα στον κλάδο του αυτοκινήτου; Θα δούμε τα τιμολόγια να ανακάμπτουν μετά τη μεγάλη πτώση που σημείωσαν τα τελευταία χρόνια;

Η αλήθεια είναι πως κάποιες εταιρείες τιμολογούν σήμερα με «πτωχευτικό ασφάλιστρο». Ήδη, με τη μείωση της τιμής των καυσίμων και με την αύξηση της κίνησης που αυτή συνεπάγεται, οι ζημίες αρχίζουν να αυξάνονται.

Είναι πολύ δύσκολο να αυξήσεις ένα τιμολόγιο, ενώ αντίθετα εύκολα το μειώνεις. Άρα, όποιος έχει μειώσει υπερβολικά τα τιμολόγιά του και τώρα επιχειρήσει να τα αυξήσει θα χάσει μερίδιο αγοράς. Όποιες εταιρείες έχουν κρατήσει ένα ορθολογικό ασφάλιστρο δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Αντίθετα, όσες τα πήγαν πολύ χαμηλά θα κινδυνεύσουν μην έχοντας εποπτικά κεφάλαια και ενδεχομένως ακόμη και να χάσουν την άδειά τους.

Ο ασφαλιστικός κλάδος έχει θέσει μια σειρά αιτημάτων προς την Πολιτεία, όπως θεσμικό πλαίσιο για τον δεύτερο πυλώνα, φορολογικά κίνητρα στις ασφαλίσεις του κλάδου ζωής και θέσπιση υποχρεωτικής κάλυψης έναντι φυσικών καταστροφών. Τι πιστεύετε τελικά ότι θα γίνει μέσα στο 2015;

Και αυτός ο προϋπολογισμός της χώρας δεν έγινε με βάση τα αναπτυξιακά κριτήρια, οπότε δεν μπορεί κάποιος να περιμένει πολλά πράγματα. Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο ασφαλιστικό πυλώνα, από τη στιγμή που ο νόμος θα μειώνει την ενίσχυση των συνταξιοδοτικών ταμείων, πιστεύω ότι είναι πλέον ανάγκη να δοθούν κίνητρα ώστε να υπάρξει συνταξιοδοτική αποταμίευση.

Πρώτα απ' όλα όμως, οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε την ελληνική κοινωνία πως δεν θα πρέπει να τα περιμένει όλα από το κράτος, το οποίο μπορεί να δώσει κάποια ελάχιστα. Πρέπει όλοι μας να έχουμε μεριμνήσει είτε μέσω της δουλειάς μας (συνταξιοδοτικό ταμείο) είτε ατομικά μέσα από ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, προκειμένου να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τα ελάχιστα που χρειάζονται για να ζήσουμε, όταν θα βγούμε στη σύνταξη.

Πώς τα πήγε η Ευρωπαϊκή Πίστη τη φετινή χρονιά και ποιοι οι στόχοι για το επόμενο έτος;

Παρά τις έντονες δυσκολίες του 2014 τόσο για τη συνολική οικονομία, όσο και για την ασφαλιστική αγορά, η Ευρωπαϊκή Πίστη είχε μια καλή χρονιά. Η παραγωγή μας θα κλείσει ανοδικά κατά περίπου 2%-3% και θα έχουμε κερδοφορία που θα είναι αρκετά καλύτερη από εκείνη του 2013.

Το κυριότερο όμως είναι πως είμαστε πάντοτε υπέρ της επάρκειας του ασφαλίστρου και δεν έχουμε συμμετάσχει σ' αυτό το τρελό ράλι μείωσης των ασφαλίστρων, με αποτέλεσμα να μην έχουμε και την αντίστοιχη παραγωγή.

Για το 2015 έχουμε εκπονήσει έναν αναπτυξιακό προϋπολογισμό εσόδων με αύξηση παραγωγής γύρω στο 5% και αντίστοιχη κερδοφορία με αυτήν του 2014. Θα λανσάρουμε νέα προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες του πελάτη, τα οποία να είναι ανταγωνιστικού κόστους και αντίστοιχων παροχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v