Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι συντεχνίες δεν πεθαίνουν!

Άλλη μία μέρα ταλαιπωρίας περιμένει το επιβατικό κοινό μετά την απόφαση των εργαζομένων στο μετρό. Όμως, όλα αυτά κι άλλα που γίνονται γνωστά δείχνουν ότι ορισμένες συντεχνίες ζουν ακόμη σε άλλες εποχές.

Oι συντεχνίες δεν πεθαίνουν!
Πριν από λίγο καιρό, υψηλά ιστάμενος του υπουργείου μεταρρύθμισης τηλεφώνησε στον υπουργό οικονομικών Γ. Στουρνάρα για να του ζητήσει να εξαιρεθούν οι υπάλληλοι της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. από το ενιαίο μισθολόγιο.

Το επιχείρημα ήταν ότι οι μισθοί πληρώνονται από το ΕΣΠΑ και επομένως δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η εταιρεία βοηθά στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Όμως, ο κ. Στουρνάρας ήταν ανένδοτος.

«Καμία εξαίρεση», φέρεται να είπε στον συνάδελφό του.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο μέσος μηνιαίος μικτός μισθός ανέρχεται στα 3.400 ευρώ περίπου μετά τις μεγάλες περικοπές που έχουν γίνει, οπότε μπορείτε να υπολογίσετε ποιο ήταν το ύψος του προηγουμένως.

Αν, όπως αναμένεται, επιβληθεί το ενιαίο μισθολόγιο, ο μέσος μισθός εκτιμάται ότι θα μειωθεί περαιτέρω κατά 25%.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι μια δημόσια επιχείρηση, που απασχολεί 100 περίπου άτομα πλέον και έχει σκοπό την εκτέλεση έργων στην πληροφορική, στις τηλεπικοινωνίες και στις νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, εκτός των άλλων.

Ο πρώην υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει διατελέσει επικεφαλής της εταιρείας επί κυβέρνησης Σημίτη, με τα γνωστά αποτελέσματα, που όμως κανείς δεν θυμήθηκε όταν ανέλαβε καθήκοντα υπουργού οικονομικών το φθινόπωρο του 2009.

Δεν είναι ασφαλώς η μοναδική περίπτωση δημόσιας εταιρείας όπου ο μέσος μισθός είναι πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο του ιδιωτικού τομέα αλλά και του υπόλοιπου δημοσίου.

Φυσικά, η επικέντρωση στους ονομαστικούς μισθούς, χωρίς να ληφθεί υπόψη η παραγωγικότητα, είναι λανθασμένη, αλλά δεν νομίζουμε ότι τίθεται θέμα σύγκρισης παραγωγικότητας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών.

Με αφορμή την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του υπουργείου ανταγωνιστικότητας και των εργαζομένων στο μετρό για την πολυήμερη απεργία των τελευταίων, πληροφορηθήκαμε επίσης τα εξής.

Πρώτον, η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων στο μετρό πληρώνεται κανονικά, παρότι το τελευταίο δεν λειτουργεί λόγω της απεργίας, αφού οι περισσότεροι από τους απασχολουμένους παίρνουν άδειες, ρεπό κ.τ.λ. τις ίδιες μέρες.

Δεύτερον, οι μηνιαίες μικτές αποδοχές των εργαζομένων στο μετρό είναι 3.080 ευρώ κατά μέσο όρο, στον ΗΣΑΠ κάπου 4.080 ευρώ και στο τραμ 2.500 ευρώ. Φανταζόμαστε ότι αυτό συμβαίνει παρά τις μειώσεις των τελευταίων ετών.

Να σημειώσουμε ότι οι ανωτέρω εταιρείες είναι ελλειμματικές και επομένως επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος με τα δάνεια που παίρνουν, ενώ οι επιβάτες καλούνται να πληρώσουν σημαντικές αυξήσεις στα εισιτήρια γι’ αυτόν τον λόγο από καιρού εις καιρόν για να πάνε στη δουλειά τους.

Όλα τα ανωτέρω κι άλλα πολλά, π.χ. ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΕΗ ανέφερε πριν από λίγες μέρες, παραπονούμενος, ότι πληρώνει 22 ευρώ τον μήνα για ρεύμα, αλλά τώρα θα φορολογηθεί γι’ αυτό, συνιστούν άλλη μία απόδειξη ότι η κρίση δεν έχει πλήξει όλους το ίδιο.

Αναμφισβήτητα, το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό, ακόμη κι αν τα αιτήματα προκαλούν μερικές φορές τους υπολοίπους που καλούνται συχνά να τα πληρώσουν μέσω υψηλότερων φόρων και τιμών.

Όμως, τα νούμερα που έδωσε το υπουργείο για την απεργία στο μετρό δείχνουν ότι μερικές συντεχνίες στο δημόσιο έχουν ευτελίσει την έννοιά της, ταλαιπωρώντας ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες μεροκαματιάρηδες, που δεν απολαμβάνουν το προνόμιο της μονιμότητας του δημοσίου.

Είναι υποχρέωση όσων συνδικαλιστών σέβονται ακόμη το δικαίωμα στην απεργία να παρέμβουν ώστε να σταματήσει ο ευτελισμός του αλλά και υποχρέωση της Πολιτείας να παρέμβει νομοθετικά ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα όπως στο μετρό με τις άδειες κ.τ.λ.

Δυστυχώς, συντεχνίες που συνέβαλαν με τις αξιώσεις και τη συμπεριφορά τους στη δημιουργία των διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας και στην αύξηση του δημόσιου χρέους δεν δείχνουν να κατανοούν τις ευθύνες τους.

Κι όλα αυτά στην Ελλάδα του 1,4 εκατ. ανέργων του ιδιωτικού τομέα.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v