Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To σήμα του χρυσού και η νέα Lehman!

Το πολυετές ράλι του χρυσού που ξεκίνησε το 2001 έχει ξεμείνει από δυνάμεις. Όμως, το πιο ανησυχητικό είναι κάτι άλλο, καθότι παραπέμπει στην εποχή της Lehman Brothers.

To σήμα του χρυσού και η νέα Lehman!
Η υποχώρηση της τιμής του χρυσού χθες και την Παρασκευή συνιστά τη μεγαλύτερη βουτιά των τελευταίων 30 χρόνων, σύμφωνα με τους επαΐοντες.

Οι εξηγήσεις πολλές.

Η μειωμένη ζήτηση για χρυσό στην ασιατική αγορά, και ειδικότερα στην Ινδία, και οι ενδείξεις ότι έρχεται η σειρά της Κίνας.

Η πρόθεση της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου να πουλήσει χρυσό για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα διάσωσης, υπενθυμίζοντας στις αγορές ότι κάτι ανάλογο θα μπορούσαν να πράξουν κι άλλες κεντρικές τράπεζες από τις χώρες της ευρωπεριφέρειας.

Ως γνωστόν, η τιμή του χρυσού πήγε από τα 680 δολάρια η ουγκιά στα 1.900 δολάρια την περίοδο 2008-2011.

Τους τελευταίους 18 μήνες και πριν από τη βουτιά των τελευταίων ημερών η τιμή του κίτρινου μετάλλου κυμαινόταν μεταξύ των 1.525 και των 1.800 δολαρίων η ουγκιά.

Όμως, οι τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να ξεπεράσει την αντίσταση των 1.800 δολαρίων φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή στάσης των hedge funds και γενικότερα των σπεκουλαδόρων.

Οι τελευταίοι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι το πολυετές ράλι είχε εξαντλήσει τη δυναμική του και άρχισαν σταδιακά να μειώνουν θέσεις στο πολύτιμο μέταλλο.

Η τελευταία εξέλιξη αποτυπώνεται στις σταθερά μειούμενες καθαρές θέσεις αγοράς (net long) σε futures και options που αντιστοιχούσαν σε 5.6 εκατ. ουγκιές την περασμένη Πέμπτη από κάπου 20 εκατ. ουγκιές στο απόγειό τους, ισχυρίζονται οι συμμετέχοντες στην αγορά.

Άλλο κομβικό σημείο φαίνεται ότι ήταν η υποχώρηση της τιμής κάτω από το επίπεδο των 1.625 δολαρίων η ουγκιά τον Φεβρουάριο, που πυροδότησε πωλήσεις από πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές, π.χ. ETFs (Exchange Traded Funds) και ETPs.

Ακόμη περισσότερο όταν ο μέσος όρος των 50 ημερών διασταυρώθηκε με τον μέσο όρο των 200 ημερών στις 20 Φεβρουαρίου, γνωστός ως ο σταυρός του θανάτου (death cross), καθώς στις 2 από τις 3 φορές που συνέβη κάτι τέτοιο τα τελευταία 5 χρόνια ο χρυσός υποχώρησε 15% και 8% αντίστοιχα.

Εξυπακούεται ότι η απότομη πτώση των τιμών ανάγκασε αρκετά θεσμικά χαρτοφυλάκια να δώσουν εντολές πώλησης για να περιορίσουν τις ζημίες τους (stop loss).

Αρκετά χαρτοφυλάκια εγκλωβίστηκαν από τη βουτιά των τιμών και προτίμησαν να αγοράσουν προστασία, π.χ. δικαιώματα προαίρεσης (put).

Aυτές οι κινήσεις οδήγησαν σε κατακόρυφη αύξηση του δείκτη μεταβλητότητας (VIX) του χρυσού για βραχυχρόνια διαστήματα.

Αντίθετα, κάτι αντίστοιχο δεν παρατηρήθηκε για μεγαλύτερα διαστήματα, π.χ. 1 έτος.

Η διαφορά μεταξύ των δύο δεικτών μεταβλητότητας (VIX) έφτασε κάποια στιγμή στο υψηλότερο σημείο από την κατάρρευση της Lehman τo 2008.

Επιπλέον, ο δείκτης μεταβλητότητας του χρυσού αυξήθηκε αρκετά έναντι του αντίστοιχου δείκτη μεταβλητότητας του S&P, γεγονός που είχε να παρατηρηθεί σε δύο περιπτώσεις στο παρελθόν.

Πρώτον
, τον Ιούνιο του 2006 όταν πολλά hedge funds άρχισαν να αισθάνονται τις επιπτώσεις στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ.

Δεύτερον, τον Σεπτέμβριο του 2008, δηλαδή στην κατάρρευση της Lehman.

Ίσως γι’ αυτό μερικοί περίμεναν να ανακοινωθεί κάποιο απρόσμενο γεγονός όπως η κατάρρευση κάποιας μεγάλης ευρωπαϊκής ασφαλιστικής εταιρείας ή κάτι άλλο.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, ο δείκτης μεταβλητότητας του χρυσού σηματοδοτεί την ανησυχία της αγοράς για τον κίνδυνο του αντισυμβαλλόμενου, που οδηγεί σε δραματική μείωση των συναλλαγών στη διατραπεζική αγορά κι αλλού.


Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v