Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η απομόχλευση τραπεζών και ο Ντράγκι!

Η ΕΚΤ είναι πιθανόν να μειώσει το βασικό επιτόκιο τις επόμενες μέρες στο 0,5% λόγω των οικονομικών συνθηκών. Όμως, είναι αμφίβολο κατά πόσον θα το αισθανθούν οι δανειολήπτες στην Ελλάδα και αλλού.

Η απομόχλευση τραπεζών και ο Ντράγκι!
Υπάρχουν 3 βασικοί λόγοι για τους οποίους οι τράπεζες αποφεύγουν να δίνουν νέα δάνεια.

Ένας λόγος είναι επειδή δεν είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Αν μια τράπεζα δεν έχει ικανοποιητικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, θα πρέπει να φροντίσει να τους βελτιώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα είτε υλοποιώντας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε μέσω απομόχλευσης του ισολογισμού της, είτε μέσω συνδυασμού των δύο.

Ένας δεύτερος λόγος είναι η μη επαρκής χρηματοδότηση των ιδίων των τραπεζών, παρότι μπορεί να είναι καλά κεφαλαιοποιημένες.

Ένας τρίτος λόγος είναι η εικόνα που έχουν για την πιστοληπτική ικανότητα των πελατών τους, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η τελευταία οφείλεται τόσο στις γενικότερες μακροοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα όσο και στις ιδιαιτερότητες κάθε δανειολήπτη.

Και οι τρεις ανωτέρω λόγοι ισχύουν στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ίσως δεν έχει γίνει αντιληπτό, αλλά ορισμένες έρευνες, π.χ. PMI, του γερμανικού ινστιτούτου Ifo κ.τ.λ., προειδοποιούν για περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη.

Επιπλέον, τα κριτήρια τραπεζικού δανεισμού στην ευρωζώνη παραμένουν αυστηρά παρά τη βελτίωση που καταγράφει η τελευταία έρευνα της ΕΚΤ για το θέμα.

Όλα αυτά τα γεγονότα, σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση του εναρμονισμένου πληθωρισμού κάτω από το 2%, δίνουν τα περιθώρια στην ΕΚΤ να κινηθεί, παίρνοντας κάποια μέτρα για να αποτρέψει τα χειρότερα.

Θεωρείται λοιπόν πιθανό η ΕΚΤ να προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης με το οποίο χρεώνει τις τράπεζες, όταν δανείζονται με ενέχυρο, στο 0,5% από 0,75% τις επόμενες μέρες.

Φυσικά, κανείς ρεαλιστής δεν θα περίμενε μια τέτοια κίνηση να φέρει τα πάνω κάτω είτε στην οικονομία της ευρωζώνης είτε στον δανεισμό των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Παρ’ όλα αυτά, η πιθανή μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης θα βοηθήσει τις τράπεζες, κυρίως της ευρωπεριφέρειας, που εξαρτώνται από τη ρευστότητα της ΕΚΤ να μειώσουν το κόστος της χρηματοδότησής τους.

Θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να μειωθεί επίσης το επιτόκιο στα δάνεια που δίνουν οι τράπεζες, αλλά δεν προσφέρεται για να στοιχηματίσει κανείς.

Αυτά είναι γνωστά στην ΕΚΤ και γι’ αυτό πιθανή μείωση του επιτοκίου να συνοδευθεί από επιπλέον μέτρα.

Τέτοια θα μπορούσαν να είναι το μικρότερο κούρεμα στη χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι τράπεζες για κάποιες κατηγορίες ενεχύρων, π.χ. χορηγήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ή και διεύρυνση των εγγυήσεων που γίνονται αποδεκτές από την ΕΚΤ.

Εκεί, π.χ., που μια τράπεζα λάμβανε 90 ευρώ για κάθε δάνειο ύψους 100 ευρώ που χρησιμοποιούσε για ενέχυρο να λαμβάνει τώρα 93 ή 95 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια συμβατική παρέμβαση της ΕΚΤ μπορεί μεν να βελτιώσει τη χρηματοδότηση των τραπεζών, αλλά δεν μπορεί ούτε να τις ανακεφαλαιοποιήσει, ούτε να αλλάξει την άποψή τους για την πιστοληπτική ικανότητα των πελατών τους.

Ούτε φυσικά μπορεί ο κ. Ντράγκι να εμποδίσει την απομόχλευση του ισολογισμού των τραπεζών, που εξ ορισμού σηματοδοτεί την απροθυμία παροχής νέων δανείων.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v