Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δίλημμα των επενδύσεων μέσω ΕΣΠΑ!

Η αναμενόμενη περαιτέρω συμπίεση της κατανάλωσης καθιστά επιτακτική την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων. Όμως, άλλο πράγμα οι επενδύσεις κι άλλοι οι εισοδηματικές ενισχύσεις.

Το δίλημμα των επενδύσεων μέσω ΕΣΠΑ!
Η κατανάλωση αναμένεται ότι θα συμπιεστεί περαιτέρω για μία ακόμη χρονιά καθώς το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα συρρικνωθεί κι άλλο λόγω της αύξησης των φόρων και της μείωσης των μισθών.

Με δεδομένο ότι η κατανάλωση ξεπερνά το 85% του ΑΕΠ και ο τομέας των καθαρών εξαγωγών δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της σταθεροποίησης, καθώς είναι συγκριτικά μικρός και το εξωτερικό περιβάλλον μη ευνοϊκό, ο ρόλος των επενδύσεων καθίσταται πιο σημαντικός.

Αν όμως είναι κανείς ρεαλιστής, δεν μπορεί να περιμένει πολλά από τις ιδιωτικές επενδύσεις για μία ακόμη χρονιά.

Επομένως, το βάρος πέφτει στις δημόσιες επενδύσεις, που χρηματοδοτούνται πλέον σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν από την Ε.Ε., και πιο συγκεκριμένα από το ΕΣΠΑ.

Οι αποδόσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) την προηγούμενη χρονιά είναι απογοητευτικές για μια χώρα που βρίσκεται σε τέτοια οικονομική κρίση.

Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων σε τροποποιημένη βάση που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το υπουργείο οικονομικών μιλάνε από μόνα τους.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ ανήλθαν σε 6,2 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 736 εκατ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου στόχου, την προηγούμενη χρονιά, και 6,6 δισ. ευρώ το 2011.

Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα ανήλθαν σε 3,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας υστέρηση 1,1 δισ. ευρώ έναντι του περσινού αναθεωρημένου στόχου και 4,7 δισ. ευρώ που ήταν το 2011.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, η υστέρηση των εσόδων του ΠΔΕ οφείλεται στις μειωμένες εισροές από την Ε.Ε.

Η εικόνα των εσόδων του ΠΔΕ αναμένεται να βελτιωθεί γιατί υπήρξε επιτάχυνση των πληρωμών τον περασμένο Δεκέμβριο, που θα αποτυπωθεί στα στοιχεία του πρώτου διμήνου του 2013, όπως αναφέρεται σχετικά.

Τα τελευταία θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2012 σε δεδουλευμένη βάση, οπότε θα εξωραϊστεί κάπως η εικόνα και θα μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.

Είναι σαφές ότι η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων είναι καθοριστική για την αύξηση των εσόδων του ΠΔΕ.

Ο υπουργός ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης έχει καταστήσει σαφές ότι η επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων και η τόνωση των δημόσιων επενδύσεων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ανάλογες τοποθετήσεις είχαν γίνει στο παρελθόν από προκατόχους του, αλλά η συνέχεια δεν τους δικαίωσε.

Δεν γνωρίζουμε ασφαλώς αν ο σημερινός υπουργός θα τα καταφέρει αυτήν τη φορά καλύτερα από τους προκατόχους του.

Όμως, ίσως θα πρέπει τόσο αυτός όσο κι άλλοι στην κυβέρνηση να σκεφτούν μήπως θα ήταν καλύτερα να δώσουν προτεραιότητα αλλού, παρά την πίεση που υπάρχει για βελτίωση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.

Κοινώς, να δώσουν έμφαση στη δραστική αλλαγή των υποδομών που ενέχονται στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, ώστε να κατευθύνονται σε πραγματικές επενδύσεις.

Κι αυτό γιατί πολλά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. έχουν δομηθεί με τέτοιον τρόπο που καταλήγουν σε εισοδηματική ενίσχυση όσων εμπλέκονται -γραφεικρατών και ιδιωτικών εταιρειών-, παρά σε επενδύσεις που βελτιώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Καλό θα ήταν φυσικά να συμβούν και τα δύο μαζί, δηλαδή να αλλάξουν οι δομές και ταυτόχρονα να αυξηθεί η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Όμως, πιθανόν δεν συμβαδίζουν.

Υπό αυτήν την έννοια, γεννάται θέμα προτεραιοτήτων.

Αν η έμφαση δοθεί στην απορρόφηση και αφεθούν οι δομές ως έχουν, οι δημόσιες επενδύσεις μπορεί να αυξηθούν, αλλά η αποτελεσματικότητά τους θα είναι περιορισμένη.

Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν μικρότερη επίπτωση στη σταθεροποίηση της οικονομίας, αλλά μεγαλύτερη στα νούμερα του προϋπολογισμού.

Είναι αυτό που πραγματικά επιθυμούν οι ιθύνοντες;

Κατά την ταπεινή μας άποψη, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει έμφαση στην αναδιάρθρωση των δομών, ακόμη κι αν το τίμημα είναι κάποια καθυστέρηση, για να μη συνεχίσουν να καταλήγουν πολλά κοινοτικά κονδύλια σε εισοδηματικές ενισχύσεις αντί σε επενδύσεις, κάνοντας ακόμη και κοινοτικούς αξιωματούχους να απορούν μαζί μας.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v