Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο

Όλα δείχνουν ότι η τρόικα θα πάρει αυτά που ήθελε, δίνοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση των δόσεων. Πολλοί ίσως εξοργιστούν. Όμως, ο λαός και η πολιτική ελίτ δεν έχουν πολλές επιλογές.

Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο
Ο Andres Velasco, υπουργός οικονομικών της Χιλής την περίοδο 2006-2010, παρατήρησε σε ανύποπτο χρονικό διάστημα ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση ήταν η τρίτη σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο.

Η Αργεντινή είχε 4 προέδρους σε λιγότερο από δύο χρόνια, πρόσθεσε, επιχειρώντας να κάνει έναν παραλληλισμό μεταξύ των δύο χωρών.

Ο ίδιος πήγε ένα βήμα πιο πέρα.

Ο αριθμός των αργεντίνικων πέσο που χρειαζόταν κάποιος για να αγοράσει ένα δολάριο τριπλασιάστηκε μετά την άτακτη χρεοκοπία της χώρας.

Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Αργεντινής εκείνη την περίοδο εμφάνιζε καλύτερη εικόνα σε σχέση με το αντίστοιχο της Ελλάδας το 2011 και το 2012.

Αν λοιπόν ετίθετο θέμα νέου εθνικού νομίσματος, το τελευταίο θα υποτιμάτο πολύ σε σχέση με το ευρώ και το δολάριο με βάση την αργεντίνικη εμπειρία της περιόδου 2001-2003.

Σε κάθε περίπτωση, είτε η χώρα παρέμενε στο ευρώ είτε υιοθετούσε δικό της νόμισμα, η διεθνής ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών θα έπρεπε να ενισχυθεί.

Στο πλαίσιο της ευρωζώνης, κάτι τέτοιο θα γινόταν μέσω περικοπών σε μισθούς, ενώ εκτός ΟΝΕ μέσω της διολίσθησης του εθνικού νομίσματος ή συνδυασμού διολίσθησης και περικοπών.

Αναμφισβήτητα, οι πιθανότητες ελληνικής εξόδου από το ευρώ μοιάζουν σήμερα πολύ λιγότερες σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι.

Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως, με την οικονομία να διέρχεται τον 5ο χρόνο ύφεσης.

Αναμφισβήτητα, η συνεχής επιβάρυνση του μέσου ελληνικού νοικοκυριού με φόρους, περικοπές μισθών, ανεργία έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια και θυμό απέναντι στους δανειστές, τους πολιτικούς και άλλους.

Όλα αυτά δεν πτοούν την τρόικα και ιδίως τα μέλη της που προέρχονται από το ΔΝΤ, καθότι παρόμοια προγράμματα εφάρμοσαν σε άλλες χώρες.

Τα μέλη της τρόικας είναι συνηθισμένα στα ήξεις, αφήξεις κ.ά., στο μπρος-πίσω κ.λπ.

Όμως, η ελληνική κοινωνία δεν είναι συνηθισμένη στη σχεδόν αδιάλειπτη λήψη μέτρων λιτότητας για να μειωθεί το κρατικό έλλειμμα σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής.

Είναι λοιπόν φυσιολογικό να αναζητά εναλλακτικές οικονομικές πολιτικές.

Μόνο που όλες οι πολιτικές διάσωσης εντός ευρώ για χώρες όπως η Ελλάδα, που είναι αποκλεισμένες από τις διεθνείς αγορές, φέρνουν τη σφραγίδα της τρόικας.

Άλλος τρόπος για να ξεφύγει η χώρα από τα χέρια της τρόικας είναι να βρει εναλλακτικό σχέδιο.

Κοινώς, να επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα, με την ελπίδα ότι η υποτίμηση θα βοηθήσει να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Επομένως, το δίλημμα είναι απλό και δύσκολο συνάμα:

Ή τρόικα και ευρώ ή εθνικό νόμισμα και συγκριτικά μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Πρόκειται για μια δύσκολη επιλογή, που θα πρέπει να απαντηθεί δημοκρατικά, αν ποτέ έρθει η ώρα.



Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v