Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τον παρά μου και την κυρά μου!

Οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις από το μέτωπο του deal Εθνικής-Eurobank έδειξαν ποιος είναι το πραγματικό αφεντικό σε αυτήν τη χώρα. Μήπως ήρθε ο καιρός για να σταματήσουν οι ψευδαισθήσεις;

Με τον παρά μου και την κυρά μου!
Η Ελλάδα έχει δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Όμως, τον τελευταίο λόγο σε κάθε χώρα που βρίσκεται υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο τον έχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Στη δική μας περίπτωση είναι η τρόικα.

Η Ελλάδα, η οποία δεν κατανόησε την άνοιξη του 2010 τη διαπραγματευτική δύναμη που της έδινε η μεγάλη ποσότητα ελληνικών κρατικών ομολόγων που είχαν στα χέρια τους δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες, ώστε να επιτύχει ένα λιγότερο επώδυνο ντιλ, αντιλαμβάνεται τις συνέπειες που έχει αυτό το γεγονός.

Κάτι που αποδέχθηκε εγγράφως στο πρώτο μνημόνιο, παραιτούμενη, εκτός των άλλων, από τη λήψη ένδικων μέσων εναντίον των δανειστών.

Για αρκετούς που θεωρούν ότι οι Έλληνες πολιτικοί είναι από αδέξιοι έως διεφθαρμένοι, η σημερινή κατάσταση συνιστά θετική εξέλιξη.

Κι αυτό γιατί εκείνοι θεωρούν ότι η τρόικα μπορεί να επιβάλει κανόνες και να εκσυγχρονίσει το κράτος δίχως να δώσει σημασία στο πολιτικό κόστος.

Όμως, υπάρχουν πολλοί άλλοι που θεωρούν την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας μεγάλο ατόπημα και την τρόικα με το πρόγραμμα λιτότητας πηγή των δεινών της ελληνικής οικονομίας.

Πολλοί από τους τελευταίους λησμονούν τα αίτια που έφεραν την ελληνική οικονομία στη σημερινή κατάσταση, υιοθετώντας πολιτικές που επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος.
Φυσικά, υπάρχουν κι άλλοι που βρίσκονται κάπου ενδιάμεσα.

Όμως, τι θεωρεί ο καθένας από μας την τρόικα έχει μικρή σημασία.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η τρόικα ελέγχει τους κρουνούς της χρηματοδότησης της χώρας, γεγονός που πρακτικά την καθιστά πραγματική κυβέρνηση.

Όποιος είχε την παραμικρή αμφιβολία περί αυτού δεν έχει παρά να φέρει στον νου του την κατάληξη παλαιότερων διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών αλλά και την τρέχουσα.

Η τρόικα έφυγε κατόπιν υπόδειξης των Βενιζέλου - ΠΑΠ τον Σεπτέμβριο του 2011, για να επιστρέψει δριμύτερη σε λίγες εβδομάδες, ζητώντας περισσότερα πράγματα και καθυστερώντας την εκταμίευση των δόσεων.

Η τωρινή κυβέρνηση επιθυμούσε σφόδρα να προχωρήσει η συγχώνευση της Εθνικής με τη Εurobank, όμως η τρόικα είχε άλλη άποψη, που τελικά επικράτησε.

Το ίδιο με το χαράτσι της ΔΕΗ που βαφτίστηκε ενιαίος φόρος ακινήτων, κι ενώ ο κ. Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να πείσει τον λαό περί του αντιθέτου, μετά την συνάντηση στο Μαξίμου.

Κοινώς, η τρόικα επιβάλλει την άποψή της γιατί αυτή έχει τα λεφτά.

Όσες φορές το ξεχάσαμε κι αρχίσαμε τις εξυπνάδες καταλήξαμε σε χειρότερο αποτέλεσμα.
Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να μπει σε νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα για την αλλαγή του προγράμματος θα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα, συμπεριλαμβανομένης της εξόδου από το ευρώ.

Όμως, ένα άλλο ερώτημα γεννάται:

Υπάρχουν σοβαροί, μετριοπαθείς πολιτικοί που έχουν όραμα και σχέδιο για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα;

Η απάντηση θα πρέπει να είναι αρνητική, εκτός κι αν υπάρχει κάποιος ή κάποιοι που αγνοούμε.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι διακηρύξεις της κυβέρνησης προς την τρόικα ότι «δεν αντέχει ο κόσμος άλλα μέτρα» δεν φαίνεται να κάνουν την τελευταία να αλλάζει άποψη για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Για να αλλάξει άποψη η τρόικα θα πρέπει να συμβούν πολύ χειρότερα πράγματα στην ελληνική κοινωνία, π.χ. εγκλήματα.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v