Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H πολλά υποσχόμενη επένδυση!

Η μεγάλη πλειονότητα των επενδυτών έχει καεί από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Είναι λοιπόν επόμενο να κοιτάζει με καχυποψία οποιαδήποτε επενδυτική πρόταση της φέρνει πικρές αναμνήσεις.

H πολλά υποσχόμενη επένδυση!
Τι θα συμβεί στην Ελλάδα το 2013;

Η απάντηση είναι μεν θεωρητική, αλλά και πολύ πρακτική ταυτόχρονα για όσους διακινδυνεύουν τα λεφτά τους.

Αρκετοί πιστεύουν ότι η χώρα έχει λάβει μια άτυπη παράταση παραμονής στο ευρώ μέχρι τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές και από εκεί και πέρα βλέπουμε ανάλογα με το αποτέλεσμά τους και την κατάσταση στη χώρα.

Άλλοι, ολοένα και περισσότεροι, πιστεύουν ότι οι Γερμανοί έχουν λάβει την απόφαση να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ έτσι κι αλλιώς, καθώς τα άμεσα και έμμεσα κόστη ενδεχόμενης εξόδου είναι πολύ μεγαλύτερα από τα οφέλη.

Το δεύτερο σενάριο υποστηρίζεται από το διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό του ελληνικού δημόσιου χρέους που βρίσκεται στην κατοχή της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Υποστηρίζεται επίσης από την αποδοχή εκ μέρους της ελληνικής πλευράς όλων των κρίσιμων, νέων όρων που έθεσαν οι πιστωτές, π.χ. ρήτρες αυτοματισμού σε περίπτωση αποκλίσεων του προϋπολογισμού από τους στόχους.

Κοινός τόπος και των δύο πλευρών του λόφου ότι είναι μάλλον απίθανο να εξωθήσουν οι επίσημοι θεσμικοί πιστωτές τη χώρα εκτός ευρώ μέχρι το φθινόπωρο της επόμενης χρονιάς.

Στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται στους FT, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προειδοποιεί για κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το 2013, αλλά δεν είμαστε καθόλου σίγουροι αν ο ίδιος το πιστεύει πραγματικά.

Δεν είμαστε επίσης καθόλου σίγουροι αν οι ιδιώτες και οι θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού βλέπουν πλέον τα πράγματα με το ίδιο μάτι.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, δεν γνωρίζουμε αν όλες οι κατηγορίες θεσμικών επενδυτών βλέπουν τα πράγματα με το ίδιο μάτι.

Κι αυτό γιατί άλλα τα επενδυτικά κριτήρια ενός συνταξιοδοτικού ταμείου κι άλλα τα κριτήρια ενός hedge fund.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κίνδυνος χώρας έχει μειωθεί κι αυτό απεικονίζεται καλύτερα από οπουδήποτε αλλού στην πορεία των 20 νέων, ελληνικών ομολόγων που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής του PSI (strip).

Η μέση τιμή του αποκαλούμενου ελληνικού strip βρίσκεται πλέον πολύ πιο πάνω από το 28% περίπου, ή 30% κατ’ άλλους, που ήταν στις 23 Νοεμβρίου και αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην απόφαση του eurogroup της 27ης Νοεμβρίου για επαναγορά του ελληνικού χρέους.

Αν όμως πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα αφενός δεν θα βγει από την ευρωζώνη και αφετέρου θα παράξει ικανοποιητικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, παρά τη βαθιά ύφεση, χωρίς σημαντικούς πολιτικούς κλυδωνισμούς, το ελληνικό strip παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Με άλλα λόγια, η υποσχόμενη απόδοση φαίνεται σημαντική σε σχέση με το χαμηλότερο ρίσκο της χώρας και δεν μπορεί να αγνοηθεί παρά το ράλι των ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες.
Η διαφοροποίηση ίσως προέλθει από το είδος των θεσμικών επενδυτών που θα τα προτιμήσουν.

Κι αυτό γιατί το πιθανό πρωτογενές πλεόνασμα ευνοεί την προσέλκυση πιο παραδοσιακών funds, ενώ μέχρι σήμερα είχαν εντονότερη παρουσία στα ελληνικά χρεόγραφα τα πιο σπεκουλαδόρικα Αμοιβαία Κεφάλαια.

Ένας ακόμη λόγος για την προέλκυση πιο παραδοσιακών θεσμικών επενδυτών είναι οι συγκριτικά χαμηλότερες αποδόσεις που προσφέρουν τα κρατικά ομόλογα άλλων χωρών σε σχέση με το δικό τους ρίσκο.

Όμως, η ελληνική αγορά έχει γίνει ακόμη πιο ρηχή από πριν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του buyback.

Δεν αρκούν λοιπόν παρά λίγες αγορές για να οδηγηθούν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα, περιορίζοντας την προσδοκώμενη απόδοση σε σχέση με το νέο χαμηλότερο επίπεδο ρίσκου.

Παρ’ όλα αυτά, τα εναπομείναντα νέα ελληνικά ομόλογα συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για υπεραπόδοση την επόμενη χρονιά σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα τιμών, κατά την ταπεινή μας άποψη.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v