Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eπιστροφή στον εσωτερικό δανεισμό!

Όταν διαπιστώνεις χρηματοδοτικό κενό και δεν έχεις ακόμη ως χώρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, οι επιλογές σου λιγοστεύουν. Όμως, μία ξεχωρίζει και θα μπορούσε να προσφέρει λύση στο πρόβλημα.

Eπιστροφή στον εσωτερικό δανεισμό!
Σε κυβερνητικούς κύκλους κυκλοφορεί ευρέως ότι η χώρα θα εμφανίσει χρηματοδοτικό κενό τη διετία 2013-2014, που θα πρέπει να καλυφθεί.

Μερικοί εκτιμούν ότι το χρηματοδοτικό κενό θα κυμανθεί μεταξύ του 1 και των 3 δισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνουν την κάλυψη τυχόν επιπρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών κάποιων τραπεζών.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η όποια ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρούσε να αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, καταφεύγοντας στον δανεισμό.

Υπό τις σημερινές συνθήκες, η Ελλάδα θα μπορούσε, θεωρητικά, να δανεισθεί ένα ποσό κοντά στο 1 δισ. ευρώ για διάστημα από 5 μέχρι 7 χρόνια με επιτόκιο από 7% μέχρι 8%.

Πρόκειται για υψηλό επιτόκιο, που μπορεί να προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις αν σκεφθεί κανείς ότι η χώρα κατέφυγε στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ γιατί δυσκολευόταν να βρεί χρηματοδότηση, πληρώνοντας επιτόκιο πάνω από 6% για 7 χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα θα μπορούσε να δανεισθεί το ίδιο ποσό ή μεγαλύτερο σε δόσεις, απευθυνόμενη στους Έλληνες αποταμιευτές.

Οι τελευταίοι έχουν κακή ιδία εμπειρία από τα ελληνικά ομόλογα αφού οι μνήμες από το «κούρεμα» που επέβαλε το PSI Plus είναι ακόμη νωπές.

Επομένως, θα ήταν δώρον άδωρον αν το δημόσιο επιχειρούσε να προσεγγίσει το εγχώριο κοινό προσφέροντάς του ομόλογα.

Αντίθετα, θα ήταν πιο λογικό να τους προσέγγιζε μέσω έκδοσης 12μηνων εντόκων γραμματίων.

Κι αυτό γιατί τα τελευταία δεν «κουρεύτηκαν», οπότε έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, ενώ δεν είναι μεγάλης διάρκειας, γεγονός που ανέκαθεν προτιμούσαν οι εγχώριοι αποταμιευτές.

Φυσικά, τα συγκεκριμένα έντοκα θα πρέπει να τιμολογηθούν ανάλογα, κι αυτό παραπέμπει σε επιτόκιο ύψους 5% και άνω, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Οι ειδήμονες ισχυρίζονται ότι υπάρχουν αρκετοί συμπατριώτες μας που διαθέτουν ρευστό ύψους αρκετών δισ. ευρώ στις τραπεζικές θυρίδες, στα στρώματα, στους κήπους κ.α. της ελληνικής επικράτειας, αλλά έχουν πρόβλημα να τα εμφανίσουν.

Θεωρούμε ότι μια έκδοση 12μηνων εντόκων με επιτόκιο της τάξεως του 5%-5,5% θα μπορούσε να σηκώσει μεγάλα ποσά αν έδινε την ευκαιρία στους προαναφερθέντες να τοποθετήσουν τα χρήματά τους εκεί χωρίς να φοβούνται αντίποινα.

Όμως, η χώρα βρίσκεται υπό διεθνή κηδεμονία και επομένως οι δανειστές θα πρέπει να συναινέσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές παραμένει ακριβό, παρά την ταχεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των νέων ελληνικών ομολόγων, σημαίνει ότι είναι πιθανόν η τρόικα να μη δώσει το πράσινο φως.

Αντίθετα, φρονούμε ότι η τρόικα ίσως έδινε το πράσινο φως για δανεισμό από θεσμικούς επενδυτές και τα νοικοκυριά μέσω 12μηνων εντόκων.

Ίσως μέχρι κάποιο ποσό και σίγουρα χωρίς κάποιου είδους φορολογική αμνηστία.

Παρ' όλα αυτά, η πρώτη επιλογή των δανειστών θα είναι πιθανόν η ενίσχυση των μέτρων λιτότητας για την κάλυψη τυχόν χρηματοδοτικού κενού.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η προσπάθεια για εσωτερικό δανεισμό με ελκυστικό επιτόκιο θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.


Dr. Money


***Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v