«Να μπει τέλος στις «οθωμανικές δομές»

«Θερμοκοιτίδες» για στήριξη της νέας γενιάς επιχειρηματιών και Κέντρο Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας προαναγγέλλει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. Ζητά περισσότερη διοικητική και οικονομική ανεξαρτησία από την κεντρική διοίκηση.

  • Συνέντευξη στον Αρη Δαμουλάκη
«Να μπει τέλος στις «οθωμανικές δομές»

«Η αντιμετώπιση της ανεργίας, η δημιουργία μηχανισμών αλληλεγγύης, καθώς και εργαλείων για την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας θα αποτελέσουν πρώτες μας προτεραιότητες» λέει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Ο κ. Μπακογιάννης, ο συνδυασμός του οποίου συγκέντρωσε το 41,35% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, υποστηρίζει πως χρειάζεται «αποδέσμευση από τις οθωμανικές γραφειοκρατικές δομές που συντηρεί το κεντρικό κράτος» και ενιαίο μέτωπο των ανθρώπων της Τοπικής

Αυτοδιοίκησης ώστε να αποκτήσουν πραγματική διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

Οσο για το αν η διεκδίκηση της περιφέρειας αποτελεί το τελευταίο σκαλοπάτι πριν την είσοδο στην κεντρική πολιτική σκηνή, ο κ. Μπακογιάννης απαντά πως «οι καιροί έχουν αλλάξει». Υποστηρίζει πως «κεντρική πολιτική σκηνή είναι εκεί που κάποιος μπορεί να κάνει ουσιαστική πολιτική» και όχι μόνο η Βουλή.

Από την εμπειρία που αποκομίσατε ως δήμαρχος Καρπενησίου ποια νομίζετε πως είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Σε ποια σημεία χρειάζονται αλλαγές ώστε να ενισχυθεί η οικονομική της αυτοτέλεια και να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιφέρειας;

Ένας δήμαρχος και ένας περιφερειάρχης θέλουν απλά να κάνουν τη δουλειά τους. Να φτιάχνουν καλύτερα οδικά δίκτυα, να μαζεύουν τα απορρίμματα, να φροντίζουν τα νοσοκομεία, να προϋπολογίζουν τα έσοδα και τα έξοδά τους. Με άλλα λόγια, να κάνουν κουμάντο στα του οίκου τους. Αυτό δεν είναι αυτονόητο. Πρώτον γιατί ακόμη και σήμερα ο Καλλικράτης είναι ατελής και συντηρει γραφειοκρατίες, αφετέρου γιατί δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο στην αναγκαία οικονομική μας ανεξαρτησία. Δυστυχώς λείπει η απαραίτητη ενότητα και συνοχή στη θεσμική μας εκπροσώπηση για να τη διεκδικήσουμε.

Προφανώς αρκετοί βολεύονται πίσω από την οικονομική εξάρτηση από την κεντρική διοίκηση, ενώ σε άλλους προσφέρει άφεση αμαρτιών. Νομίζω όμως ότι από Σεπτέμβρη, όταν δήμαρχοι και περιφερειάρχες αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα, η συζήτηση αυτή είναι επιτακτική και επιβάλλεται να γίνει με ειλικρινείς όρους.

Τελικά οι περιφερειάρχες είναι οι «μικροί πρωθυπουργοί», όπως μας υπενθυμίζουν ορισμένοι; Εχει κοπεί ο ομφάλιος λώρος με την κεντρική διοίκηση και ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν προκειμένου οι περιφέρειες να έχουν την απαραίτητη αυτονομία;

Θεωρώ τα περί μικρών πρωθυπουργών παραπλανητικά και καθόλου αθώα! Οσο κι αν ένας τέτοιος τίτλος χαϊδεύει είτε το εγώ, είτε τις φιλοδοξίες κάποιων, ο Περιφερειάρχης δεν είναι ούτε μικρός ούτε μεγάλος πρωθυπουργός. Είναι ο βασικός «εργάτης» της αυτοδιοίκησης. Μιας αυτοδιοίκησης που φορτώνεται με αρμοδιότητες, αλλά όχι και τα απαραίτητα εργαλεία για να τις ασκήσει με την υπευθυνότητα και την αποτελεσματικότητα που πρέπει. Όπως σας ανέφερα και πιο πάνω, χρειάζεται περισσότερη διοικητική και οικονομική ανεξαρτησία, αποδέσμευση από τις οθωμανικές γραφειοκρατικές δομές που συντηρεί το κεντρικό κράτος. Δεν αρκεί να έχουμε το ΕΣΠΑ ή το νέο ΣΕΣ για να εντάσσουμε έργα αν αυτά σκοντάφτουν στη γραφειοκρατία, χρονοβόρες διοικητικές πράξεις ή πρέπει να αποφασίσουν μια ντουζίνα φορείς για να γίνει μια επένδυση.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τα οποία θα προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε κατά προτεραιότητα;

Ζω από κοντά τις έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες της Περιφέρειας. Από την βιομηχανική συγκέντρωση της Βοιωτίας μέχρι τα ρημαγμένα βοσκοτόπια της Φωκίδας ή της Ευρυτανίας η απόσταση είναι μεγάλη. Παντού βλέπω χαμένες ευκαιρίες και παροπλισμένους νέους και μεγαλύτερους. Το σημαντικότερο πρόβλημα και στην Στερεά είναι η ανεργία. Σας θυμίζω μάλιστα πως στην Εύβοια το ποσοστό της ανεργίας υπερβαίνει ακόμη και τον εθνικό μέσο όρο. Αρκετοί αναρωτιούνται αν η Περιφέρεια έχει τα εργαλεία να το αντιμετωπίσει; Η απάντηση μου είναι πως ακόμη κι αν δεν έχει θα πρέπει να τα δημιουργήσει. Και εμείς αυτό προγραμματίζουμε.
Είναι σαφές ότι χρειάζονται περισσότερες και καλύτερες κοινωνικές δομές. Άρα πρώτη προτεραιότητα είναι η εργασία σε συνδυασμό με την κοινωνική αλληλεγγύη που θα πετύχουμε μέσα από τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Ο στόχος είναι σαφής: δουλειές ξανά για όλους μέσα από ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, μέσα από ενίσχυση των μικρομεσαίων να μεγαλώσουν, των νέων να επιχειρήσουν, των μεγάλων να γίνουν εξωστρεφείς και να γίνουν πρωταθλητές στη μεταποίηση και στον ορυκτό πλούτο διεθνώς.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής περιφέρειας και ειδικά της Στερεάς Ελλάδας είναι η αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων. Μάλιστα, ειδικά στη Στερεά Ελλάδα, υπάρχει μακρύς κατάλογος στοιχειωμένων επενδυτικών σχεδίων. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε στο συγκεκριμένο τομέα;

Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών και μεταφορών, η επίλυση των σημαντικών περιβαλλοντικών ζητημάτων, η προώθηση μιας νέας επενδυτικής πολιτικής για την ενέργεια, η παροχή χρηματοδοτικών και άλλων εργαλείων στις επιχειρήσεις πάσης φύσεως για να αναπτυχθούν είναι μερικές από τις προγραμματισμένες δράσεις μας για να δώσουμε ώθηση και να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις. Και επειδή η θεωρία δεν είναι το ατού μου σχεδιάζουμε τις λεγόμενες «θερμοκοιτίδες νέων ή νεοφυών επιχειρήσεων» που θα γίνουν τα εργαστήρια της νέας γενιάς επιχειρηματιών της Περιφέρειας. Επίσης ένα Κέντρο Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας που θα στέκεται δίπλα στον επιχειρηματία, και το «Invest in the Heart of Greece», μια υπηρεσία που στοχεύει στην προσέλκυση επενδυτών.

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την περιφέρεια και δεν συνεχίσατε το έργο σας στον δήμο Καρπενησίου;

Το έργο στο δήμο Καρπενησίου συνεχίζεται. Το συνεχίζει η ομάδα που ξεκινήσαμε μαζί και επιδοκιμάστηκε από τους πολίτες του Καρπενησίου με την εκλογή του Νίκου Σουλιώτη ως δημάρχου από την πρώτη Κυριακή και μάλιστα με ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό. Αυτό λοιπόν που πετυχημένα – δικαιούμαστε να το λέμε αφού έτσι έκριναν οι Καρπενησιώτες – θέλουμε να το κάνουμε σε μεγαλύτερη κλίμακα στην Περιφέρεια. Κι αν το καταφέρουμε, που σας βεβαιώ πως θα τα καταφέρουμε, τα οφέλη θα είναι πολλαπλασιαστικά όχι μόνο για το Καρπενήσι αλλά και για το σύνολο της Στερεάς Ελλάδας.

Είναι η περιφέρεια ένα ακόμα σκαλοπάτι για ενεργοποίηση στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Ξέρετε δεν συμμερίζομαι καθόλου την άποψη που θεωρεί ως κεντρική πολιτική σκηνή τη Βουλή, τα υπουργεία και τα πέριξ αυτών τα κλασσικά πολιτικά στέκια. Αν η φιλοδοξία μου ήταν η Βουλή, θα το είχα ήδη επιχειρήσει. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Κεντρική πολιτική σκηνή είναι εκεί που κάποιος μπορεί να κάνει ουσιαστική πολιτική. Της πράξης και του αποτελέσματος. Που διευκολύνει και βελτιώνει τη ζωή των πολιτών. Και σας διαβεβαιώ ότι από την μέχρι σήμερα εμπειρία μου γνωρίζω πως η βελτίωση της ζωής των πολιτών ξεκινά και ολοκληρώνεται τοπικά, με μικρά βήματα, με έργα, με παρεμβάσεις. Όπως έχω πει, δεν θα έρθει ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Τσίπρας να μαζέψουν τα σκουπίδια ή να δώσουν διπλώματα οδήγησης. Με αυτή την έννοια η Περιφέρεια δεν είναι ούτε σκαλοπάτι, ούτε πλατύσκαλο. Είναι ένα ευρύ πεδίο δημιουργίας και άσκησης ουσιαστικής καθημερινής προσφοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v