Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επιστροφή του ευρωσκεπτικισμού!

To αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών αποτελεί νίκη των ευρωσκεπτικιστών και ήττα της πολιτικής ελίτ της γείτονος και των χωρών του πυρήνα. Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες.

Η επιστροφή του ευρωσκεπτικισμού!
Υπάρχουν κάποιες φράσεις που μας μένουν στο μυαλό, ακόμη κι αν έχει περάσει καιρός.

Μία από αυτές είχαμε ακούσει την προηγούμενη χρονιά στην Αθήνα από τον Ιταλό οικονομολόγο Ρικάρντο Μπαρμπιέρι, που είχε γίνει πασίγνωστος στην Ελλάδα κατά την πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ.

«Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα συμβεί στην Ιταλία αν εφαρμόσει ένα πρόγραμμα λιτότητας ανάλογο με αυτό στην Ελλάδα. Απλά δεν μπορώ να το διανοηθώ», είχε τονίσει ο κ. Μπαρμπιέρι.

Αναφερόμενος στην ιταλική πολιτική σκηνή,ο ίδιος, είχε κάνει ειδική αναφορά στο λαϊκίστικο κόμμα ενός ηθοποιού, του κ. Γκρίλο, εκφράζοντας ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι αν το κόμμα του τελευταίου εξασφαλίσει σημαντικό κομμάτι της ψήφου.

Κι όμως, αυτό ακριβώς φαίνεται ότι συνέβη στις χθεσινές ιταλικές εκλογές.

Όλα δείχνουν ότι το κόμμα διαμαρτυρίας του κ. Γκρίλο εξασφάλισε πάνω από το 20% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, ενώ αργά χθες εκτιμάτο ότι θα μπορούσε να βγεί πρώτο σε δύναμη στη Γερουσία, συμβάλλοντας στον μη σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης.

Αυτό, σε συνδυασμό με την απογοητευτική επίδοση του κεντρώου κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Μ. Μόντι, που υποστηρίχθηκε από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, αλλά τιμωρήθηκε για την πολιτική λιτότητας, δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο για την Ιταλία όσο και για την ευρωζώνη και πιθανόν και για την Ελλάδα.

Κι αυτό γιατί το λαϊκίστικο μήνυμα του κ. Γκρίλο δεν καταφέρεται μόνο εναντίον της πολιτικής ελίτ της γείτονος αλλά και ευθέως εναντίον του ευρώ.

Όμως, η σημασία της Ιταλίας για την ευρωζώνη δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της Φινλανδίας, όπου ένα άλλο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα είχε πάει καλά στις εκλογές.

Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Επομένως, οι συνέπειες από την αύξηση του πολιτικού ρίσκου δεν περιορίζονται στα εθνικά της σύνορα, αλλά επηρεάζουν και το ευρώ, τις κινητές αξίες και δυνητικά την οικονομία της ευρωζώνης.

Ως γνωστόν, η δήλωση του κ. Ντράγκι, τον περασμένο Ιούλιο, ότι η ΕΚΤ θα έκανε ό,τι χρειαζόταν για να σώσει το ευρώ και η δημιουργία του νέου μηχανισμού παρέμβασης (OMT) περιόρισαν την κρίση χρέους και ευνόησαν μετοχές και ομόλογα στην ευρωζώνη και κυρίως στην ευρωπεριφέρεια.

Επιπλέον, η δημιουργία μιας σταθερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, που έδειξε αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμα, συνέτεινε επίσης στην ύφεση της κρίσης χρέους.

Φυσική συνέπεια ήταν η μείωση του ασφάλιστρου κινδύνου που ζητούσαν οι επενδυτές για να αγοράσουν κινητές αξίες στην ευρωζώνη, δίνοντας ώθηση στις τιμές και σημαντικά κέρδη στους κατόχους τους.

Όμως, τα θετικά αποτελέσματα από τις δεσμεύσεις της ΕΚΤ έχουν εξαντληθεί εδώ και καιρό.

Αν, λοιπόν, η Ιταλία δεν σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση ή και αν πάει σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με το κόμμα των ευρωσκεπτικιστών σε άνοδο, το πολιτικό ρίσκο θα αυξηθεί σημαντικά στην ευρωζώνη, συμπαρασύροντας μετοχές, ομόλογα και το ευρώ προς τα κάτω.

Με δεδομένο ότι πολιτικές λιτότητας εφαρμόζονται και αλλού, δεν θα ήταν έκπληξη αν κάποιοι άλλοι σε άλλες χώρες αποφάσιζαν να μιμηθούν τον κ. Γκρίλο και να παίξουν το χαρτί του ευρωσκεπτικισμού και της καταδίκης των πολιτικών.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι κίνδυνοι για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα αυξάνονταν σημαντικά, δοκιμάζοντας τις αντοχές του.

Απομένει να δούμε την έκταση που θα πάρει αυτό το φαινόμενο και αν θα παραμείνει εντός των εθνικών συνόρων της Ιταλίας.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v