Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «τεχνητή» ανάκαμψη και το ΔΝΤ!

Στην έκθεσή του για την Ελλάδα, το ΔΝΤ προτρέπει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε στοχευμένες ενέργειες για τη δημιουργία τεχνητής ανάκαμψης. Όμως, αυτό που βολεύει το ΔΝΤ δεν βολεύει το γκουβέρνο.

Η «τεχνητή» ανάκαμψη και το ΔΝΤ!
Δεν είναι μυστικό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει καλύτερο κλίμα στην οικονομία, επωφελούμενη από κάποιες θετικές εξελίξεις στα δημοσιονομικά, στο εξωτερικό ισοζύγιο και στις καταθέσεις.

Κι αυτό γιατί γνωρίζει ότι η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του οικονομικού γίγνεσθαι.

Οι δημόσιες δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Γ. Στουρνάρα ότι τα χειρότερα έχουν περάσει ή του κ. Σταϊκούρα ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι σε καλό δρόμο είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τόσο οι δανειστές όσο και εμείς θέλουμε να πετύχει το πρόγραμμα προσαρμογής τους στόχους του το συντομότερο δυνατό.

Αυτοί για να βεβαιωθούν ότι θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω κι εμείς για να ανακτήσουμε μέρος της χαμένης εθνικής κυριαρχίας και να μην χρειάζεται να ζούμε με τον φόβο νέων μέτρων λόγω αποκλίσεων από τους στόχους που επιβαρύνουν την οικονομία.

Όλοι συμφωνούν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι επιθυμητή και θα επιτάχυνε την προσαρμογή.

Όμως, αλλιώς βλέπουν την πορεία προς την ανάκαμψη οι δανειστές, π.χ. το ΔΝΤ, κι αλλιώς εμείς.

Αυτό είναι ευκρινές στην έκθεση του ΔΝΤ, που αναφέρει ότι προσπάθειες για «τεχνητή» δημιουργία ανάκαμψης πρέπει να αποφευχθούν, επικαλούμενη διεθνή στοιχεία που αμφισβητούν τη χρησιμότητα μέτρων όπως οι φορολογικές ελαφρύνσεις, επιδοτήσεις σε συγκεκριμένους τομείς, ζώνες μηδενικής φορολογίας, τράπεζες αναπτύξεως κ.τ.λ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, αυτά που έχουν αναφέρει κυβερνητικοί παράγοντες κατά καιρούς.

Είναι προφανές ότι η αναφορά αποσκοπεί στην αποθάρρυνση των κυβερνητικών στελεχών που θέλουν να τα επαναφέρουν ή να τα βάλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για πρώτη φορά τον προσεχή Ιούνιο.

Όμως, υπάρχει κάτι ακόμη πίσω από την προσέγγιση του ΔΝΤ, που η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί.

Το ΔΝΤ δεν έχει πρόβλημα να περιμένει για να γίνουν όλα όπως έχουν σχεδιασθεί κι ας καθυστερήσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μεγεθύνοντας το κοινωνικό κόστος.

Όμως, η κυβέρνηση δεν έχει τα ίδια χρονικά περιθώρια.

Αφενός γιατί φοβάται ότι όσο καθυστερεί η ανάκαμψη της οικονομίας τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εκτροχιασμού του προγράμματος και διογκώνεται η κοινωνική δυσαρέσκεια και αφετέρου γιατί ο πολιτικός χρόνος εξαντλείται αφού οι ευρωεκλογές θα γίνουν τον Ιούνιο του 2014.

Επομένως, καίγεται περισσότερο να αναλάβει πρωτοβουλίες, π.χ. οι λεκτικές παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων για τη βελτίωση του κλίματος, που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας το συντομότερο.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται επίσης οι όποιες πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση από συντεχνίες προκειμένου να προωθήσει θέματα που τις αφορούν.

Ο χρόνος έχει διαφορετική αξία και σημασία για το ΔΝΤ και την κυβέρνηση.

Προς το παρόν, η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές κάνουν προσπάθειες για να βρεθεί η χρυσή τομή στα όποια προβλήματα ανακύπτουν.

Όσο όμως περνά ο χρόνος και ανάκαμψη δεν έρχεται, η πίεση προς την κυβέρνηση να κάνει κάτι για την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη θα εντείνεται.

Σε εκείνο το σημείο, είτε η ανάκαμψη είναι τεχνητή είτε όχι, δεν θα έχει καμία σημασία για το γκουβέρνο.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v