Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο «σουπερ» Μάριο ρίχνει τον κίτρινο πυρετό!

Η δήλωση του Μάριο Ντράγκι τον περασμένο Ιούλιο ότι η κεντρική τράπεζα "θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να σώσει το ευρώ" έδωσε μεγάλες ανάσες στην ευρωπεριφέρεια, αλλά ίσως είχε ένα άλλο θύμα.

Ο «σουπερ» Μάριο ρίχνει τον κίτρινο πυρετό!
Αν η ευρωζώνη κατορθώσει να ξεπεράσει την κρίση χρέους, η ιστορία θα γράψει ότι αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη παρέμβαση του Μάριου Ντράγκι, του προέδρου της ΕΚΤ, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου.

Με την δήλωσή του ότι η ΕΚΤ θα κάνει ότι χρειασθεί για να σώσει το ευρώ, ο κ.Ντράγκι μίλησε για πρώτη φορά ως πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης και όχι ως εκπρόσωπος των εθνικών κεντρικών τραπεζών των χωρών-μελών.

Οι αγορές τον πίστεψαν αν κρίνει κανείς από τις καθαρές εισροές σε κινητές αξίες των χωρών της ευρωζώνης που ακολούθησαν με αποκορύφωμα την συμπίεση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των χωρών της ευρωπεριφέρειας, π.χ. Ισπανίας, Ιταλίας, Ελλάδας κ.τ.λ.

Ομως, εκείνες οι δηλώσεις ίσως μείνουν στην ιστορία για ένα ακόμη λόγο.

Ισως έβαλαν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο ενός από τα πιο δημοφιλή και επικερδή trades της τελευταίας δεκαετίας.

Εκείνου που πόνταρε στην άνοδο του χρυσού.

Ως γνωστόν, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ακολούθησε ανοδική πορεία από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 μέχρι και το 2011.

Η ονομαστική τιμή του χρυσού ξεπέρασε τα 1920 δολάρια η ουγγιά το 2011 στον απόηχο της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας από την S&P και της κρίσης με το ανώτατο όριο στο αμερικανικό δημόσιο χρέος.

Αρκετοί πόνταραν ότι το ράλι θα συνεχισθεί με φόντο την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και δευτερευόντως τις ανησυχίες για τις πληθωριστικές επιπτώσεις που θα είχε η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Fed στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα μ’ αυτή την συλλογιστική, ο χρυσός επρόκειτο να επωφεληθεί από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη γιατί θα χρησίμευε ως καταφύγιο σε εκείνους που ανησυχούσαν για την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των νομισμάτων.

Όμως, η κρίση χρέους της ευρωζώνης έχει περιέλθει σε περίοδο ύφεσης μετά την καθοριστική, όπως αποδείχθηκε, παρέμβαση του «σούπερ» Μάριο τον περασμένο Ιούλιο και την δημοσιοποίηση του προγράμματος ανοικτών συναλλαγών αγοράς (OMT) μερικές εβδομάδες αργότερα.

Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης στις έρευνες για την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενισχύουν την πεποίθηση ότι τα χειρότερα έχουν περάσει.

Το κίτρινο μέταλλο επρόκειτο επίσης να επωφεληθεί από την άνοδο του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω του QE καθότι πολλοί το αγοράζουν για προστασία έναντι του πληθωρισμού.

Όμως, οι ανησυχίες για έξαρση του αμερικανικού πληθωρισμού δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα να στερηθεί ο χρυσός μιας πιθανής ώθησης.

Ο χρυσός δεν έχει ευνοηθεί επίσης από την άνοδο των πραγματικών αμερικανικών επιτοκίων.

Ιστορικά, το πολύτιμο μέταλλο αποδυναμώνεται όταν ανεβαίνουν τα πραγματικά επιτόκια του δολαρίου (ονομαστικά επιτόκια μείον πληθωρισμός) ή/και ενισχύεται το αμερικανικό νόμισμα.

Υπενθυμίζεται ότι η άνοδος της τιμής του χρυσού την περίοδο 2002-2004 συνέπεσε με την διολίσθηση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Παρότι, η ονομαστική τιμή του χρυσού απέχει αρκετά από το ιστορικό υψηλό των 1921 δολαρίων η ουγγιά του 2011, η πραγματική τιμή παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. (δολάρια του 2007 ή του 2005).

Αυτό μπορεί να συμπεράνει είτε η πραγματική τιμή συγκρίνεται με τον ιστορικό μέσο όρο από το 1971, που εγκαταλείφθηκε η μετατροπή του δολαρίου σε χρυσό, μέχρι σήμερα είτε με τον μέσο όρο από τις αρχές του 2000.

Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει αν συγκριθεί η τιμή του χρυσού με την τιμή των βασικών μετάλλων.

Επομένως, ο κίτρινος πυρετός παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά την υποχώρηση του από το υψηλό-ρεκόρ του 2011.

Αυτό σημαίνει ότι ο χρυσός παραμένει ευάλωτος όσο η κρίση χρέους στην ευρωζώνη συνεχίζει να υποχωρεί και το σενάριο περί «πολέμου των νομισμάτων», που θα μπορούσε να δώσει ώθηση, δεν επιβεβαιώνεται.

Φυσικά, όλα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά αν δεν υπήρχε η καθοριστική παρέμβαση του προέδρου της ΕΚΤ κ. Ντράγκι τον περασμένο Ιούλιο.

Υπο αυτή την έννοια, ο κ. Ντράγκι ίσως αποδειχθεί θανατηφόρος για το trade του χρυσού που σημάδεψε την τελευταία δεκαετία, σηματοδοτώντας ίσως το τέλος του μεγάλου ανοδικού κύκλου του κίτρινου μετάλλου.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v