Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σενάριο της επιστροφής στις αγορές!

Η αναφορά του κ. Νταλάρα σε επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές τη διετία 2014-2015 επανέφερε ένα σενάριο που ασπάζονται λίγοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπό προϋποθέσεις. Ποιες είναι.

Το σενάριο της επιστροφής στις αγορές!
Το σενάριο της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές έχει διαψευσθεί αρκετές φορές στο παρελθόν.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν μετά την είσοδο της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης, τον Μάιο του 2010, ότι το spread δανεισμού της χώρας έναντι της Γερμανίας στη 10ετία θα είχε υποχωρήσει στις 500-600 μονάδες βάσης το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς.

Όμως, το spread ξαναπήρε την ανηφόρα μετά από υποχώρηση τον Σεπτέμβριο.

Ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αλλά και στελέχη του οικονομικού επιτελείου επαναλάμβαναν συχνά εκείνη την περίοδο ότι η Ελλάδα θα έβγαινε στις αγορές προς τα τέλη του 2011 ή στις αρχές του 2012.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα θα έπρεπε να αρχίσει να δανείζεται από τις αγορές μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2012 το αργότερο, κι αυτό γιατί η προβλεπόμενη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ δεν επαρκούσε, με βάση την πρώτη δανειακή σύμβαση.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

Στην πρόσφατη έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία, το ΔΝΤ υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση μέχρι 9,5 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016 κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα (δημοσιονομικά).

Διαφορετικά, το χρηματοδοτικό κενό θα είναι μεγαλύτερο.

Φυσικά, ένα ποσό μέχρι 9,5 δισ. ευρώ είναι σχετικά μικρό και θα μπορούσε να εξευρεθεί με άλλους τρόπους αν έλειπε και οι Ευρωπαίοι εταίροι έδιναν το πράσινο φως.

Όμως, ο δανεισμός της Ελλάδας από τις αγορές θα ήταν καλύτερη εξέλιξη και θα διευκόλυνε όλους, στέλνοντας το σωστό σήμα.

Είναι αλήθεια ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού, διατύπωναν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς την άποψη ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές το 2014 είναι εφικτός στόχος, υπό προϋποθέσεις.

Η άποψή τους βασίζεται σε τρεις βασικές παραμέτρους:

Πρώτον, η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα και ιδανικά μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο φέτος, κάπου 0,4% του ΑΕΠ.

Η ανωτέρω εξέλιξη θεωρείται κλειδί για τη διαμόρφωση καλύτερου κλίματος και την προσέλκυση παραδοσιακών ξένων επενδυτών από την κατηγορία του σταθερού εισοδήματος.

Δεν θεωρούν πιθανή την προσέλκυση τόσο συνταξιοδοτικών ταμείων λόγω των περιορισμών που θέτουν τα καταστατικά τους.

Δεύτερον, η ύφεση θα δείξει σημάδια επιβράδυνσης το 2013 και σταδιακά η οικονομία θα εισέλθει σε φάση σταθεροποίησης.

Τρίτον, οι εταίροι θα πειστούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω κινήσεις για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους προς τα τέλη του 2013 ή το α΄ εξάμηνο του 2014 αν οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται και το οικονομικό πρόγραμμα εφαρμόζεται απαρέγκλιτα.

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θεωρείται σημαντικό ως προς αυτό το σημείο.

Φυσικά, δεν πιστεύουν σε «κούρεμα» των διακρατικών δανείων που έχουν δώσει οι χώρες της Ε.Ε. για να χρηματοδοτηθεί το πρώτο πρόγραμμα μέχρι τα τέλη του 2011.

Ούτε, φυσικά, σε κούρεμα των δανείων του EFSF και του ESM στο μέλλον.

Απλώς περιμένουν ότι το επιτόκιο δανεισμού θα συμπιεστεί περισσότερο προς το μηδέν και σε συνδυασμό με την επιμήκυνση των δανείων θα υποβαθμίσει τη σημασία του λόγου δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ στις αποφάσεις των ξένων επενδυτών.

Πόσο εφικτό είναι αυτό το σενάριο της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές από το 2014 ή το 2015 το αργότερο, με την έκδοση ομολόγων ή κοινοπρακτικών δανείων μεσαίας τουλάχιστον χρονικής διάρκειας;

Ο καθένας μπορεί να κρίνει.

Όμως, στο ΔΝΤ δεν φαίνεται να το ασπάζονται, αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v