Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακίνητα: Ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη!

Η κυβέρνηση επιδιώκει τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα έχοντας ισχυρό επιχείρημα έναντι της τρόικας. Όμως, ένας κούκος δεν αρκεί για να επιτευχθεί το επιθυμητό.

Ακίνητα: Ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη!
Η οικοδομή και η αγορά ακινήτων γενικότερα υπήρξε μία από τις λοκομοτίβες της ανάπτυξης στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Πολλοί τη θεωρούσαν και τη θεωρούν ευλογία γιατί δημιούργησε εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας άμεσα και έμμεσα κι ενίσχυσε το εθνικό εισόδημα και τον πλούτο των ελληνικών νοικοκυριών.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα κάθε μορφής ακίνητα αντιπροσωπεύουν το 70% - 80% του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, π.χ. της Εθνικής Τράπεζας, στο παρελθόν.

Όμως, άλλοι, μια μειοψηφία, έχουν διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων.

Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι η ανάπτυξη αυτού του είδους δεν ήταν εξωστρεφής, αλλοίωσε πολλάκις το περιβάλλον, ενώ εξέθρεψε τη διαφθορά.

Κάτι δηλαδή σαν κατάρα υπό μεταμφίεση.

Τη δεύτερη άποψη συμμερίζονται -απ' όσο τουλάχιστον έχουμε διαπιστώσει κατ’ ιδίαν- τόσο στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που ανέλαβε τα ηνία της χώρας τον Οκτώβριο του 2009 όσο και άλλοι από άλλους πολιτικούς χώρους.

Σύμφωνα με την άποψη των δεύτερων, θα έπρεπε η ανάπτυξη της χώρας να βασιστεί σε άλλους κλάδους που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, στην πράσινη ανάπτυξη, και το κράτος να επιδιώξει να βάλει περισσότερα ευρώ στα ταμεία του φορολογώντας την ακίνητη περιουσία.

Η χρηματοδότηση των μεγάλων κρατικών ελλειμμάτων κατέστησε τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας πιο επιτακτική μετά το μνημόνιο, ενώ παράλληλα ήταν πιο εύκολη πολιτική επιλογή σε σχέση με τις περικοπές των δαπανών.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό.

Το κράτος εισέπραξε πάνω από 2 δισ. ευρώ από τους φόρους ακινήτων πέρυσι έναντι 500 εκατ. ευρώ το 2009, ενώ στόχος είναι το ποσό να αυξηθεί στα 3 δισ. ευρώ και βάλε το 2014.

Προφανώς, η επίτευξη του φιλόδοξου στόχου για τα έσοδα δεν διευκολύνεται όταν οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της μείωσης των φόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων στο δεδομένο δημοσιονομικό πλαίσιο, σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού οικονομικών κ. Μαυραγάνη στα Νέα.

Εφόσον φυσικά το επιτρέψει η τρόικα.

Το βασικό επιχείρημά του είναι ότι οι συντελεστές στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε.

Ασφαλώς έχει δίκιο.

Όμως, δεν είναι μόνο οι φόροι μεταβίβασης.

Είναι το συνολικό κόστος των αγοραπωλησιών στην Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τα συμβολαιογραφικά κ.τ.λ., που επίσης παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται στο 15,5% περίπου για αγοραπωλησία (round trip) διαμερίσματος εδώ, έναντι 18% περίπου στο Βέλγιο και 16,3% στη Γαλλία, σύμφωνα με ξένες εταιρείες που ειδικεύονται σε αυτά.

Στην Πορτογαλία είναι 13,6% και στην Ισπανία 12,2%, ενώ στη Γερμανία είναι 11,5%.

Το υψηλότερο κόστος συναλλαγών στην Ε.Ε. εμφανίζεται να το έχει η Βουλγαρία με 25% περίπου.

Από τη στιγμή λοιπόν που η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να υποστηρίξει το επιχείρημα για την ανάγκη μείωσης των συντελεστών στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων ως μέτρο αναθέρμανσης των συναλλαγών στη τρόικα, καλό θα ήταν να δει επίσης κάτι ακόμη:

Ποιες επιπλέον παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν για να μειωθεί περισσότερο το συνολικό κόστος των αγοραπωλησιών σε ακίνητα.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οπαδός ούτε της άποψης που θεωρεί την οικοδομή και τα ακίνητα μοχλούς ανάπτυξης, ούτε της αντίθετης, η οποία δεν τα θεωρεί απαραίτητα για βιώσιμη μεγέθυνση της οικονομίας για να επιδιώξει κάτι τέτοιο.

Χωρίς φυσικά να υποεκτιμούμε τον ρόλο της πιστωτικής επέκτασης και της σταθεροποίησης της οικονομίας, που ανήκουν σε άλλη σφαίρα.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v