Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Ελλάδα, η μπέσα και οι επενδύσεις!

Η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού και των άλλων πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για το θέμα των ξένων επενδύσεων δεν μας διαφώτισε πολύ. Όμως, ίσως ήρθε η ώρα να ξαναθυμηθούμε τι σημαίνει μπέσα.

H Ελλάδα, η μπέσα και οι επενδύσεις!
Η χθεσινή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για το θέμα των ξένων επενδύσεων δεν έκανε κανέναν από όσους την παρακολούθησαν σοφότερο, κατά την άποψή μας.

Τα κλισέ, τα τσιτάτα και οι αλληλοκατηγορίες, που ήταν στην ημερήσια διάταξη, έδειξαν ότι βασικός σκοπός της αντιπαράθεσης ήταν τα πολιτικά οφέλη.

Όμως, ακούγοντας τις αντιπαραθέσεις στη Βουλή, μας ήρθε στον νου μια συνομιλία που είχαμε πριν από λίγο καιρό με εκπρόσωπο αμερικανικών funds σχετικά με τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η προσέγγιση του θέματος μας είχε κάνει εντύπωση γιατί ήταν κάπως διαφορετική όσον αφορά τις προτεραιότητες από αυτήν που εμείς είχαμε κατά νου.

Αντί να ξεκινήσει να μιλά για τα εμπόδια, ας πούμε π.χ. με το ρίσκο της εξόδου της Ελλάδας από την ΟΝΕ, ο συνομιλητής μας ξεκίνησε από τις διακηρύξεις των πολιτικών και τα γνωστά σλόγκαν περί ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

«Κανείς δεν θέλει να επενδύσει σε μια χώρα και να αναγκαστεί να αλλάξει βασικές παραμέτρους καθ’ οδόν λόγω πολιτικής παρέμβασης, χάνοντας λεφτά», τόνισε.

Όταν του ζητήσαμε να γίνει πιο σαφής, ο ίδιος παρέπεμψε στις κατά καιρούς εχθρικές δηλώσεις πολιτικών από διάφορα κόμματα εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, κάνοντας ειδική αναφορά στο κ. Τσίπρα λόγω της θέσης του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει πλέον βεβαρημένο παρελθόν γιατί με το PSI (αναδιάρθρωση χρέους) έδειξε έμπρακτα ότι αγνοεί τις συμβατικές υποχρεώσεις της, περνώντας εκ των υστέρων νόμους που ζημιώνουν τους επενδυτές, επικαλούμενη το δημόσιο συμφέρον.

Επικαλέσθηκε όμως κι άλλα γεγονότα για να υποστηρίξει την άποψη ότι μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος βλέπει τους ξένους επενδυτές σαν αγελάδες για άρμεγμα.

«Τι συμβαίνει κάθε φορά που επισκέπτεται η τρόικα την Ελλάδα για την αξιολόγηση του προγράμματος; Όλοι σχεδόν μιλάνε για αναθεώρηση του μνημονίου, αλλά πολύ λίγοι για πιστή εφαρμογή του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναμφισβήτητα, οι υποψήφιοι επενδυτές λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τέτοια γεγονότα, ιδίως όταν συνοδεύονται από απειλές για επαναφορά του προηγούμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε προς ιδιωτικοποίηση οργανισμό ή επιχείρηση, πράξεις βίας και κατηγορίες για ξεπούλημα.

Δεν είναι ασφαλώς τα μόνα εμπόδια που φράζουν τον δρόμο στις ξένες επενδύσεις.

Η γραφειοκρατία, το ερώτημα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, το μεταβαλλόμενο φορολογικό καθεστώς, οι κάθε είδους νομικές εμπλοκές, η ελλιπής χρηματοδότηση κ.τ.λ. παίζουν επίσης ρόλο.

Όμως, για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που δεν έχει εθνικό νόμισμα, ούτε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, αλλά εξαρτάται από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για τη χρηματοδότησή της, η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις θεωρείται ζωτικής σημασίας.

Με την κατανάλωση υπό συνεχή πίεση λόγω των μέτρων λιτότητας και ενώ οι εξαγωγικές επιδόσεις δεν ξεφεύγουν από τη μετριότητα, η χώρα δεν μπορεί να ελπίζει σε ανάπτυξη χωρίς σημαντική αύξηση των επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 15% του ΑΕΠ το 2012 έναντι 22% που εκτιμάται ότι είναι ο μέσος όρος των τελευταίων δεκαετιών.

Οι επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό είναι ίσως πιο σημαντικές από τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται αυτά τα κεφάλαια για να ανασάνει.

Όμως, για να γίνουν επενδύσεις θα πρέπει επίσης οι πολιτικοί να μάθουν τι σημαίνει μπέσα στις συμφωνίες.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v