Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού το πάει τώρα το ευρώ -Tα σενάρια

Η μεγάλη αποπληρωμή των φθηνών 3ετών δανείων που έλαβαν οι τράπεζες από την ΕΚΤ έχει ενισχύσει την όρεξη των ταύρων, που βλέπουν το ευρώ πάνω από το 1,40 έναντι του δολαρίου. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Πού το πάει τώρα το ευρώ -Tα σενάρια
Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη, λέει ο λαός, και αρκετοί στην αγορά συναλλάγματος φαίνεται να συμφωνούν, προβλέποντας περαιτέρω άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Σημαντικό ρόλο έχουν παίξει δύο γεγονότα, ή καλύτερα ένα γεγονός και μία θεωρία, το τελευταίο διάστημα.

Το γεγονός είναι η μεγαλύτερη της αναμενομένης αποπληρωμή δανείων που είχαν πάρει οι τράπεζες της ευρωζώνης από το πρώτο πρόγραμμα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (LTRO) της ΕΚΤ.

Η αποπληρωμή των 137 δισ. ευρώ περίπου από τα 489 δισ. του πρώτου προγράμματος πριν από λίγες μέρες εκτιμάται ότι θα μπορούσε να μειώσει περίπου ισόποσα την υπερβάλλουσα ρευστότητα στο σύστημα.

Κοινώς, να μειώσει την υπερβάλλουσα ρευστότητα σε 350 εκατ. ευρώ από 500 εκατ. περίπου προηγουμένως.

Θεωρητικά, μια τέτοια ενέργεια ευνοεί την άνοδο των επιτοκίων του ευρώ στη διατραπεζική αγορά και την ισχυροποίηση του νομίσματος.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι το ευρώ είχε ισχυροποιηθεί κατά την υλοποίηση του προγράμματος 3τούς χρηματοδότησης των τραπεζών, αν και κάποιος θα περίμενε το αντίθετο με δεδομένη την ενίσχυση της υπερβάλλουσας ρευστότητας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν λάβει 3ετή φθηνά δάνεια από την ΕΚΤ συνολικού ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ.

Το 55% περίπου του ανωτέρω ποσού εκτιμάται ότι είχε απορροφηθεί από ιταλικές και ισπανικές τράπεζες και ένα μέρος του χρησιμοποιήθηκε για να στηριχθούν τα κρατικά ομόλογα των χωρών τους.

Αν όμως η αποπληρωμή των δανείων της ΕΚΤ συνιστά γεγονός που θεωρητικά ευνοεί το ευρώ, ο πόλεμος των νομισμάτων συνιστά μια θεωρία.

Σύμφωνα με την τελευταία, η Ιαπωνία θα προσπαθήσει να υποτιμήσει το γεν, αγοράζοντας ευρωπαϊκά κρατικά χρεόγραφα, καθότι εικάζεται ότι η Fed δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα την ισχυροποίηση του ευρώ.

Όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο αν οι ηγέτες της ευρωζώνης θα ήθελαν να δουν κάτι τέτοιο.

Πολύ περισσότερο όταν η οικονομία των 10 τρισ. ευρώ περίπου δεν διέρχεται την καλύτερη φάση της κι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για συρρίκνωση μέχρι 1% το 2013.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς η οικονομική ανάπτυξη και η ισχυροποίηση του ευρώ μπορούν να συμβαδίζουν στην παρούσα φάση με τις ευλογίες της Α. Μέρκελ και άλλων ηγετών.

Αν λοιπόν ο πόλεμος των νομισμάτων είναι μια θεωρία, η ύφεση στην ευρωζώνη είναι μια πραγματικότητα.

Η Ιστορία δείχνει ότι οι αγορές συναλλάγματος, κι όχι μόνο, ενδιαφέρονται πρωτίστως για τη διαφορά στον ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ χωρών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η σημερινή οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης δεν ευνοεί το ευρώ.

Όμως, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχει εκμεταλλευθεί πλήρως τη μεγάλη συμπίεση των spreads στην ευρωπεριφέρεια από τον Ιούλιο όπου ο Μ. Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να σώσει το ευρώ.

Αν και περιθώρια για περαιτέρω συμπίεση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της ευρωπεριφέρειας υπάρχουν, η συνεπαγόμενη μείωση του ρίσκου δεν είναι ανάλογη των τελευταίων μηνών.

Επομένως, το ευρώ δεν μπορεί να περιμένει πολλά από τον βασικό παράγοντα, δηλαδή τη μείωση του ρίσκου, που του έδωσε ώθηση τους τελευταίους μήνες.

Υπό αυτήν την έννοια, οι πιθανότητες να ξεπεράσει το ευρώ το επίπεδο του 1,40 έναντι του δολαρίου δεν είναι μεγάλες.

Dr. Money

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v