Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικός χρυσός και εμπιστοσύνη

Οι πραγματικοί λόγοι που ώθησαν την Γερμανία να επαναπατρίσει μέρος των αποθεμάτων χρυσού ίσως δεν είναι αυτοί που δημοσιοποιήθηκαν αλλά κάποιοι άλλοι που θα έπρεπε να ξέρουμε.

Γερμανικός χρυσός και εμπιστοσύνη
Η Γερμανία είναι η χώρα με τα δεύτερα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα χρυσού στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκεκριμένα, έχει κάπου 3,4 εκατ. τόνους χρυσού έναντι 8,1 εκατ. τόνων χρυσού των ΗΠΑ, 2,8 εκατ. του ΔΝΤ, 2,45 εκ. τόνων της Ιταλίας και 2,4 εκ. της Γαλλίας.

Από αυτά, το 45% βρίσκεται στο Federal Reserve στις ΗΠΑ, το 31% στη Φρανκφούρτη, 13% στο Λονδίνο και 11% στο Παρίσι.

Με την ολοκλήρωση του ανακοινωθέντος προγράμματος επαναπατρισμού, τα γερμανικά αποθέματα χρυσού που είναι παρκαρισμένα στη Fed θα υποχωρήσουν στο 37% του συνόλου και εκείνα στο Παρίσι στο 0%, με αποτέλεσμα το 50% των συνολικών αποθεμάτων να βρίσκεται πλέον στη Φρανκφούρτη.

Είναι γνωστό ότι η Γερμανία αποφάσισε την σημερινή κατανομή στο παρελθόν υπο τον φόβο του ψυχρού πολέμου. Οσο πιο δυτικά ήταν ο χρυσός τόσο το καλύτερο.

Επομένως, υπάρχουν λόγοι που δικαιολογούν τον επαναπατρισμό χρυσού από την στιγμή που ψυχρός πόλεμος δεν υπάρχει σήμερα και η χώρα μοιράζεται το ίδιο νόμισμα με την Γαλλία.

Όμως, όλοι σχεδόν θεωρούν ότι ο πραγματικός λόγος είναι οι πολιτικές πιέσεις και η δημόσια συζήτηση που είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό στη Γερμανία λόγω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και των κινδύνων που απορρέουν απ’ αυτή.

Αρκετοί πολιτικοί υποστήριζαν ότι τα αποθέματα χρυσού της χώρας θα έπρεπε να είναι υπο άμεσο γερμανικό έλεγχο.

Απαντώντας η Bundesbank, η γερμανική κεντρική τράπεζα, σε σχετική ερώτηση για το θέμα τον περασμένο Οκτώβριο επεσήμανε τους ιστορικούς λόγους που οδήγησαν στην ανωτέρω κατανομή, επισημαίνοντας ταυτόχρονα δυο ακόμη πράγματα.

Πρώτον, δεν υπήρξε ποτέ θέμα ασφάλειας με τα αποθέματα χρυσού στο εξωτερικό.

Δεύτερον, η διατήρηση του χρυσού στα μεγάλα ξένα κέντρα ανταλλαγής έδινε την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί άμεσα ως ενέχυρο για την απόκτηση ξένων νομισμάτων, π.χ. δολάριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν μια ομιλία του Andreas Dobret, στελέχους της Buba, με κύριο αποδέκτη υψηλόβαθμα στελέχη της Fed τον περασμένο Νοέμβριο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι μεσολάβησε τους τελευταίους δυο-τρείς μήνες ώστε να οδηγηθεί η Γερμανία στην απόφαση να επαναπατρίσει μέρος των αποθεμάτων χρυσού.

Το γεγονός ότι υπάρχει περισσότερος χώρος στο αρχηγείο της Buba στη Φρανκφούρτη μετά την μετακίνηση των μηχανημάτων πληροφορικής αλλού δεν συνιστά σοβαρό λόγο.

Μια μερίδα αναλυτών υποψιάζεται ότι πίσω από τον επαναπατρισμό κρύβεται η έλλειψη εμπιστοσύνης της Buba και της γερμανικής πολιτικής ελίτ γενικότερα απέναντι στις πολιτικές των κ. κ. Ομπάμα και Μπερνάνκι από την μια πλευρά και του κ. Ολάντ από την άλλη.

Ενας ακόμη μικρότερος αριθμός διαβλέπει αντίδραση της Buba στη πολιτική της ΕΚΤ υπο τον κ. Ντράγκι επειδή θεωρεί ότι καταλήγει σε έμμεση «χρηματοδότηση του χρέους».

Φυσικά, όλα αυτά δεν πρόκειται να διατυπωθούν δημοσίως. Όμως, οι υποψίες υπάρχουν.

Ενας άλλος λόγος που συνδέεται εν μέρει με τον προηγούμενο και πιθανόν εξηγεί πιο πειστικά την απόφαση για επαναπατρισμό είναι η κρίση στην ευρωζώνη.

Μερικοί γερμανοί πολιτικοί και τεχνοκράτες θεωρούν ότι η Γερμανία έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις στη κρίση της ευρωζώνης και υποστηρίζουν ότι η κρίση συνιστά απειλή για τα συναλλαγματικά αποθέματα της.

Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο πραγματικός λόγος ή λόγοι πίσω από τον επαναπατρισμό ενός σημαντικού μέρους των γερμανικών αποθεμάτων χρυσού, το κύριο τεστ θα είναι άλλο.

Η ανταλλαγή μέρους του χρυσού με ξένα νομίσματα όπως το δολάριο που θα σημάνει έλλειψη εμπιστοσύνης στο ευρώ.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v