Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Σύμμαχος για απεξάρτηση από ΕΚΤ!

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να επανακεφαλαιοποιηθούν. Θα πρέπει επίσης να επιστρέψουν σταδιακά στην ΕΚΤ τη ρευστότητα που έχουν λάβει. Ένας ανέλπιστος σύμμαχος ίσως επιταχύνει τις εξελίξεις.

Τράπεζες: Σύμμαχος για απεξάρτηση από ΕΚΤ!
Ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τη μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης στο 0,50% από 0,75% προηγουμένως.

Όμως, την παράσταση έκλεψε το γεγονός ότι ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων από 0% που είναι σήμερα.

Κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικό αντίκτυπο για όσες τράπεζες της ευρωζώνης έχουν υπερβάλλουσα ρευστότητα και προτιμούν να την τοποθετούν στην ΕΚΤ αντί να τη διοχετεύσουν αλλού, π.χ. δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διατραπεζικά δάνεια σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα κ.τ.λ.

Οι εκτιμήσεις θέλουν οι τράπεζες του πυρήνα της ευρωζώνης να διαθέτουν ρευστότητα άνω των 600 δισ. ευρώ και να έχουν λάβει μεσομακροπρόθεσμα δάνεια από την ΕΚΤ (LTRO κ.τ.λ.) κοντά στα 200 δισ.

Με άλλα λόγια, οι συγκεκριμένες τράπεζες του πυρήνα έχουν καθαρό πλεόνασμα ρευστού που ξεπερνά τα 400 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, οι τράπεζες της ευρωπεριφέρειας, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, εκτιμάται ότι έχουν δανεισθεί πάνω από 600 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων σημαίνει πως οι τράπεζες θα πληρώνουν την ΕΚΤ κάθε φορά που κάνουν κατάθεση, πληγώνοντας την κερδοφορία τους, και επομένως θα θελήσουν να το αποφύγουν.

Ένας τρόπος είναι να επισπεύσουν την αποπληρωμή των δανείων με ενέχυρο για 3 χρόνια (LTRO) που έχουν πάρει από την ΕΚΤ ύψους 190 δισ. ευρώ περίπου.

Όμως, δεν είναι αρκετό γιατί θα τους περίσσευαν πάλι κάπου 400 δισ. ευρώ.

Mια άλλη ιδέα θα ήταν να δώσουν περισσότερα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Όμως, κάτι τέτοιο προϋποθέτει αφενός ότι υπάρχει ζήτηση για νέες χορηγήσεις και αφετέρου ότι οι δανειζόμενοι ικανοποιούν τα κριτήρια δανειοδότησης.

Κάτι που γίνεται ακόμη δυσκολότερο αν οι τράπεζες επιχειρήσουν να αυξήσουν τα περιθώρια στα επιτόκια των δανείων για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ.

Θα μπορούσαν επίσης να κάνουν κάτι ακόμη που θα βοηθούσε στην εν μέρει αποκατάσταση των ανισορροπιών που παρατηρούνται στο ευρωπαϊκό διατραπεζικό σύστημα πληρωμών (Target 2).

Κοινώς, να διοχετεύσουν μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητας στις τράπεζες της ευρωπεριφέρειας, βοηθώντας στην απεξάρτηση των τελευταίων από τη ρευστότητα της ΕΚΤ.

Στην ελληνική περίπτωση, κάτι τέτοιο θα ήταν πιο εύκολο να δικαιολογηθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών και εφόσον τη θεωρούσαν επαρκή.

Μπορεί λοιπόν ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, να προειδοποιεί για τους κινδύνους που κρύβει ένα αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων, όμως ο ίδιος γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε τον απογαλακτισμό των τραπεζών της ευρωπεριφέρειας από την ΕΚΤ.

Υπό αυτήν την έννοια, το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων ίσως είναι μια καλή ιδέα από τη σκοπιά των ελληνικών τραπεζών και των υπολοίπων της ευρωπεριφέρειας που επιζητούν την απεξάρτησή τους από τη ρευστότητα της ΕΚΤ και του ευρωσυστήματος γενικότερα.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v