Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H γερμανοποίηση της Ε.Ε. και της Ελλάδας!

Η Α. Μέρκελ πιστεύει ότι οι πολιτικές λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται με τις ευλογίες της στο Νότο είναι μονόδρομος. Όμως, η γερμανοποίηση της Ε.Ε. δε συνεπάγεται το ίδιο αποτέλεσμα.

H γερμανοποίηση της Ε.Ε. και της Ελλάδας!
Ακόμη θυμόμαστε τις έντονες αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει οι απόψεις μας για την πολιτική της Α. Μέρκελ στην ευρωζώνη, όπως είχαν διατυπωθεί σε άρθρο γνώμης σε αγγλόφωνη εφημερίδα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σε εκείνο το άρθρο είχαμε επισημάνει ότι το σχέδιο (game plan) της καγκελαρίου Μέρκελ ήταν να αγοράσει χρόνο ώστε να μεταφερθεί περισσότερη εθνική κυριαρχία από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, με αντάλλαγμα την ανάληψη εκ μέρους της Γερμανίας και άλλων χωρών του πυρήνα επιπρόσθετων υποχρεώσεων, π.χ. έκδοση ευρωομολόγων.

Ίσως να είχε εκνευρίσει ακόμη περισσότερο τους Γερμανούς και άλλους βόρειους αναγνώστες το συμπέρασμα ότι το (τότε) ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 2 χρόνια ήταν συμβατό με το σχέδιο της Α. Μέρκελ για την ευρωζώνη.

Η εικόνα μιας Ελλάδας που ζητούσε διαρκώς περισσότερα δάνεια ήταν ακόμη νωπή και το αίτημα για διετή επιμήκυνση τους το υπενθύμιζε και τους εκνεύριζε.

Θυμηθήκαμε όλα αυτά μαθαίνοντας τι είπε χθες η καγκελάριος Μέρκελ σε εκδήλωση στο Βερολίνο, παρουσία του Πολωνού πρωθυπουργού.

Η Άνγκελα Μερκελ δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να είναι έτοιμα να εκχωρήσουν περισσότερο έλεγχο στη λήψη αποφάσεων σε μερικούς τομείς και χάραξης πολιτικής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για να μπορέσει η ευρωζώνη να βγει από την κρίση χρέους.

Η ίδια υπεραμύνθηκε των πολιτικών που εφαρμόζει με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση και την ανάπτυξη.

Προφανώς, η καγκελάριος και οι συν αυτή θεωρούν ότι η εφαρμογή κοινών πολιτικών θα οδηγήσει σε παρόμοια αποτελέσματα στην ευρωζώνη.

Μόνο που αυτό είναι απλώς μια θεωρία, την οποία η πράξη μερικές φορές διαψεύδει.

Μας το υπενθύμισαν δύο Βούλγαροι, μη κυβερνητικά στελέχη, με άρθρο τους στο πρακτορείο Bloomberg πριν από λίγο καιρό.

Οι δύο γείτονες αναφέρθηκαν στις «γερμανικές» πολιτικές λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί στη Βουλγαρία, σε μια χώρα με δημόσιο χρέος μικρότερο από το 20% του ΑΕΠ, εδώ και χρόνια.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Βουλγαρία δεν έχει να επιδείξει εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις. Αντίθετα, πολύς κόσμος έχει δει το βιοτικό του επίπεδο να υποχωρεί και την ανεργία να αυξάνεται.

Το βασικό συμπέρασμα των δύο Βούλγαρων είναι απλό και είναι κάτι που η Α. Μέρκελ δεν θα ήθελε να ακούσει.

Με λίγα λόγια, οι ίδιες πολιτικές μπορεί να οδηγήσουν σε εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα λόγω των διαφορετικών θεσμών που υπάρχουν, του επιπέδου και της ανισοκατανομής του πλούτου κ.τ.λ.

Επομένως, η Α. Μέρκελ μπορεί να σχεδιάζει την εφαρμογή κοινών πολιτικών, όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτές θα έχουν τα ομοιόμορφα αποτελέσματα που φαντάζεται.

Η γερμανοποίηση της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, με την Ελλάδα ειδικότερα, δεν αποτελεί πανάκεια.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v