Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευφορία: Παν μέτρον άριστον!

H αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά άλλα θετικά νέα το τελευταίο διάστημα, που διατηρούν το κλίμα της ευφορίας. Μήπως όμως είναι κάπως πρώιμο;

Ευφορία: Παν μέτρον άριστον!
Για να μην ξεχνάμε:

Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, οι συγγραφείς προειδοποίησαν την κυβέρνηση εναντίον της δημιουργίας κλίματος τεχνητής ευφορίας, καθότι οι δυσκολίες και οι προκλήσεις για τη χώρα παραμένουν μεγάλες.

Όμως, αυτό δεν εμπόδισε τους συμμετέχοντες στην αγορά ομολόγων να πιέσουν τις αποδόσεις των νέων ελληνικών χρεογράφων αισθητά χαμηλότερα, με εκείνη της 10ετίας να διαμορφώνεται κοντά στο 9,30% από 12,6% κατά τη διάρκεια των γεγονότων στην Κύπρο.

Φυσικά, μεγάλη συμβολή σε αυτήν την εξέλιξη είχε το κυνήγι των αποδόσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ούτε φυσικά εμπόδισε το πέταγμα του Γενικού Δείκτη του χρηματιστηρίου Αθηνών πάνω από τις 1.000 μονάδες χθες, με τον τραπεζικό δείκτη να κάνει εντυπωσιακό ράλι.

Είναι προφανές ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών επιθυμούν να διατηρηθεί το κλίμα ευφορίας γιατί αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας τους.

Η συνεχιζόμενη βελτίωση στα δημοσιονομικά, στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στο οικονομικό κλίμα και η διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ συμβάλλουν στη διατήρηση του καλού κλίματος.

Η χθεσινή αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch είναι μια επιβεβαίωση της ανωτέρω τάσης.

Από την άλλη πλευρά, η ανεργία παραμένει στα υψηλά επίπεδα του 27%, με το ποσοστό των μακροχρόνιων ανέργων να ξεπερνά το μισό, ενώ των νέων μέχρι 24 ετών να υπερβαίνει το 60%.

Επιπλέον, το διαθέσιμο εισόδημα πολλών νοικοκυριών συνεχίζει να συμπιέζεται.

Όλα αυτά δεν είναι καινούρια, με εξαίρεση ασφαλώς την κίνηση της Fitch.

Είναι λοιπόν εύλογο να αναρωτιέται κανείς αν το επικρατούν κλίμα ευφορίας δικαιολογείται ή είναι υπερβολικό.

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η ίδια για όλες τις αγορές.

Κι αυτό γιατί θεωρούμε ότι οι αποδόσεις των νέων ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που θα έπρεπε να είναι κατά την άποψή μας με βάση τις προβλέψεις για την πορεία των δημοσιονομικών και του εξωτερικού ισοζυγίου.

Επομένως, η ευφορία στη συγκεκριμένη αγορά έχει κάποια βάση.

Από την άλλη πλευρά, δεν θα λέγαμε το ίδιο για το ντελίριο που επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Κι αυτό γιατί το τελευταίο προδικάζει ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια που δεν είναι εφικτοί, κατά την ταπεινή μας άποψη.

Πολύ περισσότερο όταν οι αποτιμήσεις μερικών εισηγμένων εταιρειών δεν έχουν επαφή με τα προβλεπόμενα κέρδη τους για τα επόμενα χρόνια.

Άρα, η ευφορία θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μεν στην αγορά ομολόγων, αλλά όχι αλλού.

Η συγκρατημένη αισιοδοξία, και όχι η ευφορία, θα λέγαμε ότι ταιριάζει περισσότερο στην ελληνική περίσταση.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v