Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To τελευταίο οχυρό και οι ταύροι!

Η ευφορία που επικρατεί στις αγορές συμπαρέσυρε χθες την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σε μονοψήφιο νούμερο. Οι ταύροι έχουν το πάνω χέρι, αλλά για πόσο ακόμη;

To τελευταίο οχυρό και οι ταύροι!
Το ένα πίσω από το άλλο, τα νέα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στη μετά το PSI εποχή βλέπουν τις αποδόσεις τους να υποχωρούν σε μονοψήφια νούμερα.

Το τελευταίο οχυρό ήταν το 10ετές ομόλογο, που λήγει το 2023.

Αν πιστέψουμε στελέχη σε ντίλινγκ ρουμ τραπεζών, η απόδοση με βάση την τιμή αγοράς (bid price) υποχώρησε χθες λίγο κάτω από το 10%, κι ενώ είχαν προηγηθεί άλλα ομόλογα τις προηγούμενες μέρες.

Η μέση τιμή των νέων ελληνικών ομολόγων, γνωστών ως strip, ξεπέρασε το 47, καταγράφοντας νέο ρεκόρ.

Επίσης, ιδιωτικές εταιρείες όπως ο ΟΤΕ ετοιμάζονται να δανειστούν στην αγορά για να αναχρηματοδοτήσουν χρέος που λήγει το 2013 και το 2014 κι ενώ έχουν προηγηθεί η ΦΑΓΕ στα τέλη του 2012 και η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν μέσω ανταλλαγής πιο πρόσφατα.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία.

Αντικατοπτρίζουν από τη μια πλευρά το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στις αγορές για τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας και από την άλλη τη βελτιωμένη εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και την περαιτέρω μείωση του ρίσκου πιθανής άτακτης εξόδου της από το ευρώ.

Οι καθαρές εισροές ιδιωτικών κεφαλαίων ύψους 93 δισ. ευρώ στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και στην Ελλάδα τους 4 τελευταίους μήνες του 2012, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ING, είναι ενδεικτικές του κλίματος ευφορίας.

Ο πρόσφατος δανεισμός της Πορτογαλίας στις αγορές και η σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων των ισπανικών και των ιταλικών χρεογράφων αποτυπώνουν τη νέα πραγματικότητα.

H πρόσφατη επιστροφή ρευστότητας ύψους 137 δισ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές τράπεζες στην ΕΚΤ είναι ένα ακόμη καλό σημάδι.

Από την άλλη πλευρά, η συνεχιζόμενη βελτίωση των ελληνικών δημοσιονομικών, σε συνδυασμό με την απουσία κοινωνικής αναταραχής ή και διάρρηξης της κυβερνητικής συνοχής, βάζει, προς το παρόν, σε δεύτερη μοίρα την ύφεση και την οικονομική δυσπραγία.

Με τις αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωπεριφέρεια να καταρρέουν τους τελευταίους μήνες και τις πιθανότητες διάσπασης της ευρωζώνης να μειώνονται δραστικά, ολοένα και περισσότερα θεσμικά κεφάλαια επιδίδονται στο κυνήγι των αποδόσεων με την ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου.

Όλα αυτά ενισχύουν την άποψη των αισιόδοξων ότι το τέλος του 2013 μπορεί να βρει την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου μεταξύ 6% και 7%.

Αν οι αισιόδοξες προβλέψεις τους επιβεβαιωθούν, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές σε κάποιο σημείο μέσα στο 2014.

Στο μέτρο φυσικά που δεν υπάρχει κάποια μεγάλη ανατροπή στα πολιτικά και στα κοινωνικά δρώμενα μέχρι τότε.

Όμως, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα καθώς η υπερβολική λιτότητα θα δοκιμάσει τις αντοχές ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού σε βάθος χρόνου.

Προς το παρόν, οι αισιόδοξοι μοιάζουν να έχουν το πάνω χέρι και κανένας δεν έχει λόγο να διαταράξει το κλίμα ευφορίας στις αγορές για την ευρωπεριφέρεια και την Ελλάδα με δηλώσεις ή και πράξεις.

Ιδίως όταν οι συνήθεις ύποπτοι (Γερμανοί) έχουν γενικές εκλογές το φθινόπωρο.

Συμπέρασμα;

Η μεγάλη άνοδος των τιμών των ελληνικών και άλλων ομολόγων της ευρωπεριφέρειας μπορεί να φέρει πρόσκαιρα πισωγυρίσματα, δηλαδή διορθώσεις.

Όμως, η κύρια ανοδική τάση των τιμών ή η πτωτική των αποδόσεών τους δεν μοιάζει να είναι σε κίνδυνο τις επόμενες εβδομάδες, άντε λίγους μήνες.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης. m

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v