Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ιρλανδία δείχνει τον δρόμο!

Οι αντιμνημονιακοί πιστεύουν ότι διώχνοντας την τρόικα από την Αθήνα και σχίζοντας το μνημόνιο θα μπορέσει να σωθεί η χώρα. Κι όμως, η ουσιαστική απεξάρτηση από τους δανειστές περνάει από αλλού.

Η Ιρλανδία δείχνει τον δρόμο!
Δεν πάει καιρός από τότε που η Πορτογαλία βγήκε στις αγορές εκδίδοντας 5ετές ομόλογο με ικανοποιητικό επιτόκιο.

Την ίδια περίοδο, η Goldman Sachs διερευνούσε τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς για την έκδοση χρεογράφου με τσουχτερό επιτόκιο, που τελικά δεν έγινε αποδεκτή.

Τι σκέφτηκε πιθανόν η ελληνική πλευρά;

Αν πρόκειται να δανείζομαι από τους πελάτες της Goldman Sachs, ή της Morgan Stanley, ή της Citi, ή της Deutsche Bank κ.τ.λ. με τόσο υψηλό επιτόκιο, γιατί δεν συνεχίζω με το ΔΝΤ και την Ε.Ε.;

«Μπορεί να μου ψήνουν το ψάρι στα χείλη, αλλά τουλάχιστον μου δανείζουν με χαμηλό επιτόκιο ακόμη», θα πρέπει να σκέφθηκε η ελληνική πλευρά.

Χθες, ήταν η σειρά της Ιρλανδίας, και μάλιστα αποδείχθηκε πολύ πιο εκκωφαντική.

Η Ιρλανδία πούλησε μέσω δημοπρασίας 10ετή ομόλογα, προσελκύοντας προσφορές ύψους 12 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κοντά στο 4,25% ή επιτόκιο mid swap συν spread 240 μονάδων βάσης.

Ήταν η πρώτη δημοπρασία 10ετών ομολόγων της Ιρλανδίας από το 2010 και το πρώτο σοβαρό βήμα για απεξάρτησή της από τους δανειστές.

Με το δημόσιο χρέος στο 118% του ΑΕΠ, η αξιολόγηση της Ιρλανδίας από την S&P είναι «ΒΒΒ+» έναντι «ΒΒΒ+» της Ιταλίας και «ΒΒΒ-» της Ισπανίας.

Η αντίστοιχη για την Ελλάδα είναι «Β-».

Για τους πολέμιους του μνημονίου, η απεξάρτηση από τους δανειστές και την επιβολή της πολιτικής τους περνάει μέσα από το διώξιμο της τρόικας και την κατάργηση του μνημονίου.

Όμως, δεν εξηγούν από πού θα προέλθουν τα λεφτά που θα έδιναν οι δανειστές μέσω των δόσεων σε μια τέτοια περίπτωση, καθότι δεν θα κάθονταν μάλλον να μας περιμένουν.

Το κλειδί είναι ασφαλώς η χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές.

Όσο αυτό δεν συμβαίνει, η χώρα θα εξαρτάται από τις διαθέσεις των πιστωτών της.

Επιπλέον, όσο ταχύτερα το αντιληφθούμε, τόσο το καλύτερο για όλους.

Η Ιρλανδία έδειξε τον δρόμο, ποντάροντας σε πλήρη χρηματοδότηση από τις αγορές ομολόγων το 2014.

Για την Ελλάδα, η καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου είναι θετική εξέλιξη.

Αν μάλιστα η ίδια τάση συνεχιστεί τον Μάρτιο σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, η χώρα θα μπορεί να επικαλεστεί ένα τρίμηνο με πρωτογενές πλεόνασμα.

Είναι το πρωτογενές πλεόνασμα μαζί με την πιθανή αποδέσμευση των δόσεων από την τρόικα το διαβατήριο για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές;

Η απάντηση θα μπορούσε να είναι καταφατική υπό προϋποθέσεις.

Το ποσό του δανεισμού από τις αγορές θα ήταν σχετικά μικρό και η χρονική διάρκεια των τίτλων σχετικά βραχύβια στην αρχή, αλλά σίγουρα μεγαλύτερη των 6 μηνών του έντοκου γραμματίου που εκδίδεται σήμερα.

Kαλώς ή κακώ,ς θα πρέπει να κατανοηθεί ότι οι δανειστές θα φύγουν όταν δεν θα χρειαζόμαστε πια τα δάνειά τους.

Κι όχι μόνο θα φύγουν, αλλά θα κάνουν και πάρτι γιατί ορισμένες κυβερνήσεις της Ε.Ε. θα μπορούν να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους τους υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα πέτυχε.


Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v