Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ύφεση δεν παλεύεται ούτε το 2014!

Αν πιστέψουμε προβεβλημένα κυβερνητικά στελέχη, το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης, με την ανάπτυξη να επανέρχεται το 2014. Όμως, νέες σκέψεις φαίνεται να επικρατούν για την επόμενη χρονιά.

Η ύφεση δεν παλεύεται ούτε το 2014!
Πρώτα μία υπενθύμιση:

Πέρυσι τον Απρίλιο, πριν ακόμη ανακύψει το θέμα, η στήλη είχε αναφέρει ότι το ΔΝΤ αναθεωρούσε προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις του για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2012, επικαλούμενη έγκυρες πηγές.

Η αναθεωρημένη πρόβλεψη του ΔΝΤ ήθελε το πραγματικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται με ρυθμό 6% και βάλε σε ετήσια βάση έναντι 4%-4,9% που ήταν η επίσημη πρόβλεψη μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή, σημείωνε η στήλη.

Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό μεγαλύτερο από 6% πέρυσι, μετά την απογοητευτική επίδοση του τελευταίου τριμήνου του 2012.

Δεύτερο και σπουδαιότερο:

Παρότι είναι ακόμη πολύ νωρίς, αφού βρισκόμαστε στα μέσα Φεβρουαρίου, η στήλη πληροφορείται ότι έχει αρχίσει να διαμορφώνεται η άποψη σε επίσημους κύκλους ότι το 2013 δεν θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την ελληνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικά στελέχη, με προεξάρχοντα τον υπουργό οικονομικών Γ. Στουρνάρα, έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι η οικονομία θα αρχίσει να βελτιώνεται το β΄ εξάμηνο του 2013, εμφανίζοντας θετικούς ρυθμούς το τελευταίο τρίμηνο.

Όμως, η αναθεωρημένη συγκλίνουσα άποψη θέλει η οικονομία να συμπιέζεται κατά 1% - 2% το 2014, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 0,6% που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, όπως μαθαίνουμε.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν γνωρίζουμε το σκεπτικό πίσω από τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης και ως εκ τούτου δεν θα ήταν σωστό να τη σχολιάσουμε.

Απλώς επισημαίνουμε την πληροφορία, σημειώνοντας ότι τον Ιούνιο του 2014 έχουμε εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Είναι προφανές ότι η τρικομματική κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση σε μια τέτοια περίπτωση, ακόμη κι αν η χώρα έχει να επιδείξει πρωτογενές πλεόνασμα στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης.

Άλλωστε, όπως σωστά ανέφερε η Megan Greene, επικεφαλής οικονομολόγος της Maverick Intelligence και πρώην συνεργάτης της Roubini Global Economics, σε άρθρο της στο πρακτορείο Bloomberg, το πρωτογενές πλεόνασμα θα ωφελήσει περισσότερο πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να πείσει τον μέσο Έλληνα να αποδεχθεί νέους φόρους ή και περικοπές δαπανών, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η λιτότητα είναι απαραίτητη για να συνεχίσει να παίρνει η χώρα τα δάνεια της διάσωσης.

Ο μέσος πολίτης που θα γνωρίζει ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή η χώρα αυτοχρηματοδοτείται, δεν θα δεχθεί επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας για να πληρώνονται οι δανειστές.

Επομένως, η κυβέρνηση μπορεί κάλλιστα να διαπιστώσει ότι καταγράφονται πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά η ύφεση δεν λέει να φύγει το κρίσιμο 2014, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να πέσει θύμα της επιτυχίας της.


Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v