Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O μπαλαντέρ τoυ επενδυτικού κλίματος!

Η σημαντική μείωση των δίδυμων ελλειμμάτων της χώρας δεν έχει κατορθώσει να άρει τις επιφυλάξεις και να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία μέχρι στιγμής. Όμως, μπορεί να το κάνει ένας μπαλαντέρ.

O μπαλαντέρ τoυ επενδυτικού κλίματος!
Η επίτευξη του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα και η επιταχυνόμενη συρρίκνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ως συνέπεια της υπερβολικής λιτότητας, συνιστούν μεν καλά νέα, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν το επενδυτικό κλίμα από μόνα τους.

Πολύ περισσότερο όταν το βιοτικό επίπεδο της μέσης οικογένειας υποβαθμίζεται και το κλίμα στην κοινωνία γίνεται πιο βαρύ, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους ακραίες μορφές βίας, όπως η χθεσινή βομβιστική επίθεση στο The Mall κ.τλ.

Όλοι αναγνωρίζουν ότι ένας μεγάλος άγνωστος για τη φετινή χρονιά είναι η πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που βρέθηκε εκτός στόχου την προηγούμενη χρονιά για μία ακόμη φορά.

Ο στόχος ήταν κάπου 3,2 δισ. ευρώ.

Ένας τουλάχιστον εκ των επικεφαλής της τρόικας είχε αναφέρει το προηγούμενο καλοκαίρι σε ξένο συνομιλητή του, λίγο μετά την ανάληψη καθηκόντων από τους κ. Αθανασόπουλο και Εμίρη στο ΤΑΙΠΕΔ, ότι αυτήν τη φορά διέβλεπε τη βούληση να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, αφήνοντας υπονοούμενα για τους προκατόχους τους.

Φυσικά, η πολιτική αβεβαιότητα, ο αυξημένος κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και η καθυστερημένη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. του ταμείου έπαιξαν ίσως σημαντικότερο ρόλο.

Όμως, δεν έλειψαν τα παράδοξα καθώς ένα μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ που είχε διοριστεί από το ΛΑΟΣ στο παρελθόν αρνήθηκε να παραιτηθεί, πατώντας πάνω στην πολυετή (καλοπληρωμένη) θητεία που προβλέπει ο νόμος, ισχυριζόμενο ότι είχε επιλεγεί λόγω δεξιοτήτων και όχι κομματικής προέλευσης.

Η ρήτρα που μπήκε στο αναθεωρημένο μνημόνιο, και η οποία δίνει τη δυνατότητα στους δανειστές να ενεργοποιήσουν τις αυτόματες περικοπές κρατικών δαπανών αν δεν επιτευχθεί ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων, ενέτεινε την πίεση προς την ελληνική πλευρά.

Από την άλλη, το κατέβασμα του πήχη για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις στα 6 δισ. ευρώ σωρευτικά μέχρι και το 2014 και στα 10 δισ. μέχρι το τέλος του 2016 έκανε τους στόχους πιο εφικτούς.

Όμως, όλα δείχνουν ότι η επίτευξη των φετινού στόχου των 2,3 δισ. ευρώ περίπου αλλά και πιθανόν του σωρευτικού των επόμενων ετών θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δύο μεγάλες ρωσικές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον υποβάλλοντας μη δεσμευτικές προσφορές μαζί με τη Socar του Αζερμπαϊτζάν, την κοινοπραξία των ομίλων Βαρδινογιάννη-Μυτιληναίου και την κοινοπραξία της ΓΕΚ-Τέρνα με τσέχικο fund.

Φυσικά, δεν εκπλήσσει ούτε η παρουσία των ρωσικών εταιρειών στον διαγωνισμό, ούτε η έντονη δυσφορία των δυτικών εταίρων μας γι’ αυτό με δεδομένα τα γεωπολιτικά συμφέροντα.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου (Έθνος), το τίμημα που προσφέρουν οι ρωσικές εταιρείες είναι πολύ μεγαλύτερο των ανταγωνιστών τους στις μη δεσμευτικές προσφορές που υπέβαλαν.

Η Gazprom φέρεται να προσέφερε 900 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΠΑ, ενώ η Negusneft του ομίλου Sintez δίνει 1,8 δισ. ευρώ και για τη ΔΕΠΑ και για τον ΔΕΣΦΑ.

Οι περισσότεροι στην αγορά θεωρούν ότι ουσιαστικά οι δύο ρωσικές εταιρείες κατεβαίνουν μαζί, ενώ μερικοί αμφιβάλλουν κατά πόσον οι διαφορές στις τελικές προσφορές θα είναι τόσο μεγάλες.

Οι τελευταίοι επικαλούνται το μεγάλο ύψος των οφειλών προς τη ΔΕΠΑ και το αβέβαιο αποτέλεσμα των ερευνών για εύρεση μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο ελληνικό υπέδαφος.

Τα πάντα θα κριθούν με βάση τις δεσμευτικές προσφορές που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι.

Όμως, είναι προφανές ότι τυχόν υποβολή προσφοράς που πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ αλλάζει δραστικά προς το καλύτερο την εκτέλεση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Κι αυτό γιατί το Δημόσιο μπορεί να προσδοκά επιπλέον έσοδα ύψους 700-900 εκατ. ευρώ περίπου από την πώληση του 30%+ του ΟΠΑΠ, συν κάποια μικρότερα ποσά από αλλού.

Αν τα πράγματα εξελιχθούν κάπως έτσι, ο ετήσιος στόχος θα υπερπηδηθεί κατά πολύ, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εδραίωση της αντίληψης στην αγορά ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα προσαρμογής και ο κίνδυνος εξόδου από την ΟΝΕ μειώνεται ακόμη περισσότερο.

Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των δίδυμων ελλειμμάτων, θα βοηθούσε στη βελτίωση του επενδυτικού και του οικονομικού κλίματος για τη χώρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ μπορεί να αποδειχθεί μπαλαντέρ τόσο για την εκτέλεση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων όσο και για την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος σε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία για τη μεγάλη μάζα του κόσμου.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v