Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα και ο απρόβλεπτος κίνδυνος!

Aπο αλλού το περιμένει κανείς, κι από αλλού σου’ ρχεται μερικές φορές. Αυτό ισχύει τόσο για άτομα όσο και για κράτη. Θα μπορούσε λοιπόν κάλλιστα να συμβεί στην Ελλάδα μέσα στο 2013.

Η Ελλάδα και ο απρόβλεπτος κίνδυνος!
Η κρίση χρέους της ευρωζώνης και της Ελλάδας έχει περάσει μέσα από διάφορα στάδια.

Τα προβλήματα είναι σε μεγάλο βαθμό χρόνια και δομικά αφού συνδέονται με την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και την δομή της ελληνικής οικονομίας ειδικότερα.

Όμως, και στις δυο περιπτώσεις ήταν η διαχείριση της κρίσης που τα διόγκωσε κατά την ταπεινή μας άποψη.

Μια χώρα η οικονομική ζώνη μπορεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Όμως, μπορεί να τα ξεπεράσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται αν εκείνοι που διαχειρίζονται τις τύχες της ξέρουν τι κάνουν, έχουν σχέδιο, υπομονή, επιμονή και λίγη τύχη.

Σχεδόν τίποτε από τα προαναφερθέντα δεν συνέβη σε επίπεδο ηγεσίας στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα η σημερινή κατάσταση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ευρωζώνη και πολύ περισσότερο η Ελλάδα βρίσκονται σήμερα σε φάση καμπής.

Οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της ευρωπεριφέρειας έχουν υποχωρήσει αισθητά από το περασμένο Ιούλιο που ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ.Ντράγκι δήλωνε ότι θα κάνει ότι χρειασθεί για να στηρίξει το ευρώ.

Ηδη, η Ιρλανδία σχεδιάζει να βγεί από το Μνημόνιο εντός της χρονιάς ενώ η Πορτογαλία επιθυμεί να δοκιμάσει τα νερά με έκδοση ομολόγων σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα.

Οι αποδόσεις των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων έχουν επανέλθει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το καλοκαίρι ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει υποχωρήσει εκεί που ήταν το καλοκαίρι του 2010.

Στη περίπτωση της Ελλάδας, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην εφαρμογή του σχετικά πρόσφατα αναθεωρημένου οικονομικού προγράμματος που περιλαμβάνει ένα εμπροσθοβαρές πακέτο λιτότητας και νέες αυστηρότερες ρήτρες ως αντάλλαγμα για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Θα καταφέρει η χώρα να επιτύχει τους αποκαλούμενους μνημονιακούς στόχους, π.χ. πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 εν μέσω διογκούμενης δυσαρέσκειας και αναμενόμενης αύξησης της ανεργίας;

Όμως, την ίδια στιγμή μια μικρή, προς το παρόν, μερίδα οικονομολόγων στο εξωτερικό αρχίζουν να επικεντρώνονται σε κάτι άλλο.

Στην οικονομική κατάσταση των χωρών του σκληρού πυρήνα
της ευρωζώνης που «εγγυώνται» την χρηματοδότηση των σχεδίων διάσωσης της Ελλάδας και των άλλων χωρών της ευρωπεριφέρειας.

Χωρίς την πολιτική και οικονομική στήριξη των χωρών του πυρήνα, η κρίση χρέους μπορεί να γνωρίσει νέα ανάφλεξη.

Τα νέα από αυτό το μέτωπο δεν είναι καλά.

Ως γνωστόν, η Γερμανία ανακοίνωσε περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της το 2013 στο 0,4% από το εκτιμώμενο 0,7% το 2012.

Η κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 0,5% φέτος από 1% περίπου το 2012.

Για όσους δεν το γνωρίζουν η Ολλανδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πιστωτής των χωρών του νότου μέσω του ευρωσυστήματος (Target 2) μετά την Γερμανία.

Η κατάσταση στη Γαλλία που έχει δημοσιονομικό πρόβλημα δεν είναι επίσης ιδανική με τις γειτονικές χώρες και την ευρωπεριφέρεια είτε σε ύφεση είτε σε στασιμότητα.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι η αναθεώρηση των εκτιμήσεων, προβλέψεων για τους ρυθμούς ανάπτυξης των χωρών του πυρήνα είναι κάθε φορά τα τελευταία τρίμηνα προς το χειρότερο.

Δεν αποκλείεται λοιπόν η ανωτέρω τάση να συνεχισθεί, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Υπο αυτές τις συνθήκες, η έκβαση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη ίσως δεν είναι τόσο απόρροια της πολιτικής που ακολουθεί η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του νότου τα επόμενα τρίμηνα αλλά της οικονομικής κατάστασης των χωρών του σκληρού πυρήνα.

Κι αυτό γιατί τυχόν οικονομική δυσπραγία μπορεί να έχει δύο παρενέργειες.

Αφενός να ενισχύσει τις φωνές στο εσωτερικό των χωρών του πυρήνα που επιθυμούν απεμπλοκή απο τα προγράμματα διάσωσης του νότου και αφετέρου να κάνει τις αγορές να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία του δίχτυ ασφαλείας σύμφωνα με τους επαίοντες.

Πρόκειται για ένα απρόβλεπτο κίνδυνο μέχρι πρότινος.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v