Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Που πάει την βαλίτσα ο Ολλανδός;

Ποιός θα περίμενε ότι θα αναπολούσαμε τον κ. Γιούνκερ πριν καλά-καλά εγκαταλείψει την θέση του; Κι όμως, αυτό προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του νέου επικεφαλή του eurogroup για το μοντέλο της Κύπρου.

Που πάει την βαλίτσα ο Ολλανδός;
Κατ’ αρχάς οφείλουμε να πούμε ότι αισθανόμαστε πολύ άσχημα από την τροπή που πήραν τα πράγματα στη συμφωνία της ΕΕ με την Κύπρο.

Η συμφωνία και όλα όσα μπορεί κανείς εύλογα να υποθέσει ότι θα ακολουθήσουν παραπέμπουν σε μια μεγάλη ύφεση της κυπριακής οικονομίας που θα μπορούσε κάλλιστα να μετατραπεί σε οικονομική καταστροφή.

Όμως, αυτά παθαίνει κανείς όταν δεν διδάσκεται από τα λάθη των άλλων, π.χ. ελλήνων πολιτικών, στην αντιμετώπιση των κρίσεων.

Ειδικότερα, οι χειρισμοί της κυπριακής ηγεσίας την προηγούμενη εβδομάδα επιδείνωσαν την κατάσταση της οικονομίας και οδήγησαν σ’ ένα χειρότερο ντιλ σε σχέση με πριν.

Όμως, τα φώτα της δημοσιότητας διεθνώς δεν έκλεψε χθες τόσο η Κύπρος όσο ο ολλανδός υπουργός οικονομικών και νέος επικεφαλής του eurogroup κ. Ντάιζελμπλουμ.

O τελευταίος προκάλεσε σάλο, δηλώνοντας στους FT και στο Reuters ότι το κυπριακό μοντέλο αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο αντιμετώπισης των τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη πριν αναδιπλωθεί αργότερα.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι θεωρούμε πιο δίκαιο και σωστό να αναλαμβάνουν το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης/ αναδιάρθρωσης των τραπεζών είτε οι μέτοχοι και οι πιστωτές τους είτε απευθείας το ESM.

Όχι όμως οι φορολογούμενοι.

Όμως, φανταζόμαστε ότι η λύση που θα είχε υιοθετήσει η ΕΕ θα ήταν πιθανόν διαφορετική αν στη θέση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος ήταν αυτό μιας άλλης μικρής χώρας π.χ. του Λουξεμβούργου.

Στη περίπτωση της Κύπρου, οι βορειοευρωπαίοι δεν ήθελαν οι φορολογούμενοί τους να ξελασπώσουν τους μεγαλοκαταθέτες της Κύπρου, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν ρώσοι και ουκρανοί μεγιστάνες και εκατομμυριούχοι.

Είναι κατανοητό.

Όμως, η γενίκευση του ολλανδού υπουργού οικονομικών κ.Ντάιζελμπλουμ περι εφαρμογής του κυπριακού μοντέλου τραπεζικής αναδιάρθρωσης σ΄ άλλες χώρες παραπέμπει σε κάτι άλλο.

Σημαίνει πρακτικά ότι το ίδιο μοντέλο θα μπορούσε να εφαρμοσθεί στην Ισπανία, την Ιταλία κι αλλού.

Όμως, δεν είναι όλοι οι μέτοχοι, ομολογιούχοι και καταθέτες στις τράπεζες των συγκεκριμένων χωρών καλοί πατριώτες.

Ιδίως στις αδύνατες τράπεζες που θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο αναδιάρθρωσης.

Είναι λοιπόν επόμενο να αντιδρούν με απόλυτα ορθολογιστικό τρόπο είτε ξεπουλώντας τραπεζικά χρεόγραφα και μετοχές των αδύνατων τραπεζών είτε μεταφέροντας τις καταθέσεις τους σε άλλες, πιο ισχυρές και μεγάλες τράπεζες της χώρας τους ή αλλού.

Όμως, η συγκεκριμένη διαδικασία βάζει σε κίνηση δυνάμεις που μπορεί να υπονομεύσουν την οικονομία μιας χώρας και να την αναγκάσουν να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης.

Είναι αυτό που επιθυμεί ο κ.Ντάιζελμπλουμ;

Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι.

Οταν όμως γλυκαίνεται κανείς με κάτι, τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Αυτό ισχύει τόσο για τον ολλανδό υπουργός των οικονομικών που έσπευσε να πιστωθεί το ντιλ της ΕΕ με την Κύπρο, κρίνοντας από τις δηλώσεις του, όσο και για μερικούς ομολόγους του.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v