Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ξένοι δεν είναι κορόιδα!

Η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Όμως, απαιτεί προεργασία και πρότζεκτ και λιγότερο δημόσιες σχέσεις.

Οι ξένοι δεν είναι κορόιδα!
Το σκηνικό διαδραματίζεται στο δεύτερο μισό της προηγούμενης δεκαετίας επί κυβερνήσεως Καραμανλή.

Γνωστός υπουργός και νυν υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος της Ν.Δ. θα επισκεπτόταν τη Σιγκαπούρη και είχε ζητήσει να συναντηθεί με πολιτικούς, επιχειρηματίες σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα σε λιμάνια κ.α.

Πράγματι, ο τότε Έλληνας πρέσβης στη Σιγκαπούρη, σε συνεργασία με άλλους που είχαν πρόσβαση σε υψηλά ισταμένους, φρόντισε να κλείσει μια συνάντηση με στελέχη του κρατικού επενδυτικού fund (sovereign wealth fund) της Σιγκαπούρης, ενός από τα μεγαλύτερα στο κόσμο.

Σε εκείνη τη συνάντηση, ο υπουργός προσήλθε με ένα πλατύ χαμόγελο και έτοιμος για συνομιλίες επί γενικών θεμάτων, όπως μας μετέφερε παρευρισκόμενος.

Όμως, τα στελέχη του κρατικού fund της Σιγκαπούρης δεν συμμερίζονταν τη χαλαρότητά του αφού προσήλθαν στη συνάντηση με έγγραφα κ.τ.λ. και έτοιμα για business.

Άρχισαν λοιπόν να υποβάλλουν ερωτήσεις στον Έλληνα υπουργό επί ειδικών θεμάτων.

Όμως, ούτε ο υπουργός, ούτε η ακολουθία του είχαν προσέλθει στη συνάντηση προετοιμασμένοι, με αποτέλεσμα να βρεθούν σε δύσκολη θέση.

Σε κάποιο σημείο, η συνάντηση ολοκληρώθηκε άκαρπη.

Αντί όμως ο υπουργός να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος που δεν πήγε σε αυτήν επαρκώς προετοιμασμένος, προτίμησε την ελληνική διέξοδο.

«Τι μ….. είναι αυτοί», είπε βγαίνοντας από το δωμάτιο, σύμφωνα με παρευρισκόμενο άτομο (Έλληνα, που διέμενε εκεί), το οποίο είχε διαμεσολαβήσει για τη συνάντηση, για να του απαντήσει ανάλογα: «Αυτοί είναι μ…. ή εσύ που πήγες στη συνάντηση χωρίς προετοιμασία;».

Πέρα από τα εύλογα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει κανείς για τον υπουργό-πολιτικό, υπάρχει ένα δίδαγμα:

Όταν μια χώρα επιθυμεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, θα πρέπει όσοι την εκπροσωπούν να έχουν κάνει καλή προεργασία και να είναι έτοιμοι να δώσουν συγκεκριμένες πληροφορίες και να προτείνουν συγκεκριμένα πράγματα και πρότζεκ σε αυτούς που θα συναντηθούν στο εξωτερικό.

Ιδιαίτερα στους ξένους επενδυτές.

Με γενικολογίες και ευχολόγια δεν γίνεται δουλειά.

Αναφερθήκαμε στο περιστατικό με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού συνοδεία κυβερνητικών παραγόντων και επιχειρηματιών στην Κίνα.

Αναμφισβήτητα, η Κίνα διαθέτει μεγάλα κεφάλαια προς επένδυση διεθνώς και θα μπορούσε κάλλιστα ένα μέρος να κατευθυνθεί στη χώρα μας.

Όμως, τίποτε ή σχεδόν τίποτε δεν θα προχωρήσει αν δεν καταφέρουμε να τους παρουσιάσουμε συγκεκριμένα πρότζεκτ στους τομείς που να τους ενδιαφέρουν, και δεν αναφερόμαστε μόνο στα έτοιμα για λιμάνια, αεροδρόμια κ.τ.λ. προς ιδιωτικοποίηση που ήδη γνωρίζουν.

Καλώς ή κακώς, οι Κινέζοι δεν δείχνουν τόσο ενδιαφέρον για επενδύσεις χαρτοφυλακίου, π.χ. μετοχές, ομόλογα, όσο για τις υποδομές.

Είναι ένας έμμεσος τρόπος διαφοροποίησης των συναλλαγματικών διαθεσίμων τους.

Ας μην ξεχνάμε το στραπάτσο που πάθαμε στα τέλη του 2009 που η κυβέρνηση Παπανδρέου επιχειρούσε με τη διαμεσολάβηση της Goldman Sachs να βρει έναν τρόπο επικοινωνίας με τους Κινέζους ώστε να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας πολλών δισ. ευρώ.

Ως γνωστόν, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει αν είχαν βάση οι πληροφορίες - εικασίες που ήθελαν η κινεζική πλευρά να ζητά ανταλλάγματα όπως λιμάνια, σιδηρόδρομοι και τον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας εκείνη την περίοδο.

Αναμφισβήτητα, η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η Ιστορία και η εμπειρία έχουν δείξει ότι τα επιχειρηματικά ταξίδια υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών στο παρελθόν ήταν συνυφασμένα περισσότερο με δημόσιες σχέσεις και με το ποια εντύπωση θα αποκομίσει το πόπολο στο εσωτερικό, παρά με την προώθηση συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων.

Οι κουστωδίες επιχειρηματιών και κορυφαίων διευθυντικών στελεχών κρατικών και ιδιωτικών εταιρειών που συνόδευαν τους εκάστοτε πρωθυπουργούς πρόσφεραν λίγα στην προσέλκυση επενδύσεων.

Ελπίζουμε ασφαλώς αυτό να αλλάξει.

Όμως, μας είναι αδύνατον να μην τα φέρουμε στο μυαλό διαβάζοντας τη λίστα με όλους τους επιχειρηματίες και μάνατζερ που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στην Κίνα.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v