Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κ.Μέργος και το σύστημα διακυβέρνησης!

Επιθέσεις ένθεν κακείθεν της πολιτικής σκηνής δέχθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών Γ. Μέργος για την αναφορά του στον κατώτερο μισθό. Όμως, το μεγάλο πρόβλημα είναι αλλού.

Ο κ.Μέργος και το σύστημα διακυβέρνησης!
Πριν από λίγο καιρό δημιουργήθηκε ένα θέμα με τη νέα σύμβαση που καλούνταν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καθότι ο σύλλογος αντιλήφθηκε ότι δεν ήταν ίδια με εκείνη που είχε συμφωνήσει με τη διοίκηση.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών, καθηγητής Γ. Μέργος κλήθηκε να πάρει θέση και φέρεται να αποφάνθηκε «ό,τι θέλουν οι εργαζόμενοι».

Δεν θα μπορούσε να είναι πιο φιλεργατικός με την ελληνική ερμηνεία του όρου, έστω κι αν το πιθανότερο είναι ότι υπάκουε σε άνωθεν εντολές.

Όμως, προχθές, ο ίδιος έγινε κόκκινο πανί για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση με αφορμή το σχόλιο που έκανε συγκρίνοντας τον κατώτερο μισθό στην Ελλάδα με εκείνον άλλων χωρών του ΟΟΣΑ.

Μετά από αυτό, πληροφορηθήκαμε ποια πόστα έχει ο κ. Μέργος, πόσα λεφτά βγάζει και τι σχέση έχει η κόρη του με το δημόσιο, εκτός των άλλων.

Δεν φταίει όμως ο καθηγητής αν οι πολιτικοί προϊστάμενοί του είχαν φάει χυλόπιτα από εκείνους στους οποίους απευθύνθηκαν αρχικά για την ίδια θέση, με αποτέλεσμα να στραφούν τελικά σε εκείνον.

Το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Μέργος και ο κάθε κύριος Μέργος, που εκτός των άλλων είναι τουλάχιστον ευγενής.

Το πρόβλημα της χώρας είναι το σύστημα διακυβέρνησης, που βλέπει ακόμη τα δημόσια οικονομικά ως πίτα προ διανομή και έχει δημιουργήσει έναν υπερτροφικό και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα.

Η κουλτούρα σύγκρουσης που διαπνέει τον δημόσιο τομέα, η απουσία κινήτρων για την επαγγελματική ανέλιξη των στελεχών και την προσέλκυση νέων αποθαρρύνουν ικανούς επαγγελματίες της αγοράς από το να πάρουν το βάπτισμα του πυρός στο δημόσιο.

Μην έχοντας άλλη επιλογή, και δεδομένης της επιθυμίας τους για τοποθέτηση έμπιστων ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι πολιτικοί καταλήγουν συνήθως σε έμπιστα άτομα είτε από τον χώρο των πολιτευτών, είτε από άλλους, π.χ. ακαδημαϊκοί.

Ο κ. Μέργος είναι ένας από αυτούς.

Όμως, θα ήταν λάθος να κρίνουμε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου οικονομικών με αποκλειστικό γνώμονα τη φράση του για τον κατώτατο μισθό, που σίγουρα δείχνει έλλειψη πολιτικού αισθητηρίου.

Εκείνο που προέχει είναι η αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας από τη Μεταπολίτευση και μετά, ξεκινώντας από το Σύνταγμα και προχωρώντας με τους θεσμούς και τις αξίες και ασφαλώς με τη δημόσια διοίκηση.

Αν συμβεί αυτό, θα είναι ευκολότερο για την εκάστοτε κυβέρνηση να προσελκύσει στελέχη από την αγορά με περγαμηνές, αντί να βασίζεται σε κομματικά στελέχη.

Με αυτόν τον τρόπο ίσως αποφευχθούν ατυχή σχόλια σε λάθος χρόνο, όπως έγινε με τον κατώτερο μισθό από τον κ. Μέργο.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v