Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εταιρείες δείχνουν την πόρτα στην τρόικα!

Άλλοι πολιτικοί τα δίνουν όλα για τις δόσεις, άλλοι θέλουν να καταργήσουν το μνημόνιο, αλλά να παραμείνουμε στο ευρώ και άλλοι να πάμε στη δραχμή. Όμως, την πραγματική διέξοδο τη δείχνουν εταιρείες.

Εταιρείες δείχνουν την πόρτα στην τρόικα!
Η τρικομματική κυβέρνηση δείχνει να επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην τήρηση των προαπαιτούμενων και στην εφαρμογή του μνημονίου υπό την υψηλή εποπτεία της τρόικας, για να μη σταματήσει να ρέει το χρήμα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Δεν είναι λίγα τα λεφτά που κατευθύνονται στο κλείσιμο στις τρύπες του δημόσιου τομέα και στην πληρωμή των τοκοχρεολυσίων, παρά τη σημαντική μείωση των τόκων για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Χωρίς αυτά δεν θα πληρώνονταν μισθοί και συντάξεις στο δημόσιο, ενώ η χώρα θα κήρυττε στάση πληρωμών.

Από την άλλη πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τις όποιες αμφιταλαντεύσεις, επιλέγει την παραμονή στο ευρώ με κατάργηση του μνημονίου διά νόμου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.

Κατά πόσον είναι εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με κατάργηση των προϋποθέσεων που αναγράφονται στο μνημόνιο απομένει να το δούμε.

Σίγουρα, πάντως, εξαρτάται από τις διαθέσεις των πιστωτών και ειδικότερα της Γερμανίας.
Υπάρχουν επίσης άλλες πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την έξοδο από το ευρώ και την επαναφορά του εθνικού νομίσματος.

Όμως, ο μοναδικός τρόπος για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ χωρίς να χρειάζεται να ικανοποιεί διαρκώς τις αξιώσεις της τρόικας, είναι να βρει χρηματοδότηση από αλλού.

Είναι ο μοναδικός τρόπος για να αρχίσει να αποκτά σταδιακά εθνική κυριαρχία, αφού τα τσιτάτα περί ανεξαρτησίας που εκτοξεύουν ενίοτε διάφοροι πολιτικοί δεν έχουν καμία αξία όσο η χώρα εξαρτάται από τους δανειστές.

Για να χρηματοδοτηθεί από αλλού, απαιτείται σωστός σχεδιασμός, λίγη τύχη και καλά αποτελέσματα σε διάφορα μέτωπα, από τα δημόσια οικονομικά, μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις.
Κάποια καλά σημάδια ήδη υπάρχουν, όπως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 970 εκατ. ευρώ περίπου σε ταμειακή βάση σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης το α΄ τρίμηνο του έτους και η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και αγκάθια, π.χ. οι εξελίξεις στη Κύπρο.

Δεν είναι λίγοι στην αγορά ομολόγων που υποστηρίζουν ότι οι αποδόσεις των νέων ελληνικών χρεογράφων θα ήταν αισθητά χαμηλότερες αν δεν είχαν συμβεί όσα συνέβησαν στη Μεγαλόνησο.

Η απόδοση του ομολόγου που λήγει το 2023 υποχωρούσε στο 10,7% το μεσημέρι της Παρασκευής, αλλά απείχε αρκετά από το χαμηλό του 9,6% στο οποίο είχε βρεθεί μετά την επαναγορά των ομολόγων από το Δημόσιο.

Όμως, τα πιο ενθαρρυντικά σημάδια προέρχονται από αλλού.
 
Από τις επιχειρήσεις της χώρας που βγήκαν στις διεθνείς αγορές για να δανειστούν.

Τελευταίο παράδειγμα τα ΕΛΠΕ, ενώ ακολουθούν κι άλλες εταιρείες, όπως η Frigoglass, μας πληροφορούν. Τα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) ανακοίνωσαν ότι άντλησαν 500 εκατ. ευρώ, εκδίδοντας ευρωομολόγα 4ετούς διάρκειας, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται 7 φορές.
Τα ΕΛΠΕ ζητούσαν μικρότερο ποσό αρχικά -νομίζουμε 350 εκατ. ευρώ-, αλλά το αύξησαν στα 500 εκατ. ευρώ λόγω της μεγάλης ζήτησης.

Επίσης, οι αρχικές σκέψεις των αναδόχων ήθελαν το επιτόκιο στο 9%, αλλά «πείστηκαν» από τρίτους ότι η ζήτηση θα ήταν ισχυρή, ακόμη κι αν έβαζαν τον πήχη του κουπονιού χαμηλότερα, όπως κι έκαναν.

Εκεί λοιπόν που πολλοί περίμεναν να βγει πρώτα το Δημόσιο στις αγορές για να αντλήσει λεφτά και να ακολουθήσουν οι εταιρείες, γίνεται ακριβώς το αντίστροφο.

Οι εταιρείες δανείζονται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα σε σχέση με το κράτος, που δημοπρατεί έντοκα γραμμάτια μέχρι 6 μηνών.

Υπό μία έννοια, λοιπόν, βοηθούν να διαμορφωθεί η ελληνική καμπύλη επιτοκίων, παίζοντας κατά κάποιον τρόπο τον ρόλο του μπούσουλα για τις μελλοντικές εκδόσεις κρατικών ομολόγων.

Ιδιαίτερα τα ΕΛΠΕ, καθώς το Δημόσιο έχει σημαντική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και είναι πελάτης του.

Αν λοιπόν η απεξάρτηση από τους δανειστές περνά μέσα από τη χρηματοδότηση της χώρας από άλλες πηγές, ο δανεισμός των εγχώριων επιχειρήσεων δείχνει την πόρτα στην τρόικα, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να βγει στις αγορές το Δημόσιο.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v