Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι φτωχοί Γερμανοί και η πλούσια Ελλάδα!

Αρκετοί θεωρούν ότι η μελέτη της ΕΚΤ για τον πλούτο στην ευρωζώνη υπονομεύει τα προγράμματα διάσωσης καθώς οι «φτωχοί» Γερμανοί σώζουν τους «πλούσιους» Έλληνες. Είναι όμως έτσι;

Oι φτωχοί Γερμανοί και η πλούσια Ελλάδα!
Μια πρόσφατη έκθεση της ΕΚΤ για τον πλούτο των νοικοκυριών στις χώρες της ευρωζώνης έμελε να γίνει αντικείμενο συζητήσεων κι αντιπαραθέσεων στον διεθνή Τύπο.

Το θέμα επανέφερε το περιοδικό Spiegel με ένα εξώφυλλο που φέρει τον τίτλο «Το ψέμα της φτώχειας. Πώς οι ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση κρύβουν τον πλούτο τους».

Το γερμανικό περιοδικό κατηγορεί ουσιαστικά τους Έλληνες, τους Κύπριους και τους άλλους Νοτιοευρωπαίους ότι προσποιούνται τους φτωχούς.

Υπενθυμίζουμε ότι η έρευνα της ΕΚΤ εκτιμά τον μέσο κατά κεφαλήν καθαρό πλούτο των γερμανικών νοικοκυριών στις 195.2 χιλιάδες ευρώ και τον διάμεσο (median) στις 51,4 χιλ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία του 2010.

Τα αντίστοιχα νούμερα για την Ελλάδα είναι 147,8 και 101,9 χιλ. ευρώ αντίστοιχα, με βάση τις τιμές του 2009, και για την Κύπρο 70,9 και 266,9 χιλ. ευρώ αντίστοιχα, με βάση το 2010.

Ο μέσος κατά κεφαλήν καθαρός πλούτος της Πορτογαλίας είναι 152,9 και 75,2 χιλ. ευρώ αντίστοιχα, με βάση το 2010.

Τα νούμερα για την Ιταλία είναι 275,2 και 173,5 χιλ. ευρώ αντίστοιχα, με βάση τα στοιχεία του 2010, και για την Ισπανία 291,4 και 182,7 χιλ. ευρώ αντίστοιχα, με βάση το 2008.

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά από μια πρώτη ματιά.

Η σύγκριση δείχνει ότι τα νοικοκυριά των χωρών του νότου υπερτερούν αισθητά σε πλούτο της Γερμανίας, που αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη των προγραμμάτων προσαρμογής.

Φυσικά, η ψαλίδα θα κλείσει υπέρ των Γερμανών αν αναπροσαρμοστούν τα στοιχεία για τον πλούτο των νοικοκυριών του νότου, λαμβάνοντας υπόψη, π.χ. τη σημαντική υποχώρηση των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα, στην Ισπανία κ.α. από το 2009 ή το 2010 μέχρι σήμερα.

Όμως, είναι μάλλον απίθανο να σταματήσει να δυσανασχετεί ο μέσος Γερμανός.

Ο τελευταίος ίσως αγανακτήσει περισσότερο αν πληροφορηθεί ότι η διαφορά εξηγείται εν μέρει από τις μεγαλύτερες ανισότητες πλούτου στη Γερμανία σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να το διαπιστώσει κανείς αυτό, όπως παρατηρούν ο Paul De Grauwe, καθηγητής οικονομικών στο LSE, και η Yuemei Ji, του πανεπιστημίου της Λουβέν.

Πρώτον, η διαφορά μεταξύ του μέσου πλούτου (mean) και του διάμεσου (median), που είναι ενδεικτική της ανισότητας πλούτου σε κάθε χώρα, είναι μεγαλύτερη στη Γερμανία, με δεύτερη την Αυστρία και τρίτη την Πορτογαλία.

Αντίθετα, οι ανισότητες πλούτου είναι μικρότερες στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Ισπανία, με βάση αυτό το κριτήριο.

Δεύτερον, ο πλούτος που κατέχει το 20% της ανώτατης εισοδηματικής τάξης στη Γερμανία είναι 149 φορές μεγαλύτερος από εκείνον που κατέχει το 20% των χαμηλότερων εισοδημάτων.

Η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ελλάδα βρίσκονται στο άλλο άκρο με τις μικρότερες ανισότητες πλούτου ανάμεσα στις δύο εισοδηματικές κατηγορίες.

Όμως, πιο σημαντική ίσως είναι η παρέμβαση του De Grauwe και της Υ. Ji στο θέμα ορισμού του πλούτου κάθε χώρας. 

Ο πλούτος των νοικοκυριών είναι αντιπροσωπευτικός του πλούτου μιας χώρας από τη στιγμή που ένα μέρος του ανήκει στον κρατικό τομέα και στις επιχειρήσεις;

Η απάντηση θα πρέπει να είναι αρνητική.

Ο πλούτος μιας χώρας, π.χ. της Γερμανίας, και η ικανότητά της να χρηματοδοτεί τα προγράμματα διάσωσης σε χώρες της ευρωπεριφέρειας εξαρτώνται περισσότερο από τις κατά κεφαλήν ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.

Πράγματι, η Ολλανδία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Αυστρία κατέχουν τα σκήπτρα με πάνω από 140.000 ευρώ κατά κεφαλήν ακαθάριστες επενδύσεις.

Η Ελλάδα έχει κάπου 60.000 ευρώ και εμφανίζεται να υπερτερεί μόνο της Πορτογαλίας, η οποία έχει λίγο πάνω από 40.000 ευρώ.

Αν λοιπόν ληφθεί υπόψη ο πλούτος του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων, οι χώρες του βορρά παίρνουν ξεκάθαρα κεφάλι σε σχέση με τους νότιους.

Επομένως, η Γερμανία δεν είναι φτωχότερη σε σχέση με την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας, τις οποίες η μελέτη της ΕΚΤ εμφάνισε ως πλουσιότερες.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v