Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aφήστε την εστίαση, πιάστε το αφορολόγητο!

Το ΔΝΤ έχει δίκιο όταν λέει ότι η Ελλάδα δεν αντέχει ένα πιο περίπλοκο φορολογικό σύστημα. Ας αφήσουμε λοιπόν τα δέντρα κι ας επικεντρωθούμε στο δάσος.

Aφήστε την εστίαση, πιάστε το αφορολόγητο!
 Η κυβέρνηση έχει ξοδέψει πολύ χρόνο στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών για να τους πείσει να αποδεχτούν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Αν μάλιστα πιστέψουμε κάποιες διαρροές, η μείωση έχει κλειδώσει για τον Ιούνιο, παρότι η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία δημιουργεί αμφιβολίες.

Εν πάση περιπτώσει, η τρικομματική κυβέρνηση εμφανίζει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% ως μέτρο που θα βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του κλάδου επιχειρηματολογούν υπέρ της μείωσης, επικαλούμενοι τη μείωση των εσόδων από ΦΠΑ που αποδίδουν στην αύξηση του συντελεστή στο 23%.

Θεωρητικά, η κυβέρνηση έχει δίκιο, αλλά δεν είναι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση που καθορίζει, σε κάποιον σημαντικό βαθμό τουλάχιστον, την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.

Πολύ περισσότερο όταν μέρος της αύξησης του ΦΠΑ έχει απορροφηθεί από πολλές επιχειρήσεις του κλάδου και επομένως η επίπτωση στις τελικές τιμές δεν είναι παντού η ίδια.

Ούτε φυσικά είναι σωστό να αποδίδεται η μείωση της κατανάλωσης στην εστίαση και στα έσοδα από τον ΦΠΑ στην αύξηση του συντελεστή στο 23% όταν οι κυριότεροι λόγοι είναι η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω περικοπών και φόρων, η έκρηξη της ανεργίας και οι μειωμένες αφίξεις ξένων τουριστών πέρυσι, αφού η κατά κεφαλήν δαπάνη τους παρέμεινε σχεδόν σταθερή στα 660 ευρώ περίπου.

Επομένως, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις του κλάδου και την αποκατάσταση του περιθωρίου κέρδους των εμπλεκομένων.

Η κυβέρνηση συμπλέει με τις διεκδικήσεις του κλάδου γιατί αφενός υπήρχε προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. και αφετέρου τις υποστηρίζουν πλέον κι οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι.
Αν υπήρχαν τα δημοσιονομικά περιθώρια, θα έπρεπε να υπάρξει γενική μείωση των φόρων, οπότε δεν θα ήταν αντικείμενο συζήτησης.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν, θα ήταν προτιμότερο η κυβέρνηση να εστιάσει το ενδιαφέρον και την προσοχή της σε φορολογικές ελαφρύνσεις που ανακουφίζουν τους περισσότερους έλληνες πολίτες, αντί στην επιλεκτική μείωση φόρων που αφορούν επιμέρους κλάδους.

Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν η επαναφορά του ελάχιστου αφορολόγητου εισοδήματος όπως ισχύει στις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι ειδική περίπτωση, για να θυμηθούμε τα λεγόμενα των εταίρων μας στο παρελθόν, αλλά δεν μπορεί να παραμείνει για πάντα έτσι.

Πολύ περισσότερο που άλλοι φόροι, όπως για τα ακίνητα, δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος εδώ όπως συμβαίνει αλλού.

Η ώθηση που η επαναφορά του αφορολόγητου θα μπορούσε να δώσει στην οικονομική δραστηριότητα μέσω κυρίως της ενίσχυσης της κατανάλωσης δεν μπορεί να συγκριθεί με επιμέρους μειώσεις φόρων όπως του ΦΠΑ στην εστίαση.

Έτσι, θα περιορίζονταν δραστικά οι όποιες απώλειες εσόδων, ενώ δεν θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί, π.χ. το ΔΝΤ, ότι το φορολογικό σύστημα καθίσταται πιο περίπλοκο.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να κοιτάζει τα δέντρα, θα ήταν καλύτερα να κοιτάξει το δέντρο, ζητώντας την επαναφορά του ελάχιστου αφορολόγητου, που θα βοηθούσε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες, αντί της επιλεκτικής μείωσης των φόρων.

Όμως, για να συμβεί κάτι τέτοιο απαιτείται να έχουν πειστεί οι ιθύνοντες για την ορθότητα του μέτρου αφού δεν θα υπάρχουν συμφέροντα που θα πιέζουν από πίσω προς όφελός τους.

Dr Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v