Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για κόντρα διαρκείας στο δημόσιο!

Η συγκυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μη θιγούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, όμως η τρόικα έχει λάβει τις αποφάσεις της. Στο τέλος, ο ένας στους δύο κερδίζει. Το θέμα των απολύσεων και οι "προστάτες" του δημοσίου.

Για κόντρα διαρκείας στο δημόσιο!
O οικονομικά ενεργός πληθυσμός της χώρας πλησιάζει τα 5 εκατομμύρια.

Από αυτούς, οι απασχολούμενοι ανέρχονται σε 3,65 εκατ. άτομα και οι άνεργοι σε 1,35 εκατομμύριο.

Πάνω από το 50% και κατ’ άλλους 60% του συνόλου των ανέργων είναι χωρίς δουλειά για πάνω από 12 μήνες, που σημαίνει ότι αντιμετωπίζει το φαινόμενο της φτώχειας.

Επιπλέον, πάνω από 400 χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν να πληρωθούν για περισσότερους από 4 μήνες.

Από το σύνολο των απασχολουμένων κάπου 900 χιλιάδες άτομα ή και περισσότερα εργάζονται στον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται στα ΝΠΙΔ (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου).

Κοινώς, το 25% περίπου του συνόλου των απασχολουμένων προέρχεται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι αποδοχές τους έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις, αλλά πληρώνονται στην ώρα τους αφού μέρος των δανείων που λαμβάνει η χώρα προορίζεται για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων.

Επιπλέον, αισθάνονται κάποια ασφάλεια αφού οι δουλειές τους προστατεύονται από το Σύνταγμα (μονιμότητα).

Κι όχι μόνο.

Ποιος ιδιωτικός υπάλληλος θα μπορούσε να διανοηθεί ότι δεν θα απολυόταν αμέσως αν γινόταν αντιληπτό ότι είχε προσκομίσει πλαστά δικαιολογητικά για να προσληφθεί ή είχε πιαστεί στα πράσα να κλέβει την εταιρεία του;

Κι όμως, ακόμη κι αυτό αποδεικνύεται δύσκολο στον δημόσιο τομέα.

Τα πολιτικά κόμματα αποδεικνύονται οι καλύτεροι προστάτες του δημοσίου μαζί με τα συνδικάτα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα πρώτα τάσσονται συχνά-πυκνά εναντίον των απολύσεων στο δημόσιο, αλλά δεν δείχνουν την ίδια ευαισθησία για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, που μετρά πάνω από 1 εκατ. ανέργους.

Όμως, ούτε η ελληνική κοινωνία φαίνεται να ενστερνίζεται την άποψη περί ριζικής αναδιάρθρωσης του κράτους.

Διάφορα γκάλοπ που έχουν δει το φως κατά καιρούς δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει ισχυρή πλειοψηφία στο κοινωνικό σώμα που να τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του δημοσίου και των μαζικών απολύσεων αν χρειαστεί.

Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο αν σκεφθεί κανείς πόσες οικογένειες επηρεάζονται -συχνά με τον ένα εκ των δύο συζύγων να μισθοδοτείται από το κράτος- από τους ιδεολόγους και από άλλους.

Συνομιλητές της τρόικας αναφέρουν ότι όλα αυτά είναι γνωστά στους εκπροσώπους των δανειστών.

Οι τελευταίοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τον υπουργό διοικητικής μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκη και τη γενικότερη κωλυσιεργία της πολιτικής ελίτ σε αυτό το θέμα, αλλά φέρονται αποφασισμένοι να βάλουν κάποια τάξη.

Αν οι συνομιλητές της τρόικας μεταφέρουν σωστά τις απόψεις των δανειστών, τότε οι τελευταίοι προσανατολίζονται στη σταδιακή «ανακατασκευή» του δημόσιου τομέα λόγω της μεγάλης αντίστασης που συναντούν οι μεταρρυθμίσεις.

Κοινώς, θα ζητήσουν και θα επιβάλουν, αποδεχόμενοι ενίοτε κάποιες χρονικές υστερήσεις με άλλα ανταλλάγματα, τη γραμμή τους για μείωση του δημόσιου τομέα και χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Όλα αυτά δεν εκπλήσσουν.

Όμως, η υλοποίησή τους απαιτεί μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων και την ύπαρξη μιας ομάδας ατόμων με πείρα σε θέματα αναδιάρθρωσης, που θα τη φέρουν εις πέρας.

Δεν είμαστε σίγουροι ποιος θα βγει νικητής.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v