Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To κόστος είναι θέμα αντίληψης!

Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας και άλλων χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ φαίνεται ότι είναι πρωτίστως θέμα αντίληψης και λιγότερο θέμα θεμελιωδών μεγεθών.

To κόστος είναι θέμα αντίληψης!
To δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της Ισπανίας είναι χαμηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με το αντίστοιχο της Βρετανίας.

Κι όμως, η Βρετανία δανείζεται φθηνότερα στις αγορές σε σχέση με την Ισπανία, αντίθετα απ’ ό,τι θα περίμενε κάποιος που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά ούτε κι η τελευταία.

Σε μεγάλο βαθμό, η διαφοροποίηση που κάνουν οι αγορές ανάμεσα στις δύο χώρες σχετίζεται κυρίως με την αντίληψη που έχουν για τις μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές τους.

Για να μην παρεξηγούμαστε, η πορεία των θεμελιωδών μεγεθών μιας χώρας παίζει ρόλο στο κόστος δανεισμού της.

Όμως, η διαμόρφωση της αντίληψης που έχει η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην αγορά δεν είναι απλώς συνισταμένη των μακροοικονομικών επιδόσεων της οικονομίας της.

Άλλοι παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας.

Η συνέπεια λόγων και πράξεων από τους ιθύνοντες είναι ένας παράγοντας που σχετίζεται με την αξιοπιστία της κυβέρνησης και γενικότερα της χώρας.

Όταν μια κυβέρνηση ανακοινώνει ή συμφωνεί να γίνουν κάποια πράγματα και μετά κάνει πίσω λόγω πολιτικού κόστους ή κάποιας άλλης αιτίας, ούτε την αξιοπιστία της βοηθά ούτε τη χώρα.

Ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας που έχουν οι θεσμικοί επενδυτές και οι traders ανά την υφήλιο για μια χώρα παίζουν επίσης οι δημόσιες δηλώσεις προβεβλημένων κοινοτικών, ή Αμερικανών, ή Γερμανών αξιωματούχων.

Η επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Αθήνα, τον περασμένο Οκτώβριο, συνιστά ένα τέτοιο γεγονός.

Η επίσκεψή της ερμηνεύθηκε από πολλούς στην αγορά ως ένδειξη της επιθυμίας ή και της αποφασιστικότητας της Γερμανίας να μην αφήσει την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, συμβάλλοντας στη συστολή των ελληνικών spreads.

Tα κατά καιρούς δημοσιεύματα και αναλύσεις στον διεθνή Τύπο δημιουργούν επίσης εντυπώσεις, επηρεάζοντας την άποψη των επενδυτών για τις προοπτικές των ιδίων και της εθνικής οικονομίας.

Στη περίπτωση της Ελλάδας κι άλλων χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος, τυχόν μεταβολές στο ύψος του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ για οποιονδήποτε λόγο θα μπορούσαν να επηρεάσουν το κόστος δανεισμού τους.

Επίσης το κόστος δανεισμού της Ελλάδας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αντίληψη που έχει διαμορφωθεί ή διαμορφώνεται στην αγορά για την ίδια.

Επομένως, η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διαμόρφωση μιας καλύτερης αντίληψης για τις προοπτικές της, κυρίως μέσω δημοσίων σχέσεων και οδοιπορικών στο εξωτερικό..

Αυτό όμως προϋποθέτει καλή προεργασία όλων των ενδιαφερομένων με τις τράπεζες, για την οποία δεν φημιζόμαστε ως λαός.

Ίσως λοιπόν τα θεμελιώδη δεδομένα να πρέπει να περάσουν σε δεύτερη μοίρα σε μια τέτοια περίπτωση και να επικεντρωθούμε στο υπόλοιπο πακέτο για να κερδηθεί η μάχη της αντίληψης (perceptions).


Dr. Money


***Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v