Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η εκδίκηση των «φεσωμένων» από το κράτος!

Μια κοινοτική οδηγία και το κοινοτικό κεκτημένο απειλούν να βάλουν φωτιά στον προϋπολογισμό, δίνοντας όπλα στους ιδιώτες τους οποίους έχει φεσώσει το κράτος αλλά και σε άλλους.

Η εκδίκηση των «φεσωμένων» από το κράτος!
Το δημόσιο επιβάλλει μεγάλα πρόστιμα και βάζει να συλλάβουν αυτούς που του οφείλουν διάφορα ποσά.

Όμως, το ίδιο και οι λειτουργοί του παραμένουν σχεδόν στο απυρόβλητο.

Το δημόσιο μπορεί να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές δισεκατομμυρίων ευρώ προς ιδιώτες, οδηγώντας πολλές επιχειρήσεις στο κλείσιμο και αφήνοντας χιλιάδες εργαζομένους στον δρόμο τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν τρέχει μία.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποί του κομπάζουν για τη βελτίωση των δημοσιονομικών που εν μέρει συχνά οφείλεται στην ασυνέπεια των πληρωμών του δημοσίου προς τους προμηθευτές και σε άλλους, στους οποίους αυτό χρωστάει.

Όμως, ίσως έχει έρθει η ώρα αυτό να αλλάξει.

Μία κοινοτική οδηγία που θα πρέπει να έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο μέχρι τα τέλη Μαρτίου είναι υπεύθυνη γι’ αυτό, απειλώντας να βάλει φωτιά στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Αναφερόμαστε στην κοινοτική οδηγία 7/2011, όπως είναι γνωστή, που ρυθμίζει τις απαιτήσεις των ιδιωτών από το κράτος αλλά και μεταξύ ιδιωτών.

Σύμφωνα με αυτήν, μια επιχείρηση ή ένας ιδιώτης μπορεί να απαιτεί έντοκα το ποσό που του οφείλει το δημόσιο 30 μέρες μετά την ημερομηνία οφειλής.

Μάλιστα, το επιτόκιο υπερημερίας ορίζεται ως το επιτόκιο της ΕΚΤ συν 8,75% και είναι σαφώς μεγαλύτερο από αυτό που χρεώνεται σήμερα
.

Κοινώς, το επιτόκιο υπερημερίας θα ήταν σήμερα 9,50% με βάση τη φόρμουλα υπολογισμού της κοινοτικής οδηγίας 7/2011.

Με βάση τα ισχύοντα σήμερα, το οφειλόμενο ποσό αρχίζει να τοκίζεται μετά την κατάθεση αγωγής, ενώ το επιτόκιο είναι μικρότερο και ίσο με 8%, με βάση νομικό.

Είναι προφανές ότι θα προκύψει επιβάρυνση του προϋπολογισμού αν πολλοί από αυτούς στους οποίους οφείλει το κράτος επικαλεστούν τη συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία, που σύντομα θα γίνει νόμος του κράτους.

Όμως, υπάρχει κάτι ακόμη που προφανώς αγνοούν πολλοί ιδιώτες πιστωτές του δημοσίου:

Το αποκαλούμενο κοινοτικό κεκτημένο.

Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να ενσωματωθεί η κοινοτική ντιρεκτίβα στο εσωτερικό δίκαιο για να μπορούν οι προμηθευτές και άλλοι στους οποίους χρωστά το δημόσιο εκατοντάδες εκατ. ευρώ να ζητήσουν την έντοκη καταβολή των χρημάτων με επιτόκιο 9,75% μετά το πέρας των 30 ημερών.

Αυτό μπορούν να το κάνουν ανά πάσα στιγμή, ακόμη και τώρα, όπως μας πληροφορεί άτομο που γνωρίζει τις κοινοτικές διαδικασίες από πρώτο χέρι.

Μια επιχείρηση στην οποία οφείλει το δημόσιο εδώ και λίγα χρόνια κάποιο ποσό μπορεί να διεκδικήσει την έντοκη καταβολή του με αφετηρία την περίοδο μετά τις 30 μέρες και επιτόκιο υπερημερίας το προαναφερθέν.

Οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης προς ιδιώτες πλησίασαν τα 8 δισ. ευρώ περίπου τον Ιανουάριο, με τις περισσότερες να έχουν δημιουργηθεί πριν από το 2012.

Αν λοιπόν όλοι οι ιδιώτες ζητούσαν την έντοκη καταβολή των οφειλομένων από το δημόσιο, με βάση την κοινοτική οδηγία 7 του 2011, επικαλούμενοι το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως έχουν δικαίωμα, η επιβάρυνση του προϋπολογισμού θα ήταν σημαντική, δυσχεραίνοντας τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Δεν ξέρουμε ασφαλώς πόσοι ιδιώτες θα το επιδιώξουν και ποια επίπτωση θα έχει τελικά στα δημόσια οικονομικά.

Όμως, κάποιοι προβληματίζονται ή ανησυχούν, αν προτιμάτε.

Ανάμεσά τους η τρόικα, η οποία ζήτησε από την κυβέρνηση να εκτιμήσει την επίπτωση της κοινοτικής οδηγίας στα δημόσια οικονομικά.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v