Η ευρύτερη εικόνα στις αγορές-Οι κινήσεις της FED

Η παρέμβαση της Fed αντανακλά τη βούλησή της να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μειωθεί ο συστημικός κίνδυνος που αυξήθηκε λόγω της πιστωτικής κρίσης.

Η ευρύτερη εικόνα στις αγορές-Οι κινήσεις της FED
**Οι αναλυτικοί πίνακες με τις εκτιμώμενες εισροές/ εκροές στους δείκτες MSCI αλλά και οι μεταβολές στα ειδικά των ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

Η παρέμβαση της Fed αντανακλά τη βούλησή της να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μειωθεί ο συστημικός κίνδυνος που αυξήθηκε λόγω της πιστωτικής κρίσης. Ταυτόχρονα, ενδέχεται να σηματοδοτεί και την περισσότερο ενεργό συμμετοχή των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων στην εποπτεία των χρηματοοικονομικών οργανισμών.

Ήδη πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν κάτι τέτοιο εφόσον χρησιμοποιούνται χρήματα των φορολογουμένων για τη διάσωση ιδιωτικών εταιρειών. Τα οικονομικά στοιχεία έρχονται στο προσκήνιο, καθώς η ομιλία Μπερνάνκε, η καταναλωτική εμπιστοσύνη και η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ μας υπενθυμίζουν ότι βρισκόμαστε σε ύφεση. Η παροχή ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες δείχνει να εξομαλύνει την πιστωτική κρίση, χωρίς όμως να αποκαθίσταται η διάθεση δανεισμού στη διατραπεζική αγορά, οδηγώντας το τρίμηνο euribor σε νέα υψηλά.

Η ανοδική αντίδραση των μετοχικών αγορών το τελευταίο διάστημα και η υποχώρηση των ομολόγων συνεχίζονται παράλληλα με τη σημαντική υποχώρηση των credit default swap spreads, που αντανακλούν τη μειωμένη αποστροφή κινδύνου. Ωστόσο, η αγορά χρήματος ταλαιπωρείται, με το τρίμηνο euribor να διατηρείται στα επίπεδα του 4,73%, ενώ ο διατραπεζικός δανεισμός δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως. Η αποκλιμάκωση του συστημικού ρίσκου μετά την παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών θέτει μία βάση στις μετοχικές αγορές ικανή για να λειτουργήσει ένα bear market rally.

Από την άλλη πλευρά, τα ομόλογα χάνουν σταδιακά το premium του ασφαλούς καταφυγίου, καθώς η αγορά εστιάζει στα στοιχεία του πληθωρισμού που διαρκώς εκπλήσσουν ανοδικά.
Σε αυτήν τη χρονική στιγμή παρατηρείται μεταστροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος από την πιστωτική κρίση προς την εξέλιξη της ύφεσης στις ΗΠΑ και τις επιπτώσεις της στην εταιρική κερδοφορία, η οποία αναμένεται να υποχωρήσει κατά 11% το πρώτο τρίμηνο.

Οι ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας έχουν εναποτεθεί στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς η επιβράδυνση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία. Οι ΗΠΑ κινούνται σε περιβάλλον ύφεσης, η ευρωζώνη αν και έχει εκπλήξει με την ευελιξία της απογοήτευσε το τελευταίο διάστημα (π.χ. λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία) και η Ιαπωνία δυσκολεύεται να ξεπεράσει το σοκ από την υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας (για λόγους άσχετους με την κρίση των subprimes), καθώς τόσο η μεταποίηση όσο και η κατανάλωση έχουν αποδυναμωθεί.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στις αναδυόμενες οικονομίες όπου όμως οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι σημαντικά ισχυρότεροι (στη Βραζιλία μάλιστα το δ΄ τρίμηνο εξέπληξε θετικά). Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να παραμένει υψηλά σε ολόκληρο τον κόσμο, περιορίζοντας τις δυνατότητες παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών (και στηρίζοντας τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών).

Καθώς έχει ολοκληρωθεί η ανακοίνωση αποτελεσμάτων για το 2007 (κύκλος εργασιών +16,4% και καθαρά κέρδη +37,1% στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση), η εγχώρια αγορά στρέφει το ενδιαφέρον της στις εκτιμήσεις που διαμορφώνονται για το α΄ τρίμηνο. Τα πρώτα μηνύματα, όπως προκύπτουν από τις δηλώσεις στελεχών των εταιρειών στις γενικές συνελεύσεις, είναι τουλάχιστον καθησυχαστικά για τις επιπτώσεις της κρίσης και ενθαρρυντικά για το σύνολο του 2008.

Ωστόσο, ο πόλεμος για την «πίτα» των καταθέσεων των τραπεζών δείχνει ότι, αν η κρίση παραταθεί, το δεύτερο τρίμηνο του 2008 τα αποτελέσματα του κλάδου θα μπορούσαν να απογοητεύσουν. Με αυτά τα δεδομένα είναι πιθανό βραχυπρόθεσμα να επανέλθει η μεταβλητότητα, λόγω και της κατοχύρωσης μέρους των πρόσφατων κερδών, ωστόσο οι σημερινές αποτιμήσεις συνεχίζουν να αποτελούν πολύ ικανοποιητικό επίπεδο επιλεκτικών τοποθετήσεων με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

**Οι αναλυτικοί πίνακες με τις εκτιμώμενες εισροές/ εκροές στους δείκτες MSCI αλλά και οι μεταβολές στα ειδικά των ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 525 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 11/04 - 15/04/2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v