Χρηματιστήρια: Ρόλος-κλειδί για δείκτες MSCI

«Καταλύτη» στις αγορές και το ΧΑ θα αποτελέσει η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Για τις εισηγμένες στο ΓΔ του ΧΑ εκτιμώνται εκροές 500 εκ. $. Πλήρης φάκελος με τις προβλέψεις των ξένων οίκων και την ευρύτερη εικόνα.

Χρηματιστήρια: Ρόλος-κλειδί για δείκτες MSCI
**Οι αναλυτικοί πίνακες με τις εκτιμώμενες εισροές/ εκροές στους δείκτες MSCI αλλά και οι μεταβολές στα ειδικά των ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

Kαθώς οι παρεμβάσεις των Aρχών δείχνουν να διασκεδάζουν τους φόβους για τον συστημικό κίνδυνο, οι εξελίξεις στην πραγματική οικονομία αλλά και στα εταιρικά κέρδη θα καθορίσουν την πορεία των μετοχικών αγορών το επόμενο διάστημα, ενώ μεγάλη βαρύτητα έχει και η λήξη της δεύτερης φάσης αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI.

Η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης φάσης που αφορά στους δείκτες της MSCI, οι οποίοι παρακολουθούν το 76% των διεθνών κεφαλαίων παγκοσμίως και θα τεθούν σε ισχύ με βάση το κλείσιμο των μετοχών στις 30/5/2008, αποκτά ιδιαίτερο ρόλο στις τρέχουσες εξελίξεις, καθώς ουσιαστικά οδηγεί σε «ανακατανομή» των επενδυτικών κεφαλαίων.

Στόχος της MSCI είναι να καλύψει σε αξία τουλάχιστον το 85% της ελεύθερης διασποράς των αγορών.

Στους βασικούς δείκτες (MSCI Standard Index) οι εταιρείες παγκοσμίως θα μειωθούν από τις 2.721 σε 2.494 (1.795 στις ανεπτυγμένες αγορές και 699 στις αναδυόμενες). Οι πιο μεγάλες αλλαγές αφορούν στην κατηγορία των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης (MSCI Small Cap Index), καθώς οι επιχειρήσεις από τον ανεπτυγμένο κόσμο που θα συμμετάσχουν στους δείκτες αυξάνονται από 1.985 στις 4.300.

Παράλληλα, για πρώτη φορά 1.227 εταιρείες από τις αναδυόμενες αγορές θα ενταχθούν σε δείκτες μικρής κεφαλαιοποίησης.

Στις ανεπτυγμένες αγορές, σημαντικές εισροές στους βασικούς δείκτες από τα κεφάλαια που τους παρακολουθούν παθητικά αναμένονται στη Γαλλία, στις ΗΠΑ και στην Ιταλία, ενώ αξιοσημείωτες εκροές στη Φινλανδία και στη Νορβηγία.

Για την ελληνική αγορά, όσον αφορά στον βασικό δείκτη, εκτιμάται ότι οι εκροές θα κυμανθούν στα 500 εκατ. δολ., ενώ οριακή αρνητική μεταβολή αναμένεται και στο ειδικό βάρος της χώρας.

Στους δείκτες μικρής κεφαλαιοποίησης (MSCI Developed Small Cap) στον ανεπτυγμένο κόσμο, βάσει των εκτιμώμενων εισροών κερδισμένες είναι κυρίως οι αγορές των ΗΠΑ και οριακά της Ισπανίας, ενώ χαμένες της Ιαπωνίας και του Καναδά.

Σε αυτήν την κατηγορία δεικτών (μικρής κεφαλαιοποίησης) οι εκτιμώμενες εκροές από τις ελληνικές μετοχές υπολογίζονται σε 109 εκατ. δολάρια. Στις αναδυόμενες αγορές, βάσει εισροών στους βασικούς δείκτες οι πιο κερδισμένες είναι εκείνες της Βραζιλίας, της Νοτίου Αφρικής και της Ρωσίας, ενώ στους δείκτες μικρής κεφαλαιοποίησης οι αγορές της Κορέας, της Ταϊβάν, της Κίνας και της Ινδίας.

**Οι αναλυτικοί πίνακες με τις εκτιμώμενες εισροές/ εκροές στους δείκτες MSCI αλλά και οι μεταβολές στα ειδικά των ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 525 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 11/04 - 15/04/2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v