Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πάρτι και ο μουντζούρης!

Οι αγορές μπορούν να δώσουν καλό μεροκάματο ή να κάνουν περιουσίες, αρκεί να μην κάνει κάποιος το λάθος και μείνει με τον μουντζούρη. Το διεθνές ράλι, η Αθήνα και οι κίνδυνοι.

Τα πάρτι και ο μουντζούρης!
Πολλοί ίσως δεν το έχουν πάρει είδηση αλλά γνωστοί δείκτες που μετράνε την επιθυμία ή μη των επενδυτών να αναλάβουν επιπλέον ρίσκο, όπως της Credit Suisse, βρίσκονται για πρώτη φορά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Κάποιοι δείκτες έχουν διαβεί τον Ρουβίκωνα, περνώντας στη ζώνη της ευφορίας, ενώ άλλοι πλησιάζουν «απειλητικά» την περιοχή καθώς οι συμμετέχοντες στις αγορές δείχνουν διάθεση να συνεχίσουν.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τόσο μεγάλη όρεξη για ανάληψη ρίσκου συμπίπτει με σημάδια επιτάχυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, και ειδικότερα της βιομηχανικής παραγωγής.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει εδώ και μήνες.

Κι αν η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση, καθώς έχει εισέλθει στον 6ο χρόνο ύφεσης, μετρώντας απώλειες προϊόντος που ξεπερνάνε το 20% σωρευτικά αυτό το διάστημα, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς το ίδιο για ολόκληρη την ευρωζώνη.

Η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης και μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία, σε ύφεση τα δύο τελευταία τρίμηνα.

Ακόμη χειρότερα, οι όποιοι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στηρίζονταν κυρίως στις καλές εξαγωγικές επιδόσεις της ευρωζώνης αφού η εσωτερική ζήτηση ήταν και είναι σε κάμψη.

Όμως, οι ειδήμονες παρατηρούν ότι οι εξαγωγές της περιοχής προς τις ΗΠΑ έχουν σταθεροποιηθεί, ενώ οι αντίστοιχες προς χώρες της Ασίας εκτός Ιαπωνίας εμφανίζουν κάμψη.

Παρ’ όλα αυτά, οι χρηματιστηριακοί δείκτες κάνουν ράλι, σπάζοντας ή δοκιμάζοντας παλαιά ρεκόρ, ενώ τα επιτόκια δανεισμού χωρών με προβληματικά δημόσια οικονομικά έχουν υποχωρήσει αισθητά.

Η εύκολη εξήγηση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η ρευστότητα που έχουν διαθέσει οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες στο οικονομικό σύστημα μέσω ανορθόδοξων (QE) και ορθόδοξων πρακτικών, με τελευταίες την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας και την ΕΚΤ.

Άλλοι ίσως πιστεύουν ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αποδεχθεί την πολιτική της τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αντισταθμίζοντας την όποια αρνητική συνεισφορά του εξωτερικού τομέα στην οικονομία.

Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι που στηρίζουν το σημερινό ράλι των αγορών, το σίγουρο είναι ότι οι πρώτοι που πίστεψαν το ράλι και μπήκαν εγκαίρως αγοράζοντας μετοχές και ομόλογα είναι κερδισμένοι.

Όμως, οι δείκτες μέτρησης ρίσκου έχουν πλησιάσει περιοχές που παραπέμπουν σε γενική ευφορία και σε ακραίες αποτιμήσεις.

Η Ιστορία διδάσκει ότι το έδαφος για απότομες διορθώσεις είναι πρόσφορο σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως όμως δεν προλαβαίνουν να περάσουν όλοι οι καλεσμένοι στο πάρτι την πόρτα της εξόδου εγκαίρως.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, κάποιοι μένουν με τον μουντζούρη και δεν είναι συνήθως οι σοφιστικέ επενδυτές ή κερδοσκόποι, αλλά οι μικρομέτοχοι.

Θα ήταν λοιπόν πιο σώφρον να μην αγνοήσει κανείς το σήμα που στέλνουν οι δείκτες μέτρησης ρίσκου διεθνώς, αλλά να το λάβει σοβαρά υπόψη.

Είτε βρίσκεται στην Αθήνα είτε αλλού.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v