P. Toschi (JP Morgan): Οι αγορές έπαψαν να είναι φθηνές

Η Ελλάδα αρχίζει να σταθεροποιείται τονίζει η Global Strategist της JP Morgan Asset Management σε συνέντευξη στο Euro2day.gr. Υπογραμμίζει, όμως, πως η επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά διατηρήσιμης ανάκαμψης είναι μακρά διαδικασία. Oι εκτιμήσεις για τις μετοχές.

P. Toschi (JP Morgan): Οι αγορές έπαψαν να είναι φθηνές

Οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τη διαδικασία αξιολόγησης ποιότητας στοιχείων ενεργητικού και τα stress tests της ΕΚΤ δεν θα προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση στις αγορές και οι κίνδυνοι θα είναι περιορισμένοι, εκτίμησε η Paola Maria Toschi, Global Strategist της JP Morgan Asset Management, σε συνέντευξή της στο Euro2day.gr. 

Ταυτόχρονα, θεωρεί ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ κινούνται προς της σωστή κατεύθυνση και θα οδηγήσουν σταδιακά σε ανάκαμψη την οικονομία της ευρωζώνης. Επίσης, η κ. Toschi εξέφρασε την εκτίμηση πως τα χειρότερα για την Ελλάδα αποτελούν πλέον παρελθόν, ενώ οι δράσεις της ΕΚΤ θεωρεί ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην περαιτέρω μείωση της ισοτιμίας του ευρώ.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας;

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία μετά από έξι χρόνια ύφεσης αρχίζει να δείχνει κάποια σημεία σταθεροποίησης. Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's δείχνουν ότι οι κίνδυνοι έχουν υποχωρήσει και η επιστροφή στις αγορές χρήματος είναι επίσης σημαντική εξέλιξη. Όλα αυτά δείχνουν ότι η κατάσταση βαθμιαία βελτιώνεται. Η επιστροφή της οικονομίας πάντως σε τροχιά διατηρήσιμης ανάκαμψης είναι μακριά διαδικασία που πρέπει να βασιστεί σε νέες πρωτοβουλίες για αύξηση των επενδύσεων και αναζωογόνηση της βιομηχανίας.

Η άσκηση αξιολόγησης ενεργητικού και το stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει προκαλέσει μεταβλητότητα στις μετοχές τους. Τι πιστεύετε ότι θα βγάλει τελικά το stress test;

Κατ' αρχάς είναι πολύ σημαντικό που η Κεντρική Τράπεζα διεξάγει αυτό το τεστ, αφού δείχνει ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνσή της τραπεζικής ολοκλήρωσης. Ωστόσο ,παρά την ένταση, εκτιμώ ότι τα αποτελέσματα της άσκησης δεν θα προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες και πιθανόν να προκύψουν μόνο πολύ λίγες αυξήσεις κεφαλαίου και με ποσά ελεγχόμενα. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ήδη αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, όπως για παράδειγμα, φέτος, οι ιταλικές έχουν ήδη αντλήσει 10 δισ. ευρώ από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Η δημοσίευση συνεπώς των αποτελεσμάτων τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, θεωρητικά, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε σχέση με το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και θα επιτρέψει στις τράπεζες να αναλάβουν κινδύνους για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Άρα, οι κίνδυνοι από τα stress tests θεωρώ ότι θα είναι πολύ μειωμένοι και δεν θα έχουν μεγάλη επίδραση.

Πώς η ποσοτική νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ θα επηρεάσει την οικονομία της Ευρώπης;

Ναι, σίγουρα οι τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι σημαντικές γιατί αποσκοπούν στην επίλυση ενός βασικού προβλήματος στην Ευρώπη που δεν είναι άλλο από τις συνθήκες πίστωσης. Η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ για το άμεσο μέλλον, ενώ ενδέχεται να χρειαστεί να προβεί και σε άλλα μέτρα για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό, εάν ο πληθωρισμός δεν εμφανίσει κάποια άνοδο. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ο ρόλος των τραπεζών στην Ευρώπη είναι αρκετά πιο σημαντικός από ό,τι στις ΗΠΑ, όπου οι αγορές κεφαλαίου παίζουν πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο και είναι σαφώς πιο ανεπτυγμένες. Η πρόσφατη δημόσια εγγραφή της Alibaba αποδεικνύει τη δυναμική που έχει η αμερικανική αγορά κεφαλαίου να παρέχει στις επιχειρήσεις χρηματοδότηση. Στην Ευρώπη, λοιπόν, εκτιμώ ότι η πολιτική της ΕΚΤ θα αποσκοπεί σε αύξηση του credit κι η χαλάρωση θα έχει τη μορφή του credit easing, σε αντίθεση με την αμερικανική προσέγγιση της ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή του quantitative easing. Συνεπώς το στυλ και η προσέγγιση μεταξύ της Fed και της ΕΚΤ στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι πολύ διαφορετικά.

Πώς διαμορφώνονται τώρα οι αποτιμήσεις των βασικών κατηγοριών επένδυσης;

Αναφορικά με τις κατηγορίες των επενδύσεων, η άφθονη ρευστότητα και η καλύτερη ανάπτυξη παγκοσμίως λογικά θα στηρίξουν τις ευρωπαϊκές μετοχές, όμως η αγορά δεν είναι πλέον φθηνή. Οι επενδυτές θα πρέπει να δουν σημαντική βελτίωση στα εταιρικά κέρδη για να αυξηθούν οι τιμές και μόλις στο τελευταίο τρίμηνο βλέπουμε τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών του δείκτη Stoxx 600 να εμφανίζουν άνοδο 4,3% το δεύτερο τρίμηνο. Τι σημαίνει αυτό για τους επενδυτές; Βραχυπρόθεσμα, θεωρούμε ότι οι επενδυτές σε ευρωπαϊκές μετοχές θα ωφεληθούν από τη διατήρηση των χαλαρών μέτρων νομισματικής πολιτικής, ιδίως στην ευρωζώνη. Μακροπρόθεσμα, όμως, είναι σημαντικό να επέλθει βελτίωση των θεμελιωδών στοιχείων των επιχειρήσεων, παράλληλα με τη βελτίωση της ευρύτερης οικονομίας. Βέβαια, ταυτόχρονα οι δράσεις της ΕΚΤ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της ισοτιμίας του ευρώ περαιτέρω, παρέχοντας στήριξη τόσο στις εξαγωγές όσο και στα κέρδη των εταιρειών.

Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου η Fed πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 για πρώτη φορά, είναι πιθανόν να προκαλέσουν κάποια μεταβλητότητα στις αγορές, όμως θεωρούμε ότι οι αγορές ομολόγων στις χώρες του πυρήνα της Ευρώπης έχουν σχετικά καλή προστασία από τις επιπτώσεις της σύσφιγξης στις ΗΠΑ. Από την πλευρά των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος, οι ευρωπαϊκές αγορές αν και έχουν φτάσει σε νέα ύψος με τη βοήθεια της ΕΚΤ, θα συνεχίσουν να αποδίδουν σχετικά καλά και τους επόμενους μήνες. Ένας συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της απόκλισης της νομισματικής πολιτικής, οι θεμελιώδεις βελτιώσεις σε ορισμένες χώρες και μια πιο περιορισμένη προσφορά κρατικών ομολόγων θα στηρίξουν τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων να συνεχίσουν. Ειδικά οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών του πυρήνα λογικά θα συνεχίσουν να αντλούν στήριξη από τη δέσμευση για χαλαρή νομισματική πολιτική στην Ευρώπη, ενώ εμφανίζουν και μικρότερο ρίσκο.

Σε κλαδικό επίπεδο, είμαστε πιο θετικοί για τις τράπεζες όπου εντοπίζουμε σημαντικές ευκαιρίες και για τους κλάδους που ακολουθούν τον οικονομικό κύκλο, καθώς περιμένουμε ενίσχυση της κατανάλωσης. Επίσης είμαστε αισιόδοξοι για τις μετοχές των κλάδων υψηλής τεχνολογίας και υγείας. Στην παρούσα φάση, βαρύνουσα σημασία έχει η επιλογή των σωστών επιμέρους μετοχών, καθώς υπάρχουν πολλές εταιρείες με υγιή θεμελιώδη μεγέθη που επλήγησαν από την ευρύτερη απώλεια της εμπιστοσύνης προς την Ευρώπη. Επομένως, οι ενεργητικές επενδυτικές στρατηγικές θα μπορούσαν να αποδειχθούν επιτυχημένες στο τρέχον περιβάλλον.

Πού θα τοποθετούσατε τις ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα στον χάρτη των ευρωπαϊκών επενδύσεων;

Οι ελληνικές μετοχές αλλά και τα ελληνικά ομόλογα προέρχονται από ένα ισχυρό ράλι ανακούφισης στις τιμές τους, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, μετά τη σημαντική πτώση που είχαν σημειώσει. Πλέον για να κινηθούν σε ανώτερα επίπεδα θα χρειαστούν καταλύτες, αν και με τα επιτόκια σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα τα ελληνικά ομόλογα ίσως προσφέρουν καλύτερη σχέση κινδύνου - απόδοσης. Ωστόσο, με το μέγεθος της χώρας, η έκθεση σε ελληνικά χρεόγραφα θα πρέπει να μόνο ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου του επενδυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v