Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μήνυμα της αργής απομόχλευσης!

Οι τράπεζες δεν δίνουν σχεδόν κανένα νέο δάνειο εδώ και καιρό, όμως η απομόχλευση της ελληνικής οικονομίας είναι περιορισμένη κι αυτό θα έχει συνέπειες στο μέλλον. Τι σηματοδοτούν τα στοιχεία.

Το μήνυμα της αργής απομόχλευσης!
Oι τράπεζες έχουν σχεδόν σταματήσει να δίνουν νέα δάνεια εδώ και καιρό, σύμφωνα με τις απόψεις συναλλασσομένων αλλά και των τραπεζικών στελεχών.

Παρ’ όλα αυτά, τα πιο πρόσφατα δημοσιευθέντα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι το υπόλοιπο των δανείων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα δεν έχει υποχωρήσει τόσο πολύ όσο θα περίμενε κανείς.

Τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα ανέρχονταν σε 230 δισ. ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο έναντι 248 δισ. στα τέλη του 2011 και 257,5 δισ. στα τέλη του 2010.

Η συνολική χρηματοδότηση προς τα νοικοκυριά και τις εταιρείες στα τέλη του 2009 ανερχόταν σε 249,3 δισ.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της χώρας εκτιμάται σε 194 δισ. ευρώ φέτος έναντι 208,5 δισ. το 2011, τα δάνεια ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνονται στο 157% και στο 189% αντίστοιχα.

Αναμφισβήτητα, υπάρχει κάποια απομόχλευση.

Όμως, δεν είναι στον βαθμό που θα περίμενε κανείς για μια χώρα η οποία βρίσκεται σε οικονομική ύφεση από το 2008, άντε από το 2009.

Η μείωση της χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα είναι ποσοστιαία λίγο μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του ονομαστικού ΑΕΠ από το τέλος του 2011 μέχρι τον Οκτώβριο του 2012.

Δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να κοιτάξει κάποιος το ζήτημα της απομόχλευσης.

Ένας άλλος τρόπος είναι να συγκρίνει τις καταθέσεις με τα δάνεια.

Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών ανέρχονταν σε 155 δισ. ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο έναντι 174 δισ. στα τέλη του 2011, 209,6 δισ. ευρώ στα τέλη του 2010 και 237,5 δισ. στα τέλη του 2009.

Επομένως, οι καταθέσεις αντιπροσώπευαν το 67% των δανείων τον περασμένο Οκτώβριο έναντι 70% στα τέλη του 2011 και 81,5% στα τέλη του 2010.

Οι καταθέσεις ιδιωτών αντιπροσώπευαν το 95% των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα στα τέλη του 2009.

Με άλλα λόγια, μόνο απομόχλευση δεν παρατηρείται, με βάση τον συγκεκριμένο δείκτη, λόγω φυσικά της άντλησης ρευστότητας από το ευρωσύστημα.

Εκτιμούμε μάλιστα ότι παρόμοια εικόνα θα προκύψει από τη σύγκριση των χρεών των επιχειρήσεων ως προς τα κέρδη τους προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) την ίδια περίοδο.

Κοντολογής, η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια δεν έχει συνοδευτεί από σημαντική απομόχλευση, όπως θα περίμενε κάποιος.

Η εμπειρία από τις οικονομικές και τραπεζικές κρίσεις άλλων χωρών δείχνει ότι όσες οικονομίες βίωσαν βίαιες απομοχλεύσεις επανήλθαν σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ταχύτερα από εκείνες που πήγαν πιο σιγά.

Κοινώς, η απομόχλευση μιας οικονομίας σε αργό τέμπο συνοδεύθηκε από χειρότερες αναπτυξιακές επιδόσεις σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση.

Οι επιδόσεις της Ιαπωνίας τα διαστήματα 1992-1997 και 1999-2007 είναι χαρακτηριστικές.
Η οικονομία της αναπτύχθηκε με μέσο ρυθμό 4,9% την περίοδο πριν από την κρίση και μόλις 1,5% κατά τη διάρκεια της περιόδου απομόχλευσης.

Υπό αυτήν την έννοια, η αργή απομόχλευση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι καλός οιωνός.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v