Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η "κότα" στην κόντρα της Κύπρου με την ΕΕ!

Η Κυπριακή Βουλή πήρε χθες την εκδίκησή της από τον ευρωπαϊκό βορρά καταψηφίζοντας το "κούρεμα" των καταθέσεων. Όμως, το χειρότερο σε αυτό το παιγνίδι είναι να μην υπάρχει "κότα".

Η κότα στην κόντρα της Κύπρου με την ΕΕ!
Παρακολουθώντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου να δηλώνει χθες το βράδυ ότι η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει τις επιλογές της Κύπρου, αναρωτηθήκαμε αν ήταν απλώς μια δήλωση αβρότητας.

Κι αυτό γιατί η απόρριψη της φορολόγησης των καταθέσεων από το κυπριακό κοινοβούλιο συνιστά το πρώτο όχι στην τρόικα από τότε που ξεκίνησε η εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας στην ευρωζώνη.

Αν λοιπόν η κυπριακή πλευρά επιτύχει ένα καλύτερο ντιλ, επιβάλλοντας έστω εν μέρει την άποψή της, οι εγχώριες αντιμνημονιακές δυνάμεις θα το εκμεταλλευθούν, ισχυριζόμενες ότι οφείλεται στην άρνηση των Κυπρίων να αποδεχθούν τους αρχικούς όρους των πιστωτών.

Κάτι που ούτε η τωρινή κυβέρνηση, ούτε οι προκάτοχοί της μπορούν να επικαλεστούν.

Επομένως, η Γερμανία και οι άλλες χώρες του σκληρού πυρήνα που γνωρίζουν όλα αυτά πολύ καλά έχουν κάθε λόγο να μη δικαιώσουν τους αντιμνημονιακούς, υποχωρώντας στο θέμα του πακέτου διάσωσης της Μεγαλονήσου.

Όμως, έχουν κι άλλους λόγους για να τηρήσουν σκληρή στάση.

Αντιλαμβάνονται ότι η Κύπρος θέλει να βάλει τη Ρωσία στο παιγνίδι για να λειτουργήσει ως αντίβαρο προς τη Γερμανία.

Επίσης, κατανοούν ότι η Κύπρος προσπαθεί να παίξει το χαρτί του συστημικού κινδύνου από την κρίση στο νησί για να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Στην προκειμένη περίπτωση στην ουσία έχουμε την αναβίωση του παγνιδιού της κότας, ή του κοτόπουλου, αν προτιμάτε.

Στη θεωρία των παιγνίων, το συγκεκριμένο παιγνίδι θέλει δύο οδηγούς να τρέχουν ο ένας προς τον άλλο με μεγάλη ταχύτητα, με τον καθένα να έχει δύο επιλογές:

Είτε να στρίψει για να αποφύγει τη σύγκρουση είτε όχι.

Αν κανένας οδηγός δεν στρίψει, τότε επέρχεται η σύγκρουση, που είναι το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αν και οι δύο στρίψουν αποφεύγεται η σύγκρουση και κανένας δεν θεωρείται ότι έχει κερδίσει.

Αν ο ένας στρίψει, όμως ο άλλος δεν το κάνει, τότε ο πρώτος θεωρείται δειλός ή κότα και ο δεύτερος κερδίζει το παιγνίδι.

Αναμφίβολα, η χθεσινή απόφαση του κυπριακού κοινοβουλίου ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο στις σχέσεις της Μεγαλονήσου με την τρόικα, και ειδικότερα με τη Γερμανία.

Σε ένα τόσο τεταμένο κλίμα, ο ευκολότερος τρόπος για να αποφευχθεί η σύγκρουση που θα είχε άσχημα αποτελέσματα, π.χ. χρεοκοπία της Κύπρου και κίνδυνος για το ευρώ, είναι οι αμοιβαίες υποχωρήσεις των δύο πλευρών.

Καθοριστικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει η χρηματοδοτική συμβολή της Ρωσίας στην κάλυψη των 5,8 δισ. ευρώ, που θα έφερνε στα κρατικά ταμεία το «κούρεμα» των καταθέσεων και ο εσωτερικός δανεισμός, π.χ. Ταμεία Πρόνοιας.

Όμως, τίποτε από αυτά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σίγουρο.

Η κάθε πλευρά θα μπορούσε να πορευθεί μόνη της και να στρίψει την τελευταία στιγμή, αποδεχόμενη τη ρετσινιά της κότας.

Από τη μετωπική σύγκρουση της Κύπρου με την τρόικα και τις δραματικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει για την ίδια και τις χώρες της ευρωζώνης, ειδικότερα της ευρωπεριφέρειας, το συμπέρασμα δεν αλλάζει.

Αν η Κύπρος και η τρόικα δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους, είναι προτιμότερο να χάσει κανείς σε γόητρο παρά να επέλθει μετωπική σύγκρουση.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v