Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η υποβάθμιση ίσως βοηθήσει το μικρό ψάρι!

Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι μικρό ψάρι στη μεγάλη λίμνη των ανεπτυγμένων αγορών. Ίσως, θα ήταν καλύτερα να είναι μεγάλο ψάρι σε μικρή λίμνη.

Η υποβάθμιση ίσως βοηθήσει το μικρό ψάρι!
H Russell, η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης δεικτών και αμοιβαίων κεφαλαίων, έγινε η πρώτη του είδους που υποβάθμισε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε αναδυόμενη αγορά από ανεπτυγμένη.

Η αναπροσαρμογή στους χρηματιστηριακούς δείκτες της Russell θα γίνει τον Ιούνιο.

Η Russell ίσως είναι άγνωστη στο ευρύ ελληνικό κοινό, όμως η ίδια τουλάχιστον ισχυρίζεται ότι χαρτοφυλάκια ύψους 3,9 τρισ. δολαρίων χρησιμοποιούν τους δείκτες της ως σημείο αναφοράς (benchmark).

Επομένως, δεν είναι αμελητέα ποσότητα.

Όπως ήταν φυσικό, η υποβάθμιση εξέπληξε αρκετούς, ενώ η εταιρεία την αιτιολόγησε, επικαλούμενη το μεγάλο ρίσκο της ελληνικής αγοράς για τους γνωστούς λόγους.

Όμως, η εταιρεία δεν υποβάθμισε τις αγορές άλλων χωρών της ευρωπεριφέρειας που εφαρμόζουν πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, όπως η πορτογαλική.

Η αιτιολογία ή δικαιολογία, αν προτιμάτε, ήταν το συγκριτικά μεγαλύτερο ρίσκο της ελληνικής αγοράς.

Δεν είναι σίγουρο αν άλλες εταιρείες χρηματιστηριακών δεικτών θα ακολουθήσουν τη Russell σε μια περίοδο όπου τα δίδυμα ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας μειώνονται και η διεθνής ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται.

Σημειώνεται ότι φήμες ήθελαν η εταιρεία δεικτών MSCI να εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στο κλαμπ των αναδυόμενων τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όμως, δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής. H ΜSCI είχε βγάλει ανακοίνωση πέρυσι τον Ιούνιο, ανακοινώνοντας ότι η ελληνική αγορά ήταν υπό εξέταση για ενδεχόμενη υποβάθμιση.

Στην περίπτωση της Russell θα μπορούσε να είναι χειρότερα αν η αμερικανική εταιρεία αποφάσιζε να πετάξει την ελληνική κεφαλαιαγορά εκτός δεικτών αντί να την υποβαθμίσει.

Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα ήταν στο ραντάρ κανενός fund από εκείνα που συνδέουν την απόδοσή τους με εκείνη των δεικτών της Russell.

Όμως, το ερώτημα που τίθεται είναι σημαντικό.

Αξίζει να ανησυχεί κανείς από την υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) σε αναδυόμενη αγορά από τη Russell και ίσως από κάποια άλλη εταιρεία στο μέλλον;

Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι.

Με τα σημερινά δεδομένα κεφαλαιοποίησης και ημερήσιου συναλλακτικού τζίρου στο Χ.Α., η προσέλκυση του ενδιαφέροντος μεγάλων, ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων που επενδύουν σε ανεπτυγμένες αγορές είναι πολύ δύσκολη υπόθεση.

Τα μεγέθη των μεγάλων ελληνικών, μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών είναι τόσο μικρά για ένα μεγάλο ξένο χαρτοφυλάκιο που ίσως τις αγνοούσε ακόμη κι αν είχαν κάποιο καλό στόρι και η ελληνική οικονομία σταθεροποιείτο.

Αντίθετα, το μικρό μέγεθος των εταιρειών και γενικότερα το οικονομικό και το πολιτικοκοινωνικό περιβάλλον δεν θα ήταν τόσο αποτρεπτικά για τα θεσμικά χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται σε αναδυόμενες αγορές αφού ξέρουν καλύτερα από τέτοιους κινδύνους.

Υπό αυτήν την έννοια, η υποβάθμιση του Χ.Α. ίσως δεν είναι τελικά τόσο άσχημη εξέλιξη.

Φυσικά, τα υπό διαχείριση κεφάλαια των funds που επενδύουν σε ανεπτυγμένες αγορές είναι πολλαπλάσια εκείνων που επενδύουν σε αναδυόμενες.

Όμως, αυτό που έχει σημασία είναι αν μια αγορά αφήνει στίγμα στα ραντάρ των funds που επενδύουν σε ανεπτυγμένες αγορές.

Αν δεν αφήνουν στίγμα, τότε τα υπό διαχείριση κεφάλαια δεν θα κάνουν τη διαφορά έτσι κι αλλιώς.


Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v