Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα: H μεγάλη σύγκλιση!

Η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ δεν συνοδεύθηκε από τη σύγκλιση της πραγματικής οικονομίας με εκείνες των εταίρων μας. Η σύγκλιση φαίνεται πλέον να επιτυγχάνεται, αλλά με σημαντικό κόστος.

Ελλάδα: H μεγάλη σύγκλιση!
Τα νέα στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας δείχνουν ότι η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 1% του ΑΕΠ τη φετινή χρονιά από 2,9% το 2012 είναι εφικτή.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου συρρικνώθηκε κατά 51% το α΄ τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό και διαμορφώθηκε σε 2,3 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για θετική εξέλιξη αφού αποδεικνύει ότι μία από τις μεγαλύτερες ανισορροπίες της εθνικής οικονομίας τείνει να αποκατασταθεί.

Φυσικά, τα στοιχεία του α΄ τριμήνου δείχνουν επίσης ότι η βελτίωση προέρχεται κυρίως από τη μείωση των εισαγωγών, ιδιαίτερα καυσίμων, και λιγότερο από την αύξηση των εξαγωγών που ήταν της τάξεως του 4% στο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.

Μερικοί θεωρούν πιο σημαντικό το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει υψηλό εξωτερικό χρέος σε σύγκριση με το δημοσιονομικό έλλειμμα, παρότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δύο ελλειμμάτων.

Κι αυτό γιατί η χώρα θα πρέπει να επιτύχει πλεονάσματα στο ισοζύγιο για να μπορέσει να αποπληρώσει το εξωτερικό χρέος που έχει συσσωρεύσει από το παρελθόν, σύμφωνα με τους ίδιους.

Όμως, η περαιτέρω βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η μετάβασή του σε πλεονασματικό δεν μπορεί να προέρχεται συνεχώς από τη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης, δηλαδή της κατανάλωσης και των ιδιωτικών, εγχώριων επενδύσεων.

Θεωρητικά, η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας συμβάλλει στην ενίσχυση των εξαγωγών.

Η αποκατάσταση συνίσταται κυρίως στη μείωση του κόστους ανά μονάδα προϊόντος στο τομέα των εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας και δευτερευόντως από αλλού, π.χ. μείωση της κρατικής γραφειοκρατίας, απελευθέρωση αγορών κ.τ.λ., μέχρι στιγμής.

Είναι προφανές ότι διατηρήσιμη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μπορεί να προέλθει μόνο από την αύξηση της παραγωγικότητας μεσοπρόθεσμα, αφού η συνεχής συρρίκνωση των μισθών δεν μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν.

Άγνωστος Χ θα παραμείνει ο ρυθμός ανάπτυξης ή συρρίκνωσης των εμπορικών εταίρων της χώρας αφού η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Γερμανίας, της Ιταλίας κ.ά. θα έχει θετικό αντίκτυπο στο ελληνικό ισοζύγιο μέσω της αύξησης των εξαγωγών προς αυτές.

Πάντως, τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά από αυτό το μέτωπο για φέτος.

Κάπου 12 χρόνια μετά την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη, και τρία και πλέον χρόνια από την επιβολή μιας πρωτοφανούς πολιτικής λιτότητας για ανεπτυγμένη χώρα, με βάση τα διεθνή στάνταρντ, μία από τις δύο κύριες ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας βαίνει προς αποκατάσταση.

Είναι πλέον πιθανό η χώρα να έχει σχεδόν ισοσκελισμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στα τέλη του 2013, με βάση τα προσωρινά στοιχεία του α΄ τριμήνου.

Η πραγματική σύγκλιση επιτυγχάνεται, αλλά με τον πλέον απεχθή τρόπο.

Τη συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού.

Τα συμπεράσματα είναι προφανή, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι λίγοι θα τα ενστερνιστούν σε βάθος χρόνου.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v