Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μικρομεσαία» βοήθεια από την ΕΚΤ!

Η πτώση του πληθωρισμού ευνοεί μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ. Όμως, ίσως δεν είναι αρκετή χωρίς τη «στοχοποίηση» των μικρομεσαίων εταιρειών της Ελλάδας κι άλλων χωρών του Νότου.

«Μικρομεσαία» βοήθεια από την ΕΚΤ!
Το μέσο επίπεδο των τιμών καταναλωτή στη χώρα υποχώρησε κατά 0,2% τον Μάρτιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2012.

Ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο από το 1968, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), και φυσική απόρροια της παρατεταμένης και σημαντικής συρρίκνωσης της συνολικής ζήτησης στην ελληνική οικονομία.

Για πολλούς, και ειδικότερα τους διεθνείς πιστωτές, η ανωτέρω εξέλιξη έχει καθυστερήσει αφού η μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών είναι μεγάλη τα τελευταία χρόνια, χωρίς να περάσει στις τιμές.

Θεωρητικά, ο ελληνικός αποπληθωρισμός συμβάλλει στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών αφού καθίστανται φθηνότερα σε σχέση με εκείνα άλλων χωρών.

Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που βλέπει τις πληθωριστικές πιέσεις να αποδυναμώνονται.


Ο μέσος πληθωρισμός στην ευρωζώνη κινείται κάτω από το όριο του 2% που έχει ορίσει η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) ως συμβατό με τη σταθερότητα των τιμών.

Το κοντέρ του πληθωρισμού στην ευρωζώνη ανήλθε στο 7% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση και εκτιμάται ότι θα κινηθεί πτωτικά προς το 1% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη μαζί με τις ενδείξεις από διάφορες έρευνες, π.χ. PMI, για κυκλική αδυναμία της πραγματικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα αναγκάσει την ΕΚΤ να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική.

Ήδη, αρκετοί ξένοι οίκοι προβλέπουν μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ κατά 0,25% της μονάδας μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Είναι όμως ιδιαίτερα αμφίβολο κατά πόσον μια τέτοια μείωση θα μπορέσει να δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα, που είναι το ζητούμενο, κυρίως στις χώρες της ευρωπεριφέρειας, όπως η Ελλάδα.

Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι δεν λειτουργεί ικανοποιητικά ο μηχανισμός μετάδοσης (transmission mechanism) από τη νομισματική πολιτική στην οικονομία.

Γι’ αυτόν τον λόγο αρκετοί θεωρούν ότι έχει έλθει η ώρα για κάποιο αντισυμβατικό μέτρο, που θα αποκαταστήσει τη λειτουργία του μηχανισμού.

Με δεδομένες τις ανάγκες στον Νότο και τη σημαντική παρουσία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο οικονομικό γίγνεσθαι αυτών των χωρών, αρκετοί πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να μειώσει το κόστος δανεισμού τους και να βελτιώσει την πρόσβασή τους σε πηγές χρηματοδότησης.

Ο πιο εύκολος τρόπος δεν είναι άλλος από την αναχρηματοδότηση των συγκεκριμένων δανείων με την παροχή άφθονης και φθηνής ρευστότητας για μερικά χρόνια αντί για λίγους μήνες.

Με άλλα λόγια, τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δοθούν ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης για 3 έως 5 χρόνια και μικρό «κούρεμα».

Η ελπίδα είναι ότι το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων θα πέσει και η οικονομική τους θέση θα βελτιωθεί, συμβάλλοντας στην ώθηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Αν και η Ελλάδα αποτελεί πιο ειδική περίπτωση, θα ήταν οξύμωρο να εξαιρεθούν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις από μια τέτοια δυνατότητα.

Ακόμη κι αν δινόταν υπό όρους.

Όμως, η υπόθεση εργασίας που κρύβεται πίσω από ένα τέτοιο μέτρο πολιτικής υπονοεί ότι υπάρχει ζήτηση για τέτοια δάνεια από μικρομεσαίες εταιρείες.

Επιπλέον, ο ακριβός δανεισμός των επιχειρήσεων οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας και όχι τόσο στο υψηλό πιστωτικό τους ρίσκο.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι υποθέσεις εργασίας δεν είναι απόλυτα σωστές.

Επομένως, μια πιθανή κίνηση της ΕΚΤ να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των χωρών της ευρωπεριφέρειας με το ανωτέρω αντισυμβατικό μέτρο πολιτικής ίσως αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματική απ’ ό,τι εκτιμάται.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v