Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυμα Ευρωζώνης: "L’ Etat c’est moi"

H απόφαση του eurogroup να ζητήσει το «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων μπορεί να θεωρηθεί δίκαιη ή άδικη ανάλογα με την οπτική καθενός. Όμως, το πιο σημαντικό ίσως είναι κάτι άλλο.

Μήνυμα Ευρωζώνης: L’ Etat c’est moi
Η Κύπρος διαπιστώνει με τον πιο πικρό τρόπο ότι δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα.

Όμως, κι άλλοι, όπως ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε διαπιστώνουν ότι ακόμη και μια πολύ μικρή οικονομία όπως η κυπριακή, που αντιπροσωπεύει το 0,1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, είναι σημαντική για την ΟΝΕ.

Από τη σκοπιά των Κυπρίων, το δίλημμα με το οποίο βρέθηκαν αντιμέτωποι δεν ήταν απλώς οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό.

Αν φύγεις από εδώ χωρίς συμφωνία (για το κούρεμα των καταθέσεων), η Κύπρος θα χρεοκοπήσει και οι τράπεζες θα καταρρεύσουν, ήταν το μήνυμα που πέρασαν οι διαπραγματευτές της Ε.Ε. στον εκνευρισμένο πρόεδρο κ. Αναστασιάδη, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, σύμφωνα με συμμετέχοντες.

Ο καθένας μπορεί να εκτιμήσει ποιες συνέπειες θα είχε μια τέτοια εξέλιξη για τη Μεγαλόνησο.

Ο Κύπριος πρόεδρος αποδέχθηκε το σχέδιο, βάζοντας τη δική του πινελιά.

Επιδίωξε να μην υποστούν μεγάλες απώλειες πέραν του 10% οι μεγαλοκαταθέτες, γνωρίζοντας ότι πολλοί ήταν Ρώσοι και άλλοι ξένοι, από τους οποίους κερδίζει πολλά λεφτά ετησίως η κυπριακή οικονομία.

Η συνέχεια είναι γνωστή, αλλά οι συνέπειες ακόμη άγνωστες για την Κύπρο και για άλλες χώρες της ευρωζώνης από τη φορολόγηση-κούρεμα των εγγυημένων κυπριακών καταθέσεων μέχρι 100 χιλ. ευρώ.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο χρηματοοικονομικός τομέας της Κύπρου έχει δεχθεί καίριο πλήγμα -ακόμη κι αν απορριφθεί το σχέδιο από τη Βουλή και δεν επιβληθεί ο φόρος-, υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας μελλοντικά.

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε σημαντικό βαθμό αν η Ρωσία αναλάμβανε να χρηματοδοτήσει την Κύπρο για το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ που είναι οι απώλειες και συμβολή των καταθετών στο σχέδιο διάσωσης.

Ίσως η Ρωσία σκεφτόταν κάτι τέτοιο πιο σοβαρά αν οι αλλαγές στους συντελεστές οδηγούσαν σε μεγαλύτερη επιβάρυνση των καταθέσεων άνω των 100 χιλ. ευρώ.

Αν ο συντελεστής ανέβαινε στο 15% και οι επηρεαζόμενες ρωσικές καταθέσεις ανέρχονταν σε 20 δισ. ευρώ με τις απώλειες στα 3 δισ., η Ρωσία ίσως το ξαναέβλεπε το θέμα.

Μάλιστα, ορισμένοι πιστεύουν ότι η ανακοίνωση της φορολόγησης των καταθέσεων από την Ε.Ε. και την Κύπρο αποσκοπούσε εμμέσως στον έμμεσο εκβιασμό της Ρωσίας να συμμετάσχει στη διάσωση της οικονομίας και των τραπεζών της Μεγαλονήσου.

Συμμετοχή που θα μπορούσε να σοδιασθεί με την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων από την Κύπρο, όπως η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Όμως, εξετάζοντας το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου και των τραπεζών της από χρεοκοπία, προκύπτει κάτι πολύ πιο ανησυχητικό.

Ουσιαστικά, η ευρωζώνη στέλνει το μήνυμα σε όλους, και ειδικότερα στους αδύναμους κρίκους, μέσω του κυπριακού σχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων ότι «το κράτος είμαι εγώ» και κάνω ό,τι θέλω με τις ιδιωτικές καταθέσεις ή με οτιδήποτε άλλο.

Στη ίδια κατηγορία θα πρέπει να συμπεριληφθεί το αδιάκριτο άνοιγμα των καταθέσεων στην Ελλάδα, το απόρρητο των οποίων σεβόταν η χώρα επί δεκαετίες.

Κοινώς, η ευρωζώνη αμφισβητεί και παραβιάζει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των ατόμων κατά το ρητό «L’Etat c’est moi».

Η Ιστορία διδάσκει ότι οι συνέπειες τέτοιων ενεργειών είναι σοβαρές και οδηγούν στον κλονισμό της εμπιστοσύνης στις τράπεζες της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος ένα ελέγξιμο τραπεζικό πρόβλημα να μετατραπεί σε συστημικό.

Όμως, δεν χάνουν όλοι.

Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν ασφαλώς κερδισμένοι, και δεν είναι άλλοι από τις ελβετικές τράπεζες και άλλες που θεωρούνται αξιόπιστες και εχέμυθες.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v