Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα στα χέρια της ΕΚΤ!

Από τις αρχές του 2010, η ΕΚΤ κάνει ό,τι μπορεί, παραβιάζοντας ενίοτε δικούς της κανόνες, για να βοηθήσει την Ελλάδα κι άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας. Θα συνεχίσει το 2013;

Η Ελλάδα στα χέρια της ΕΚΤ!
Καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα έχουμε γίνει θεατές στο ίδιο έργο με την ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Οι πολιτικοί και οι κοινοτικοί αξιωματούχοι αδυνατούν συνήθως να βρουν κάποια αξιόπιστη λύση στα θέματα που παρουσιάζονται κάθε φορά, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να βάζει νερό στο κρασί της, αποδεχόμενη στο τέλος έναν ρόλο που δεν θα έπρεπε να είχε υπό διαφορετικές συνθήκες.
 
Αναφερόμαστε στην παραβίαση κανόνων που ίσχυαν πρότερα και στην ουσιαστικά έμμεση χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των κρατικών προϋπολογισμών των χωρών-μελών της ευρωζώνης, έστω κι αν η ίδια δεν το παραδέχεται.

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα.

Ποιος δεν θυμάται τι δήλωναν παλαιότερα ο τότε αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λ. Παπαδήμος και άλλοι περί μη αποδοχής των κρατικών χρεογράφων ως ενέχυρου για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση υποβάθμισης της Ελλάδας κάτω από μία βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης και τι έγινε τελικά;

Η ΕΚΤ αναγκάστηκε να πάρει πίσω όσα έλεγε και να αποδεχθεί τα ελληνικά και άλλα κρατικά χρεόγραφα με αξιολόγηση «σκουπιδιού», έστω κι αν τους επέβαλε μεγαλύτερο «κούρεμα», για να μην επιδεινωθεί η κρίση και απειληθεί το ευρώ.

Πιο πρόσφατα, η ΕΚΤ έδωσε τη δυνατότητα στις τράπεζες της ευρωζώνης να αγοράζουν κρατικά χρεόγραφα με την παροχή φθηνών 3ετών δανείων.

Το ανωτέρω carry trade έδωσε ώθηση στις τιμές των κρατικών ομολόγων και ταυτόχρονα επέτρεψε στις τράπεζες να ισχυροποιήσουν τους ισολογισμούς τους, μεταθέτοντας για αργότερα το θέμα της αποπληρωμής 1 τρισ. ευρώ και άνω.

Αν παρακολουθήσει κανείς τις δηλώσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και προσώπων κάθε φορά που εμφανίζεται ένα πρόβλημα, θα διαπιστώσει την εξής τάση.

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ είναι ίσως οι πιο επιθετικές από όλους στην αρχή, υποδηλώνοντας την τήρηση σκληρής στάσης.

Όμως, η στάση μαλακώνει στη συνέχεια όταν γίνεται αντιληπτό ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα μέσω της δημοσιονομικής διαχείρισης.

Αρκετοί πιστεύουν ότι η αρχική σκληρή στάση των αξιωματούχων της ΕΚΤ εξηγείται από την επιθυμία τους να αποφύγουν την υιοθέτηση πολιτικών που δεν συνάδουν με τον ρόλο της, γνωρίζοντας ότι στο τέλος αυτοί θα κληθούν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα αν κάτι δεν αλλάξει.

Είναι κατά κάποιον τρόπο ένα μέσο πίεσης για ανάληψη πρωτοβουλιών από τους υπόλοιπους.
Χωρίς αμφιβολία, η ελληνική οικονομία θα ήταν σε χειρότερη θέση αν δεν επιτρεπόταν στις ελληνικές τράπεζες να δανείζονται από το ευρωσύστημα πάνω από 100 δισ. ευρώ για να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητάς τους.

Από την άλλη πλευρά, οι κεντρικές τράπεζες ιδρύθηκαν για να συμβάλουν στην αποτροπή συστημικών κρίσεων και αυτό εξυπηρετεί ο ρόλος του «τελευταίου δανειστή» (lender of last resort).

Yπό αυτήν την έννοια, καθήκον της ΕΚΤ ήταν να παράσχει ρευστότητα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Με την ελληνική οικονομία να εισέρχεται στον 6ο χρόνο ύφεσης, αναγκαζόμενη να λάβει περιοριστικά μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ περίπου το 2013 και επιπλέον 9,3 δισ. ευρώ το 2014, η στάση της ΕΚΤ απέναντι στις ελληνικές τράπεζες και στη χώρα γενικότερα θα κρίνει πολλά.

Η αποδοχή των κρατικών χρεογράφων ως ενέχυρου για την άντληση ρευστότητας συνιστά θετική, αλλά αναμενόμενη εξέλιξη και δεν αλλάζει τα δεδομένα στη ρευστότητα.

Το ερώτημα είναι αν θα ζητήσει η ΕΚΤ να μειωθεί η εξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από το ευρωσύστημα ή, αν προτιμάτε, να μειωθεί η έκθεση του τελευταίου στη χώρα το 2013.

Η στάση της ΕΚΤ από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα δείχνει ότι δεν θα απαιτήσει να περιοριστεί η εξάρτηση αν οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία δεν το επιτρέπουν, παρότι θα το επιδιώξει μεσοπρόθεσμα.

Υπό αυτήν την έννοια, η συνεισφορά της ΕΚΤ στη σταθεροποίηση της εγχώριας οικονομίας θα είναι από ουδέτερη έως θετική την επόμενη χρονιά.

KΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v