Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαζύγιο ομολόγων και ελληνικών τραπεζών!

Από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, το Χρηματιστήριο Αθηνών υπολείπεται σε απόδοση των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αυτό δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε λογικά προσωρινό. Οι εξηγήσεις και η τάση.

Διαζύγιο ομολόγων και ελληνικών τραπεζών!
Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κερδίζει πάνω από 50% το τελευταίο εξάμηνο και από αυτό 9% περίπου από την αρχή της νέας χρονιάς.

Ο δείκτης FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης εμφανίζει άνοδο 43% περίπου, ενώ της μεσαίας κεφαλαιοποίησης πάνω από 80% το τελευταίο εξάμηνο.

Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των νέων ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν υπερδιπλασιαστεί το ίδιο διάστημα.

Κοινώς, τα ομόλογα έχουν προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις στους κατόχους τους σε σχέση με το ελληνικό χρηματιστήριο.

Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Όπως δεν είναι τυχαία η υπεραπόδοση της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έναντι της μεγάλης αφού η παρουσία τραπεζικών μετοχών στην πρώτη κατηγορία είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τη δεύτερη.

Κοινώς, οι τραπεζικές μετοχές εξηγούν τόσο την υποαπόδοση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έναντι των ομολόγων όσο και την υποαπόδοση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έναντι της μεσαίας.

Καλώς ή κακώς, η διεθνής επενδυτική κοινότητα παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, ενώ εμφανίζεται πιο θετική απέναντι σε μετοχές εγχώριων εταιρειών που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Οι επαΐοντες, τη γνώμη των οποίων η στήλη εκτιμά, δεν περιμένουν ότι αυτό το σκηνικό θα αλλάξει σύντομα, π.χ. μετά την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, όποτε κι αν αυτή υλοποιηθεί.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι τα τραπεζικά χαρτιά δεν μπορούν να καταγράψουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

Απλώς κάποιες άλλες μετοχές εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου θα καταγράψουν συγκριτικά μεγαλύτερες αποδόσεις λογικά, ενώ τα κρατικά ομόλογα θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν έναντι του Χ.Α. και σίγουρα έναντι των τραπεζικών τίτλων, αν όλα πάνε καλά.

Προς αυτήν την κατεύθυνση συνηγορεί η συμπεριφορά των εγχώριων ομολόγων, των τραπεζικών και των υπόλοιπων μετοχών που θα μπορούσαν να προσελκύσουν το διεθνές ενδιαφέρον μετά τις αποφάσεις της Ε.Ε. τον περασμένο Νοέμβριο.

Η αγορά συμπέρανε ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει μειωθεί σημαντικά, δίνοντας ώθηση στα ελληνικά ομόλογα με την τιμή του strip να σκαρφαλώνει στο 43 από 25-28 προηγουμένως.

Όμως, οι υπόλοιπες μετοχές ωφελήθηκαν περισσότερο σε σύγκριση με τις τραπεζικές κι αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι οι εγχώριες τράπεζες δεν έχουν πλέον ομόλογα στην κατοχή τους.

Άλλωστε ούτε οι άλλες εταιρείες, π.χ. ο ΟΤΕ, είχαν ή έχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Απλώς θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες θα πάνε καλύτερα από πλευράς κερδοφορίας και η μείωση του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τους επιτρέπει να αποτιμήσουν αυτές τις προοπτικές στην τιμή της μετοχής τους.

Υπό αυτήν την έννοια, η συμπεριφορά των ελληνικών ομολόγων έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε αυτές παρά στις τραπεζικές μετοχές, όπως φυσιολογικά θα συνέβαινε στο παρελθόν.

Κοινώς, τα ομόλογα έχουν πάρει διαζύγιο, έστω και βελούδινο, από τις τραπεζικές μετοχές.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v