Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρειάζεται να έχεις άντερα καμιά φορά!

Οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων έχουν πάρει την κατιούσα, συμπιέζοντας τα spreads έναντι της Γερμανίας σε επίπεδα πολυετών χαμηλών. Αυτό δεν θα συνέβαινε αν η Ισπανία δεν είχε άντερα.

Χρειάζεται να έχεις άντερα καμιά φορά!
Τον Φεβρουάριο του 2009, ο τότε Έλληνας υπουργός οικονομικών κ. Παπαθανασίου έζησε μια εμπειρία στο περιθώριο ενός eurogroup που θα του μείνει αξέχαστη.

Ο τότε πρόεδρος του eurogroup κ. Γιούνκερ, ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ, και ο τότε υπουργός οικονομικών της Γερμανίας κ. Στάινμπρουκ και νυν επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών τον «στρίμωξαν» σε μια γωνία προσπαθώντας να τον πείσουν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να ζητήσει να μπει σε μηχανισμό στήριξης.

Ο κ. Παπαθανασίου δεν δεχόταν, ισχυριζόμενος ότι η χώρα θα έβγαινε στις αγορές να δανειστεί τα ποσά που ήθελε και δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

Όμως, το τρίο επέμεινε πολύ, με αποτέλεσμα ο Έλληνας υπουργός να κάνει τακτικά πίσω, παίζοντας το τελευταίο του χαρτί.

«Εντάξει, να μπει η Ελλάδα σε μηχανισμό στήριξης, αλλά για να μη φαίνεται μόνο αυτή θα πρέπει να γίνει το ίδιο με ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες», φέρεται να είπε ο κ. Παπαθανασίου στους συνομιλητές του.

Υπενθυμίζεται ότι αρκετές τράπεζες αντιμετώπιζαν προβλήματα λόγω των επενδύσεών τους σε δομημένα προϊόντα που βασίζονταν στα στεγαστικά δάνεια χαμηλής φερεγγυότητας (subprime).

Η αντίδραση των τριών ήταν άμεση καθώς διαλύθηκαν κι ο κ. Γιούνκερ είπε στους άλλους: «Αυτή η συζήτηση δεν έγινε ποτέ».

Πράγματι, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές και μπόρεσε να δανειστεί παραπάνω από αυτά που χρειαζόταν το 2009, κάπου 60 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα μαξιλαράκι για την επόμενη χρονιά.

Μια ανάλογη εμπειρία έζησε η Ισπανία το περασμένο καλοκαίρι.

Με αφορμή την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της, πολλοί κοινοτικοί αξιωματούχοι και κυβερνητικοί παράγοντες άλλων χωρών προσπαθούσαν να την πείσουν να υπογράψει ένα light μνημόνιο για να μπορέσει η ΕΚΤ να ενεργοποιήσει τον νέο μηχανισμό παρέμβασης (OMT) ώστε να πέσουν οι αποδόσεις των ομολόγων της.

Όμως, η Ισπανία δεν δέχθηκε, διαψεύδοντας πολλούς διεθνείς επενδυτικούς οίκους και άλλους που θεωρούσαν σίγουρη την υπογραφή του μνημονίου.

Δεν μπορούσαμε να μην αναφερθούμε σε όλα αυτά, ρίχνοντας μια ματιά στις αποδόσεις και στα spreads του 10ετούς ισπανικού ομολόγου έναντι του γερμανικού.

Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού χρεογράφου βρισκόταν στο 4,29% χθες το βράδυ, ενώ η απόσταση που το χώριζε από το 10ετές γερμανικό ομόλογο ήταν ελάχιστα πάνω από τις 300 μονάδες βάσης.

Την περίοδο της αμφισβήτησης και της κρίσης, η απόδοση του ίδιου ομολόγου είχε πλησιάσει το 7%, αν θυμόμαστε καλά.

Φυσικά, οι επιθετικές δηλώσεις του κ. Ντράγκι υπέρ του ευρώ στα τέλη Ιουλίου και το πρόγραμμα ΟΜΤ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των ισπανικών επιτοκίων.

Όπως επίσης η παροχή φθηνής μεσοπρόθεσμης ρευστότητας στις ισπανικές τράπεζες που μερικές χρησιμοποίησαν για να αγοράσουν ομόλογα, χρηματοδοτώντας το κρατικό έλλειμμα.

Τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε σήμερα σημασία αν η Ισπανία άκουγε τις φωνές της ορθόδοξης λογικής και υπέγραφε το... ελαφρύ μνημόνιο, αποκτώντας το στίγμα.

Όμως, δεν τις άκουσε και σήμερα, λίγους μήνες αργότερα, εμφανίζεται να είναι κυρίαρχη της μοίρας της.

Αντίθετα, η Ελλάδα ενέδωσε
στις φωνές της... λογικής, που ήταν υπέρ της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης πολύ πριν από την ομιλία του κ. Παπανδρέου στο Καστελόριζο τον Απρίλιο του 2010, αρνούμενη να λάβει εγκαίρως μέτρα για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και ποια σε χώρες της ευρωζώνης που δεν προσέφυγαν είναι λίγο-πολύ γνωστή.

Η Ελλάδα γλείφει τις πληγές της, ενώ άλλες χώρες ετοιμάζονται να βγουν ή έχουν ήδη βγει στις αγορές.

Οι συγκρίσεις δυστυχώς είναι εναντίον μας, όπως κι αν το δει κανείς.



Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v