Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Spreads και εξωτερικό έλλειμμα πάνε μαζί!

Οι πολιτικές λιτότητας για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θεωρούνται καθοριστικές για τα spreads δανεισμού. Μήπως όμως κάνουμε λάθος όταν πρόκειται για χώρες όπως η Ελλάδα;

Spreads και εξωτερικό έλλειμμα πάνε μαζί!
Η ορθόδοξη οικονομική άποψη θεωρεί την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσω πολιτικών λιτότητας απαραίτητη για την μείωση των spreads με τα οποία δανείζονται τα κράτη με υψηλό δημόσιο χρέος.

Όμως, δεν συμφωνούν όλοι μ’ αυτή την θέση.

Μερικοί θεωρούν ότι οι περικοπές και η αύξηση των φόρων μειώνουν μεν το έλλειμμα του προϋπολογισμού αλλά συμπιέζουν αρκετά το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) με αποτέλεσμα ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ να παίρνει την ανιούσα.

Το αποτέλεσμα είναι η διεύρυνση των spreads με τα οποία δανείζεται η χώρα, καθώς η φερεγγυότητα του χρέους αμφισβητείται από τις αγορές.

Όμως, έρχεται ο γνωστός οικονομολόγος Daniel Gros να αμφισβητήσει σ’ ένα βαθμό την συλλογιστική που συνδέει τις εξελίξεις στο δημοσιονομικό έλλειμμα με τα spreads των κρατικών ομολόγων.

Ο ίδιος πιστεύει ότι έχει μεγάλη σημασία σε ποιανού χέρια είναι τα ομόλογα, έντοκα και άλλα χρεόγραφα που εκδίδει μια χώρα.

Κι αυτό γιατί αν έχουν αγορασθεί κυρίως από ξένους επενδυτές, δηλαδή το εξωτερικό χρέος είναι μεγάλο, εκείνο που θα πρέπει να μειωθεί είναι το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών κι όχι το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Αν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών γίνει πλεονασματικό, η πίεση από τις αγορές υποχωρεί αισθητά και τα spreads συρρικνώνονται.

Ο κ.Gros φέρνει ως παράδειγμα το Βέλγιο που δανειζόταν με χαμηλά spreads ακόμη κι όταν η χώρα δεν είχε κυβέρνηση και παρότι το δημόσιο χρέος του είναι πάνω από το 100% του ΑΕΠ.

Αν λοιπόν πιστέψουμε το Daniel Gros, τα ελληνικά spreads θα συμπιεσθούν πολύ περισσότερο τους επόμενους μήνες καθότι αναμένεται συρρίκνωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό εξωτερικό έλλειμμα περιορίσθηκε ελαφρώς κάτω από το 3% του ΑΕΠ πέρυσι, ενώ η ίδια τάση συνεχίσθηκε το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, αυξάνοντας τις πιθανότητες για ισοσκελισμένο ισοζύγιο στο τέλος της χρονιάς.

Την ίδια περίοδο, το spread στο ελληνικό 10ετές ομόλογο υποχώρησε κάτω από τις 850 μονάδες βάσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού από 1.150 μονάδων και πλέον πριν μερικές εβδομάδες.

Φυσικά, την ίδια περίοδο έχουμε επίσης επιβεβαίωση της τάσης για περαιτέρω συμπίεση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, οπότε θα πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός πριν αντλήσει συμπεράσματα.

Το ίδιο ισχύει για τα ιταλικά και τα ισπανικά spreads.

Κι εκεί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε το 2012, όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα της λεκτικής αρχικά παρέμβασης Draghi υπέρ του ευρώ πέρυσι το καλοκαίρι και της ανακοίνωσης του μηχανισμού OMT τον περσινό Σεπτέμβρη.

Όμως, ο Gros ίσως έχει εν μέρει δίκιο υπό την έννοια ότι οι εξελίξεις στο εξωτερικό ισοζύγιο ίσως αποτελούν τον πλέον καθοριστικό παράγοντα, ανάμεσα σε άλλους, για τα spreads δανεισμού σε χώρες με υψηλό εξωτερικό χρέος όπως η Ελλάδα.

Η σχετική θεωρία θα «δοκιμασθεί» τους επόμενους μήνες και μέχρι τα τέλη της χρονιάς, οπότε έχουμε καιρό μέχρι τότε.


Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v