Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντέρμπυ τραπεζιτών και επιχειρηματιών

Το 2012 επρόκειτο να είναι μια χρονιά καμπής για την οικονομία σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του Μαΐου του 2010, αλλά δεν ήταν. Θα πάρουν άραγε οι αισιόδοξοι τη ρεβάνς αυτήν τη φορά;

Ντέρμπυ τραπεζιτών και επιχειρηματιών
Για όσους έχουν ξεχάσει, το 2012 που φεύγει σε λίγες μέρες επρόκειτο να είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ τον Μάιο του 2010.

Το 2012 θα ήταν επίσης η χρονιά όπου το ποσοστό ανεργίας θα έφτανε στο απόγειό του, δηλαδή στο 15% της εργατικής δύναμης, και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα έπιανε κορυφή στο 150% περίπου.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα αποδείχθηκε τελείως διαφορετική.

Το 2012 θα καταγραφεί στην Ιστορία ως ένα ακόμη έτος ύφεσης, με την ελληνική οικονομία να συρρικνώνεται κατά 6,5% σε πραγματικούς όρους, σύμφωνα με τις τωρινές κυβερνητικές προβλέψεις.

Η ανεργία ξεπέρασε το 25% κάποια στιγμή, με τους ανέργους στον ιδιωτικό τομέα να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο.

Επιπλέον, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 175% του ΑΕΠ τη χρονιά που φεύγει. Με άλλα λόγια, οι πιστωτές έπεσαν τελείως έξω στις τότε προβλέψεις τους. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις τους, το έτος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα είναι το 2014.

Μακάρι να έχουν δίκιο αυτήν τη φορά.

Κι αυτό γιατί θα είναι πολύ δύσκολο να αντέξει το πολιτικό και το κοινωνικοοικονομικό σύστημα δύο ακόμη χρόνια βαθιάς ύφεσης.

Ήδη, από το περιορισμένο δείγμα τραπεζιτών, επιχειρηματιών και επιχειρηματικών στελεχών που έχουμε υπόψη μπορούμε να διακρίνουμε κάποιας μορφής δυϊσμό.

Από τη μία πλευρά, οι περισσότεροι τραπεζικοί παράγοντες εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι, ενώ από την άλλη τα περισσότερα επιχειρηματικά στελέχη φαίνονται πιο προβληματισμένα.

Οι τραπεζίτες δικαιολογούν την αισιοδοξία τους επικαλούμενοι τη βελτίωση του κλίματος διεθνώς για την Ελλάδα και τις προσδοκίες για αισθητή βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία μετά την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι ίδιοι θεωρούν τα ανωτέρω προπομπό της σταθεροποίησης και εν συνεχεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Οι περισσότεροι στο δείγμα του επιχειρηματικού κόσμου που έχουμε υπόψη μας δεν δείχνουν να συμμερίζονται την αισιοδοξία των τραπεζιτών.

Παρότι αναγνωρίζουν μια αλλαγή κλίματος διεθνώς προς το καλύτερο για τη χώρα, οι περισσότεροι επικεντρώνονται στη μείωση των πωλήσεων, στην ανεπαρκή ρευστότητα και στις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης λιτότητας.

Προφανώς, υπάρχουν τραπεζίτες που είναι απαισιόδοξοι και επιχειρηματικά στελέχη που είναι αισιόδοξα.

Όμως, έχουμε την αίσθηση ότι η κυρίαρχη τάση σε κάθε ένα από τα δύο στρατόπεδα είναι η προαναφερθείσα.

Είναι σαφές ότι όλοι δεν μπορούν να έχουν δίκιο. Είναι φυσιολογικό.

Άλλωστε, εδώ έπεσαν έξω, και πολύ μάλιστα, στις προβλέψεις τους για την ελληνική οικονομία οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ και της Ε.Ε. τον Μάιο του 2010.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v